Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Sparta porazila Hapoel i podruhé a má nakročeno k postupu

Praha – Ani stále se rozrůstající marodka nezastavila tažení fotbalistů pražské Sparty za třetím vítězstvím v základní skupině Evropské ligy. Ve čtvrtém kole dokázala na domácí půdě zdolat izraelský Hapoel Beer Ševa 2:0. Vzhledem k vítězství Southamptonu nad Interem Milán to znamená, že Letenským stačí pouhý bod z následujícího utkání proti anglickému mužstvu a vyřazovací část druhé nejprestižnější evropské soutěže je nemine. 

Fotbalisté pražské Sparty slaví gól do sítě Hapoelu Beer Ševa
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Po prvním vzájemném duelu, který se odehrál před dvěma týdny, slavili svěřenci Davida Holoubka výhru 1:0. Nutno podotknout, že s obrovskou dávkou štěstí, neboť Izraelci byli celý zápas jednoznačně lepším mužstvem. V Praze však soupeře téměř nepustili do šancí a naprosto zaslouženě triumfovali podruhé.

Obrana Sparty sice v úvodu zaspala, když se před Koubkem ocitl trestuhodně neobsazený Vítor, ale strážce domácí svatyně střelu portugalského stopera zneškodnil. Na druhé straně naopak udeřil Dočkal, jehož přímý kop tečoval mimo dosah brankáře Goreshe záložník hostí Britton.

Ve vynikající formě hrající Dočkal následně připravil lahůdkovou přihrávkou druhý gól pro kanonýra Lafatu. Pětatřicetiletý útočník opět prokázal svůj jedinečný střelecký instinkt, bez větších problémů dopravil míč do sítě a posunul českého vicemistra před postupové brány Evropské ligy.

"Vyhráli jsme zaslouženě, soupeř neměl vyloženou šanci. Podali jsme výborný výkon především v defenzivě. S takovým plánem jsme do zápasu šli," pochvaloval si sparťanský kouč David Holoubek.

Před utkáním přitom musel kromě taktiky opět řešit starosti se sestavou. Sparta totiž kvůli zraněním postrádala několik opor včetně Rosického, Váchy, Frýdka či Václava Kadlece. Na lavičce náhradníků tak vedle náhradního brankáře Millera a útočníka Pulkraba sedělo hned pět juniorů.

Na Letné se hrálo bojovné utkání, jehož charakteristickými rysy byly krom výše zmíněných momentů zejména osobní souboje a střely ze střední či větší vzdálenosti. Především defenzivní záložník Mareček několikrát nebezpečně ohrozil branku Hapoelu. Žádná z jeho ran si ovšem cestu za Goreshova záda nenašla.

Ve druhé půli pálil velmi pohotově benjamínek Dudl, jenže ani on třetí gól Sparty nepřidal. Domácí nicméně zkušeně kontrolovali pohodlný náskok, o který nepřišli ani po průniku Ben Sahara sedm minut před koncem. Hostující útočník si vyměnil míč se Shabtaiem, ale z úhlu trefil pouze tyč.

"Dnes jsme zápas zvládli takticky. Dozadu jsme hráli dobře. Dopředu nám to vyšlo, dvě naše šance jsme proměnili. Máme skupinu velmi dobře rozehranou. Doufám, že to dotáhneme," zhodnotil duel kapitán Lafata, jehož tým vede tabulku s devíti body. Southampton jich má na kontě sedm, Beer Ševa čtyři a Inter Milán tři.

Utkání 4. kola skupiny K fotbalové Evropské ligy:

Sparta Praha - Hapoel Beer Ševa 2:0 (2:0)

Branky: 23. vlastní Bitton, 38. Lafata. Rozhodčí: Vad - Albert, Viszokai (všichni Maď.). ŽK: Karavajev, Pulkrab (oba Sparta). Diváci: 12.891.

Sparta: Koubek - Karavajev, Michal Kadlec, Mazuch, Costa - Juliš (72. Dudl), Holek, Dočkal, Mareček, Holzer (90. Milan Kadlec) - Lafata (80. Pulkrab). Trenér: Holoubek.

Beer Ševa: Goreš - Taha, Vítor (46. Šabtai), Cedek - Bitton, Hoban, Radi, Buzaglo (62. Ghadir), Korhut - Melikson, Maranhao (73. Sahar). Trenér: Bakhar.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články