Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Paclík z Viktorie Plzeň: Když to bude nutné, půjdu proti Spartě

Plzeň – Do fotbalového byznysu skočil po hlavě a původně s ním neměl dlouhodobé plány. Záhy však změnil názor. Tomáš Paclík je v plzeňské Viktorii už třetí rok a opustit ji jen tak nehodlá. "O prodeji neuvažuji," říká majitel úspěšného klubu. "Je to úplně jiný zážitek než pro běžného fanouška," přibližuje.

Mistr ligy, účast v Lize mistrů a Evropské lize. I takové úspěchy si za Paclíkova působení na své konto připsala Viktoria Plzeň. Zpočátku do ní musel investovat přibližně 100 milionů korun, peníze se mu však rychle vrátily. Třeba v roce, kdy Plzeň hrála LM, činil celkový obrat půl miliardy. Jinak je ale podle Paclíka profesionální fotbal černou dírou. "Tam utratíte cokoli," přiznává v rozhovoru pro týdeník Ekonom.

Majitel společnosti Dočista, která před lety získala od ministerstva vnitra spornou zakázku na praní špinavého prádla, tvrdí, že fotbalový klub může být v tuzemsku výdělečný jen těžko. "V podstatě se u nás nedá dělat bez nějaké formy podpory od měst a obcí nebo z jiných veřejných rozpočtů," říká Ekonomu s tím, že důležitou součástí příjmu je prodej televizních práv. Právě na nich chce nyní zapracovat. "Pořád máme obrovské rezervy a je co zlepšovat."

V současné fotbalové krizi vyvolané díky schůzce majitele pražské Sparty Daniela Křetínského s předsedou Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou nechce Paclík zůstat stranou. "Brojil jsem proti zákulisnímu tlaku lidí, kteří chtějí ovládat fotbal a se kterým jsem se setkal hned, co jsem do fotbalu vstoupil. To, co rozpoutal Křetínský, je vyvrcholením těchto akcí," myslí si muž, jehož klubu se v kuloárech přezdívalo 'sparťanské béčko'. Paclík měl s Křetínský zpočátku dobré vztahy, nyní se však proti krokům Sparty hodlá bránit. "Když to bude nutné, umíme být velmi aktivní nejen na hřišti."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články