Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Bayern: Letos už musíme vyhrát Ligu mistrů, zasloužíme si to

Praha – Vyvážené mužstvo prakticky bez slabin, spolehlivý brankář, nepropustná obrana a obrovská síla v ofenzivě. Tak se v letošním ročníku Ligy mistrů prezentovala bavorská pýcha Bayern Mnichov. V semifinále smetla lavina borců v červených dresech velebenou Barcelonu po výsledcích 4:0 doma a 3:0 na Nou Campu. Bayern se pod trenérem Juppem Heynckesem dere nezadržitelně vzhůru a v sobotním londýnském finále LM s Dortmundem bere pouze vítězství.

Hráči Bayernu slaví
zdroj: Getty Images autor: Johannes Simon

Od loňské smolné finálové porážky s Chelsea ušli Mnichované značný kus cesty. "Máme svůj vlastní, jasně definovaný styl, který praktikujeme celou sezonu. Samozřejmě analyzujeme také soupeře, ale chceme se prosazovat vlastní hrou. V dnešním fotbale je klíčové mít zažitou určitou taktiku a herní schémata. My je máme, a to nás dělá velmi silnými," říká sebevědomě Heynckes.

Trenér Bayernu býval za své hráčské kariéry hvězdným kreativním útočníkem, mimo jiné s německou reprezentací vyhrál mistrovství Evropy 1972. Ve 13 bundesligových sezonách nastřílel 220 ligových gólů, což je třetí nejlepší počin v historii soutěže. S Mönchengladbachem vyhrál čtyři domácí tituly, Pohár UEFA a v roce 1977 se s Borussií dostal až do finále Poháru mistrů evropských zemí. Jako trenér vyhrál v roce 1998 Ligu mistrů s Realem Madrid a třikrát triumfoval na lavičce Bayernu v domácí soutěži.

Poslední ligový titul oslavil teprve nedávno a Bavoři při své spanilé jízdě vytvořili celou řadu rekordů. "Nikdy jsem nezažil něco takového jako letos, proto je ta současná sezona tak výjimečná. Dostali jsme se do pohody a já mohl v klidu rotovat sestavou a využívat veškeré hráče, které mám k dispozici. Hráči vědí, že jsou tu všichni zapotřebí, že jsou součástí týmu, a právě tohle nám pomohlo vytvořit tak silný tým, jaký má nyní Bayern k dispozici," vysvětluje Heynckes.

Klíčovým hráčem Bayernu byl při cestě do finále ve Wembley záložník Franck Ribéry. V barcelonské odvetě semifinále byl k nezastavení a pod Heynckesem zaznamenal velký herní progres. "Trenér má na každý zápas přesný recept, a když na hřišti přesně plníme jeho pokyny, máme úspěchy. Bojujeme jako tým a chceme dojít až na vrchol," chválí kouče francouzský reprezentant.

Tým se pod Heynckesem výrazně zlepšil ve hře bez míče. Kompaktní hra obrany a rychlý přechod do útoku, to je současný Bayern. A taková je i Heynckesova trenérská filozofie. "Když jsem přišel do klubu, byl Ribéry pouze jednostranným, ofenzivním hráčem. Je to fotbalista světových parametrů a skvělý zakončovatel, ale teprve v posledních letech se naučil, že fotbal je také o bránění. Potřebujete presovat a pomáhat útočníkům. Právě proto, že to on i ostatní pochopili, jsme letos dostali tak málo gólů," objasňuje kouč.

Franck Ribéry: "Musíme se poučit z minulosti a využít naše zkušenosti ze soubojů s Interem i Chelsea. Hrajeme s Dortmundem, což bude zvláštní zápas, ale my prostě musíme vyhrát Ligu mistrů. Zasloužíme si to, tuhle sezonu víc než kdy jindy."

Bayern jde do souboje s Dortmundem s jediným cílem – zaplašit nepříjemné vzpomínky na finálové porážky z let 2010 a 2012. Musí se také psychicky vyrovnat s tím, že je veřejností považován za jasného favorita. "Budeme hrát stejně, jako jsme hráli s Dortmundem v Německém poháru nebo proti Juventusu a Barceloně. To je náš styl hry a s ním se budeme chtít ukázat ve finále," uzavírá Heynckes.

Je nám líto, video expirovalo.
Magazín Ligy mistrů UEFA
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články