Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Spartu i s uzdraveným Krejčím čeká Betis, Slavia a Plzeň se pokusí o loupež venku

Do předposledního 5. kola skupinové fáze pohárů zasáhne podvečer a večer trojice českých zástupců. Sparta přivítá favorizovaný Betis Sevilla a v případě vítězství se udrží ve hře o postup do jarního play-off Evropské ligy. Ve stejné soutěži může stvrdit postup Slavia, která nastoupí v Tiraspolu proti Šeriffu, a fotbalisté Plzně se coby jistí osmifinalisté Konferenční ligy střetnou v albánské Tiraně s kosovským Ballkani. Přímý přenos utkání Sparta – Betis sledujte od 18:20 na ČT sport a ČT sport Plus.

Obhájci českého titulu ze Sparty nezvítězili od úvodního skalpu kyperského Arisu ve skupině EL třikrát za sebou, z toho dvakrát prohráli. Na druhé Rangers ztrácejí tři body, na Betis pět. Pokud tentokrát uspějí a Aris na stadionu Rangers FC nezaboduje, skončí Letenští ve skupině nejhůře třetí. Bezprostředně po závěreném hvizdu to však ještě vědět nebudou. Zatímco na vyprodané Letné se bude hrát od 18:45, duel v Ibrox Parku má výkop až ve 21:00.

"Musíme se pokusit získat ze zbývajících dvou zápasů co nejvíce bodů. A musíme také doufat, že Rangers někde body ztratí. Už jsme dobrá utkání odehráli. Teď potřebujeme sbírat body," řekl dánský trenér Pražanů Brian Priske, jemuž bude k dispozici kapitán Ladislav Krejčí.

"Druhý týden už jedu naplno s týmem. Věřím, že už to na 90 minut bude," prohlásil čtyřiadvacetiletý defenzivní univerzál. "Žádné čekání na zápas kvůli zranění není příjemné, těšil jsem se (na návrat) dost. Právě kvůli duelům v evropských pohárech s takovými top týmy hrajeme fotbal. Těším se moc," zdůraznil Krejčí.

Odchovanec Brna si nepřipouští možnost, že by se Pražané na jaře v pohárech vůbec nepředstavili. Na poslední Aris Limassol, na jehož stadionu 14. prosince zakončí skupinu C, mají náskok jednoho bodu.

"Evropa je jednoznačně důležitou součástí toho, jak se chceme prezentovat, kde chceme být a s kým se chceme porovnávat. Je to motivace porovnávat se s těmi nejlepšími a s nimi se potkáte v evropských soutěžích. Věřím, že v Evropě na jaře budeme," podotkl Krejčí.

Aktuálně sedmý tým španělské ligy Betis od úvodního nezdaru na půdě Rangers vyhrál třikrát po sobě, současně od té doby nepadl 13 soutěžních zápasů v řadě a zvítězil v šesti z posledních sedmi. "Mám velkou radost z této série, tým hraje velmi dobře. Teď je pro nás nejdůležitější střetnutí se Spartou," uvedl chilský trenér Betisu Manuel Pellegrini.

Předpokládané sestavy:

Sparta: Vindahl – Sörensen, Panák, Krejčí – Preciado, Kairinen, Sadílek, Zelený – Birmančevič, Haraslín – Kuchta.

Betis: Vieites – Bellerín, Pezzella, Roca, Miranda – Rodríguez, Carvalho – Luiz Henrique, Isco, Pérez – Willian José.

Slavia nastoupí v Tiraspolu proti Šeriffu s vědomím, že pokud proti moldavskému šampionovi naváže na říjnové domácí vítězství 6:0, bez ohledu na zbylé výsledky postoupí. V případě, že Servette Ženeva ve druhém zápase senzačně nezdolá AS Řím, projde český vicemistr do jarní části soutěže, i kdyby v Tiraspolu nebodoval. 

