Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zlomový okamžik? Začíná se psát novodobá historie PSG, říká kouč Blanc

Londýn – Po vyloučení hvězdy PSG Zlatana Ibrahimoviče to vypadalo na jasnou záležitost. Jenže londýnská Chelsea neunesla tíhu okamžiku a v prodloužení ztratila nadějné vedení. Do čtvrtfinále Ligy mistrů postoupil francouzský celek. Podle trenéra Laurenta Blanca je to pro PSG historický okamžik. Kouč Chelsea José Mourinho nabádal po vyřazení ke klidu.

Trenéři José Mourinho a Laurent Blanc během souboje Chelsea - PSG
zdroj: ČTK/ZUMA

Francouzský tým hrál hodinu bez vyloučeného Ibrahimoviče a dvakrát prohrával, nakonec ale po prodloužení vybojoval remízu 2:2 a po výsledku 1:1 z prvního zápasu prošel do dalšího kola. "PSG se chce stát jedním z nejlepších evropských klubů. Proto si myslím, že v budoucnosti bude tohle utkání bráno jako okamžik, kdy se začala psát jeho novodobá historie," prohlásil Blanc, který s klubem postoupil do čtvrtfinále v druhé sezoně po sobě.

Mourinho: Když neubráníme dva rohy, nezasloužíme si postoupit

"Nehráli jsme dost dobře. Soupeř byl silnější a lépe se vyrovnal s tlakem," uvedl kouč Chelsea Mourinho. "Snažili jsme se, ale po vyloučení na nás příliš dolehla tíha okamžiku," uvedl portugalský trenér. "Navíc když neubráníme dva rohy, tak si nezasloužíme postoupit. PSG naopak ano, mají proč slavit," přidal.

Vypadalo to, že utkání rozhodne necitlivé vyloučení. Dokonce i domácí trenér Mourinho po utkání prohlásil, že švédský útočník by neměl být dodatečně potrestán. "Když jsem viděl, že Oscar jde také do skluzu, stáhl jsem nohy. Jestli potom simuloval, to nevím. Když pak rozhodčí ukázal červenou, nevěděl jsem, jestli se mám naštvat, nebo se smát. Vůbec nevěděl, co dělá," řekl Ibrahimovič. "Co mi ale hodně vadilo, bylo chování hráčů Chelsea potom. Bylo to, jako by měli na hřišti jedenáct dětí," přidal.

Ani Blanc z červené karty vědu nedělal. "V důležitých zápasech se všichni snaží soupeře dostat pod tlak," uvedl. "O poločase jsem byl ale překvapený, jak jsou hráči v klidu. Cítil jsem z nich, že po přestávce se i v oslabení o postup ještě poperou," řekl Blanc.

Luiz se za oslavy omluvil

Chelsea se sice v 81. minutě ujala vedení zásluhou Garyho Cahilla, ale o chvíli později vyrovnal David Luiz. Brazilský obránce branku proti svému bývalému klubu bouřlivě oslavil a po utkání se za to omlouval. "Před zápasem jsem sice říkal, že nebudu slavit, ale nedokázal jsem se ovládnout. Omlouvám se, nechal jsem se unést emocemi, ale z postupu mám obrovskou radost," uvedl.

V prodloužení šli do vedení opět domácí, v 96. minutě proměnil pokutový kop Eden Hazard, ale šest minut před koncem trefil postupovou remízu 2:2 Thiago Silva. Pařížský kapitán tak napravil své předchozí penaltové zaváhání. "Postup jsme si zasloužili. Na rozdíl od Chelsea jsme se snažili hrát fotbal a vytvořili jsme si větší šance," prohlásil Blanc.

PSG hraje "jinak"

Po brance Thiaga Silvy už bylo podle Mourinha po zápase. "Simulovali, zdržovali, prostě zcela zastavili hru. Soupeř hrál chytře, tak jsme tomu alespoň říkali v Evropě, ale v Anglii se to za chytrost nepovažuje," uvedl. "V tom je krása anglického fotbalu, ale týmy z kontinentu jsou připravené hrát pro vítězství i jinak. Neoznačil bych to za podvádění, prostě hráli jinak."

Navzdory dobře rozehranému zápasu vzal Mourinho vyřazení v klidu. "Řekl jsem hráčům, že po nepovedeném zápase nemá smysl běsnit a kopat do dveří a stolů. Naopak musíme být v klidu a všechno si společně vyhodnotit," prohlásil. "Navíc to není konec světa. Už jsme vyhráli Ligový pohár, a když k tomu přidáme titul v Premier League, pořád to bude fantastická sezona," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články