Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Plzeň jde do boje nejen o postup, ale i o koeficient

Plzeň – Jako jediní s reálnou nadějí na postup jdou fotbalisté Plzně do odvety 3. předkola Evropské ligy s Petrolulem Ploješť. Liberecký Slovan a Mladá Boleslav jsou totiž po třígólových porážkách v rumunském Giurgiu, respektive doma s Lyonem, na pokraji vyřazení. Viktoriáni v úvodním utkání v Rumunsku remizovali 1:1, proto potřebují doma vyhrát, či remizovat 0:0. V opačném případě by jim hrozil nejhorší pohárový výsledek od roku 2010. Přímý přenos utkání sledujte od 19:50 na ČT sport a našem webu.

Daniel Kolář (vlevo) a Radim Řezník se radují z gólu
zdroj: ČTK autor: Pavel Němeček

Před čtyřmi lety Západočeši rovněž ve třetím předkole vypadli s Besiktasem Istanbul. Od té doby ale nastartovali na české poměry mimořádnou sérii a třikrát prošli předkoly až do hlavní fáze Ligy mistrů či Evropské ligy. Aktuálně mají ve 21 zápasech v předkolech bilanci 17 výher, dvou remíz a dvou porážek. Třetí prohře byli blízko v Ploješti, ale Daniel Kolář v nastavení srovnal a zařídil výrazně lepší pozici do odvety.

Záložník Viktorie zároveň potvrdil svou formu, když včetně přípravy dal v posledních sedmi startech za Plzeň šest gólů. Další jeho gól by se hodil i ve Štruncových sadech, jelikož spoléhat na bezbrankovou remízu by bylo zrádné. "Mohli by nám dát gól v poslední minutě jako my jim. Nemůžeme spoléhat na to, že to ubráníme, ale musíme být aktivní," řekl brankář Matúš Kozáčik.

Hráči se po prvním utkání shodovali, že odveta bude ještě těžší než první zápas, protože nyní už není na co čekat a rumunský celek bude do poslední minuty bojovat o postup. "Ještě není co slavit, od postupu nás dělí ještě jedno možná obtížnější utkání, než jsme sehráli v Ploješti," prohlásil také trenér Dušan Uhrin mladší. "Šance na postup jsou pořád stejné. V odvetě budeme hrát dál útočný fotbal a je mi celkem jedno, jaký výsledek uhrajeme. Hlavně když bude postupový," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň před odvetou předkola Evropské ligy s Ploještí

Případný postup Plzně by byl velmi důležitý i pro celý český fotbal. Momentálně totiž české kluby mají jistotu dvou týmů v předkolech Ligy mistrů, ale na tuto pozici se tlačí právě Rumunsko. A jelikož je pravděpodobné, že Liberec po prohře 0:3 neprojde přes jiný rumunský celek Astru Giurgiu, bude plzeňský postup o to důležitější.

Viktoriáni věří, že jim soupeř bude nechávat více prostoru pro útočení než v prvním zápase, kdy pozorně bránil a hrozil zejména z protiútoků. "Oni budou muset víc útočit, takže by se mohly v obraně vytvářet prostory pro rychlé protiútoky. Pokud by se nám podařilo jít do vedení a dostat je ještě víc pod tlak, bylo by to pro nás hodně dobré," řekl pravý bek Radim Řezník.

Plzeň sice nevstoupila do sezony ideálně, ale vydřená remíza v Ploješti a nedělní vítězství 3:1 nad Jabloncem již zvedly týmu sebevědomí. "To vítězství jsme potřebovali. Závěr přípravy a vstup do nové sezony nám nevyšel podle představ, takže výhra nad Jabloncem byla důležitá. Naše hra se zlepšuje zápas od zápasu," uvedl Řezník.

Ale i Ploješť si zvedla sebevědomí ligovou výhrou 4:1 a do Plzně si přiletěla pro postup. "Byla velká škoda, že jsme domácí zápas nedotáhli k vítězství, ale Plzeň je velmi dobrý tým. I tak však věřím, že v Plzni odehrajeme skvělý zápas a že to budeme my, kdo postoupí. Nepochybuji o tom," prohlásil čtyřnásobný nejlepší rumunský fotbalista Adrian Mutu, který v prvním duelu pokořil obranu Plzně.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články