Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Další porážka a Nizozemci přemítají: Je Hiddink tím správným trenérem?

Amsterodam - Celkem čtyři zápasy pod trenérem Hiddinkem a jediná výhra nad outsiderem z Kazachstánu. Nelichotivá bilance staronového kouče nizozemské reprezentace nenechává chladnou tamější odbornou veřejnost. Ta nyní pochybuje o tom, že Guus Hiddink je tím pravým mužem, který má nadále vést bronzový tým z letošního mistrovství světa.

Guus Hiddink
zdroj: Getty Images

Od té doby, co Nizozemsko vybojovalo bronzové medaile na světovém šampionátu, uplynuly pouhé tři měsíce, nicméně národní tým je ve zcela odlišné pozici. Ze čtyř utkání pod novým trenérem Hiddinkem si Oranjes připsali tři porážky - v přípravném utkání s Itálií a v kvalifikačních zápasech s Českem a Islandem. Vyhráli pouze jedinkrát, když se v domácím prostředí protrápili k povinným třem bodům přes Kazachstán.

Porážka v Reykjavíku tak trenéra Hiddinka dostává pod stále větší tlak. "Postrádal jsem u týmu větší tempo. Všechno nám strašně dlouho trvalo a Island se pak stihl vracet do svého bloku. Navíc vyhrával většinu osobních soubojů. Chyběl mi prostě rychlejší přechod do útoku," hodnotil zápas s Islandem bývalý kouč Jižní Koreje, Ruska či Chelsea.

Kritici ze strany odborné nizozemské veřejnosti však nyní poukazují na fakt, že Hiddink se již nestačí adaptovat na moderní fotbalové trendy. "Při vší úctě k Hiddinkovi podle mě jsou jeho myšlenky zastaralé. Podle mě nemá žádný opravdový herní plán. Neukázal klukům 'tohle je můj styl, kterým chci jít'," myslí si bývalý trenérův svěřenec z Barcelony či nizozemské reprezentace Ronald de Boer. "Guus je spíš trenér s lidskou tváří, ale tihle kluci potřebují pořádné vedení," dodal.


Peter McVitie ze serveru benefoot.net pak poukazuje na fakt, že Hiddinkovy taktické plány nejsou realistické. "Hiddink nikdy nebyl taktickým géniem, v tomto ohledu je daleko za Van Gaalem. Tím, že upustil od rozestavení 3-5-2 a přešel k systému 4-3-3, hodlá učinit krok za tím, aby Oranjes byli znovu atraktivnějším a dominantnějším týmem na hřišti. Tedy tím, čím byli vždy proslaveni, ale čím už dlouho nebyli," popisuje trenérovy záměry skotský novinář.

"Z čistě ideologického hlediska to mnozí budou považovat za úctyhodné, jenže tak to není," myslí si McVitie. "Schopnost přizpůsobit se a provádět změny je to, co Van Marwijkovu výběru umožnilo vybojovat stříbro na mistrovství světa před čtyřmi lety. Totéž dovedl Van Gaal letos v létě. Hiddinkův purismus povede k jeho pádu, protože bude trenérem, který se nedovede vypořádat s omezenými schopnostmi jeho mužstva," dodává.

Experti poukazují hned na několik slabin v kádru. Wesley Sneijder je podle odborné veřejnosti v systému 4-3-3 ztracený a zbytečný, Daley Blind hraje na postu levého beka, kde nepodává tak dobré výkony jako ve středu hřiště či na kraji obrany v systému 3-5-2. Stopeři Martins Indi a de Vrij se těžko obcházejí bez třetího středního obránce, kterým na mistrovství světa býval Ron Vlaar. Ten je však nyní zraněný. Nigel de Jong pak má jako jediný defenzivní záložník, za nímž jsou pouze dva stopeři, velmi obtížnou úlohu.

"Musíme udržet emoce na uzdě a pozorně se podívat na stav věcí v holandském fotbale. Je třeba zanalyzovat to, jak postupovat. Dnes vyšlo najevo, že proti silovému a fyzicky vybavenému soupeři zaostáváme," podotkl Hiddink.

Trenérovi však může napomáhat fakt, že za ním stojí jeho svěřenci. "Guus je fantastický kouč. Všichni děláme maximum pro to, abychom hráli dobře," zastal se Hiddinka kapitán Robin van Persie. A pozitivní vliv na mužstvo jako jednu z Hiddinkových předností vyzdvihoval po trenérově jmenování do funkce i kouč Ajaxu Frank de Boer. Ten si podle svých slov sice od Hiddinka neodnesl žádný taktický poznatek, ale trval na tom, že hráči za něj klidně projdou ohněm.

Frankovo dvojče Ronald si však myslí, že lepším kandidátem na post trenéra nizozemské reprezentace je současný kouč Swansea Ronald Koeman. "Ten ve Feyenoordu ukázal, že umí vytvořit tým a také zná mentalitu mladých hráčů. Byl připravený převzít tým, tuhle práci opravdu chtěl," říká Ronald de Boer. Z Feyenoordu, který Koeman do léta vedl, bylo ostatně do nizozemského výběru pro mistrovství světa v Brazílii vybráno nejvíce hráčů.

Zdroj
ČT sport, ČTK, benefoot.net

Hlavní zprávy

Nejčtenější články