Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Brankář Černý podepsal Slavii a po osmi letech se vrací

Praha – Radek Černý je definitivně zpět v pražské Slavii. Svůj návrat do Edenu stvrdil podpisem roční smlouvy. Devětatřicetiletý veterán, který naposledy působil v anglickém týmu Queens Park Rangers, byl s pražským klubem už na herním soustředění v Rakousku. Do Slavie se vrátil po více než osmi letech. 

Slávistický odchovanec Černý hrál také v Českých Budějovicích, Chebu a Poštorné. Před osmi lety odešel do Tottenhamu, od roku 2008 působil v Queens Park Rangers. "S rodinou jsme se vrátili zpátky do Česka, takže jsem samozřejmě řešil, jestli budu pokračovat ve fotbalové kariéře. A tím, že Slavia měla zájem mě angažovat, bylo mé rozhodování o mnoho jednodušší," uvedl Černý na webu Slavie.

Už když se Slavií odjel na soustředění, byl prý téměř rozhodnutý, že se pokusí pokračovat v kariéře. "Chtěl jsem především sám na sobě zjistit, zda jsem vůbec schopný týmu prospět a pomoci mu. Atmosféra ve Slavii na mě působí velice pozitivně, takže z mého hlediska nebylo co řešit," doplnil Černý.

Ve Slavii vytvoří dvojici se Slovákem Kamilem Čontofalským, dosavadní dvojka Martin Berkovec odešel na hostování do Bohemians Praha 1905. V kádru je ještě mladý Slovák Matej Rakovan, na kontě má ale jen jeden ligový start. "Jsme velice rádi, že se Radkův příchod podařilo zrealizovat. S jeho příchodem jsme získali zkušeného brankáře, který má Slavii stále co dát a podle potřeby jí může kdykoliv pomoci," uvedl sportovní ředitel Miroslav Držmíšek.

Černý jako zkušená dvojka

S pozicí náhradníka Černý problém nemá. "Protože tady měl Kamil vynikající zápasy, tak bude v týmu určitě začínat jako jednička," řekl Černý. "Na pozici dvojky tu byli mladí kluci, takže (generální ředitel) Jaromír Šeterle chtěl přivést do týmu zkušenějšího brankáře, aby mohl zaskočit za Kamila, kdyby se mu něco stalo," vysvětlil devětatřicetiletý gólman. "Já už jsem tu roli plnil víceméně i v zahraničí, takže s tím zkušenosti mám. Na druhou stranu je samozřejmě vždycky lepší hrát, ale ten čas běží a věk se nedá zastavit. Jsem vůbec rád, že tady mohu být s mladými kluky, to je pro mne největší pozitivum," uvedl Černý.

Je nám líto, video expirovalo.
Radek Černý se vrací do Slavie

Ve Slavii podepsal smlouvu na rok a dál se zatím nedívá. "Ono je to těžké, já už takových posledních roků mám asi pět. Je to o zdraví, teď se ale třeba cítím lépe než před čtyřmi lety. Záleží na těle, jak bude fungovat, a aby to mělo přínos pro tým. Pokud bych cítil, že tam není, tak bych asi skončil," řekl Černý, který zatím neuvažuje ani o možné budoucí trenérské či funkcionářské roli ve vršovickém klubu.

V české nejvyšší soutěži má Černý na kontě 197 zápasů, jednou také vstřelil gól, když se prosadil z penalty proti Jablonci. Tři starty si připsal v národním týmu. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články