V minulém kole sešívaní doma zvítězili nad AS Řím 2:0 a díky lepšímu skóre vedou před italským finalistou předchozího ročníku skupinu. Třetí Servette ztrácí pět bodů a poslední Tiraspol má jediný bod. Pražané už proto získali jistotu nejhůře třetího místa, které znamená účast ve vyřazovací fázi nižší EKL. Jarní část pohárů si zahrají potřetí za poslední čtyři sezony.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Slavia Praha – AS Řím

"Přáli jsme si dostat se do situace, že to budeme mít ve svých rukou. Ale musíme to ve zbývajících dvou zápasech proměnit. Po fantastickém utkání s AS Řím jsme se o skóre dostali na špici tabulky a pokusíme se tam udržet," řekl asistent trenéra Jaroslav Köstl, který na lavičce tentokrát nahradí po zlomenině nosu absentujícího Jindřicha Trpišovského.

"Jde o prestiž, peníze, koeficient i lepší nasazení do jara. Uděláme maximum pro to, abychom uspěli a první místo uhájili. I když to z mnoha důvodů bude asi diametrálně odlišný zápas než doma s Tiraspolem," doplnil Köstl. 

Šeriff si chce napravit reputaci po venkovním debaklu a ve 12. utkání proti českým týmům v soutěžích UEFA dosáhnout na teprve druhé vítězství. Tiraspol už ztratil naději na postup do jarní části Evropské ligy, může však ještě projít do vyřazovací fáze Konferenční ligy.

"Víme, jaký dorazí soupeř. Musíme se před ním mít na pozoru. Venku jsme utrpěli debakl 0:6, před svými fanoušky se to pokusíme napravit. Připravujeme se na zápas velmi pečlivě," zdůraznil kouč Šeriffu Roman Pylypčuk, který převzal mužstvo nedlouho po jednoznačné porážce v Edenu po Robertu Bordinovi.

Zápas v Tiraspolu začne v 21:00. Slávisté budou ze zdravotních důvodů postrádat defenzivní oporu Tomáše Holeše či záložníka Petra Ševčíka. Šeriffu budou scházet dva hráči kvůli trestu za vyloučení v minulém utkání v Ženevě.

Předpokládané sestavy:

Šeriff: Koval – Apostolakis, Tovar, Garananga, Artunduaga – Badolo, Talal, Joao Paulo, Luvannor – Ricardinho – Ankeye.

Slavia: Mandous – Vlček, Ogbu, Masopust – Tomič, Zafeiris, Oscar, Wallem – Provod, Jurečka – Chytil.

Plzeň měla původně hrát utkání s Ballkani v Prištině, ale kvůli špatnému stavu hřiště ho UEFA přesunula do Tirany. Svěřenci trenéra Miroslava Koubka si díky předchozím čtyřem výhrám už zajistili postup do jarního osmifinále z prvního místa "céčka". Duel na albánském Národním stadionu začne v 18:45. 

Západočeši se následně v pátek z Albánie přesunou rovnou do Ostravy, kde je v neděli čeká ligový šlágr s Baníkem. "Máme čtyři výhry a 12 bodů, ale chceme zvládnout i zápas v Tiraně. Utkání s Baníkem je pro nás důležité, ale je až tři dny po Ballkani. Teď chceme uspět znovu v Konferenční lize," konstatoval plzeňský asistent trenéra Jan Trousil.

Kouč Koubek zřejmě hodně obmění sestavu Viktorie. Kvůli trestu za tři žluté karty nenastoupí útočník Tomáš Chorý. Vinou zranění budou chybět i další ofenzivní hráči Rafiu Durosinmi, Matěj Vydra a Erik Jirka i obránci Václav Jemelka, Milan Havel a Luděk Pernica.

"Honza Kliment bude útočníkem číslo jedna, na něhož budeme spoléhat. Ale věříme, že budou kvalitní i další kluci, kteří dostanou šanci na ofenzivních postech. Věříme, že budeme Ballkani rovnocenným soupeřem a pokusíme se vyhrát," dodal Trousil.

Tým Ballkani, jenž loni ve skupině Konferenční ligy dvakrát podlehl Slavii, v pátek zvítězil na hřišti Malishevy 0:2 a vede kosovskou ligu. Obhájci titulu v posledních pěti soutěžních zápasech neprohráli a inkasovali jediný gól.

Předpokládané sestavy:

Ballkani: Kolici – Thaqi, Dellova, Jashanica, Trashi – Halili, Kuč, Zyba – Kryeziu, Berisha, Gripshi

Plzeň: Baier – Paluska, Hranáč, Dweh – Holík, Kalvach, Traoré, Mosquera – Sýkora, Vlkanova – Kliment. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články