Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Derby je konečně tady, Sparta se brání roli favorita

Praha – Večer se na Letné rozehraje už 279. pražské derby mezi Spartou a Slavií a vyprodaný stadion požene domácí za vítězstvím. Sparta v posledních utkáních nadchla atraktivní hrou a i trenér Slavie Petr Rada přiznává, že Letenští momentálně předvádí nejlepší fotbal v lize. Derby je ale nevyzpytatelné a Slávisté věří, že prodlouží svou sérii bez porážky. Přímý přenos utkání sledujte od 19:15 na ČT sport a našem webu. Speciální předzápasové Studio fotbal začíná již v 17:45.

Říká se, že derby nemá favorita. Tentokrát to ale neplatí.  Zatímco Sparta zaostává za vedoucí Plzní jen o skóre, Slávisté jsou o dalších 20 bodů zpět a na osmém místě myslí spíše na záchranu než na evropské poháry. Trenér Letenských Vítězslav Lavička se však favorizování svého týmu brání. "Pohled na tabulku svádí k výroku, že je Sparta favoritem, ale já takové označení nemám rád. Před derby ani před žádným jiným zápasem. Slavia pro nás bude tvrdým oříškem. Derby je vždy nevyzpytatelné," tvrdí Lavička.

Fotbalová veřejnost je ale povětšinou opačného názoru. Sparta nejenže předvádí nejpohlednější fotbal za dlouhá léta, ale její aktivní útočná hra přináší i výsledky. V posledních dvou týdnech dokázala porazit a hlavně jednoznačně přehrát dva hlavní konkurenty v boji o titul Plzeň a Olomouc. Hanáky navíc mezitím Sparta s přehledem přejela i v pohárovém utkání.

"Nechceme podlehnout nějakému sebeuspokojení. Ale rádi bychom navázali na to, jak se v posledních zápasech prezentujeme výsledkově i herně. Věřím, že od posledního derby jsme ušli nějaký kus cesty a moc bych si přál, aby to na naší hře bylo v sobotu vidět. Chceme ukázat, že naše aktuální výkonnost není náhodná," doplnil Lavička, který by se ve svém čtvrtém derby rád dočkal premiérové výhry.

Spartu tak před derby trápí především zdravotní stav obránců. V posledním zápase ze hřiště odkulhal na jaře skvěle hrající Mario Holek, na pravém beku nebyl k dispozici Tomáš Zápotočný. Zatímco ten by měl být do derby už v pořádku, Holek se na hřišti s největší pravděpodobností neobjeví. Místo ve středu obrany by tak mohl zaujmout uzdravený Jiří Jarošík, který ale nenastoupil od podzimního utkání proti Lyonu.

Slavia je oproti svým úhlavním rivalům v horším rozpoložení. Nepovedený závěr podzimu se ale Slávistům celkem povedlo napravit, když už pětkrát v řadě neprohráli. "Budeme se snažit tu sérii prodloužit, i když víme, že Sparta v současnosti předvádí nejlepší fotbal v lize," ocenil soupeře kouč Slavie.

Na druhou stranu ale během této série bez porážky dokázala Slavia jen dvakrát zvítězit a při poslední remíze s Duklou se fanoušci na tribunách dokonce dožadovali konce trenéra Petra Rady. "Je to nepříjemné, ale budu se snažit, aby se to nedotklo hráčů. K trenérské práci to patří. Pro mě je důležité, aby hráči byli připraveni a předvedli výkon, který je hodný derby," dodal Rada.

Plzeň se soustředí na ligu, čeká ji Slovácko

Ještě než se na Letné rozehraje derby, nastoupí ke svému utkání vedoucí Plzeň. Ta se po středeční domácí prohře 3:4 s Jabloncem, která pro ni znamenala konec Poháru České pošty, představí na hřišti desátého Slovácka. "Pohár nám nevyšel, protože jsme se rozhodli, že liga je pro nás prioritou a s hráči, kteří dostali šanci, jsme na Jablonec neměli. Teď už se budeme plně soustředit jen na ligu. Možná je to pro psychiku i lepší a nebudeme tak přehraní, což se asi v posledních týdnech trochu projevilo. Věřím, že nám to pomůže a vrátíme se k našim stoprocentním výkonům," uvedl trenér Viktorie Pavel Vrba.

Jablonec bude hájit třetí místo proti sedmé Dukle. Pražskému celku se však na Julisce daří a poslední čtyři zápasy tam vyhrál bez inkasovaného gólu. Další záchranářský souboj čeká poslední České Budějovice, které se představí na půdě předposledních Teplic. Jihočeši v minulém kole prohráli kontroverzní penaltou s Příbramí 0:1 a ztrácejí čtyři body na nesestupové příčky. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články