Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Speedway GP 2024

Favorit je jasný, ale Plzeň v minulosti v takových zápasech uměla překvapit, říká Vrba před odvetou ve Florencii

Stál za vzestupem Viktorie Plzeň a stále ji sleduje. Trenér Pavel Vrba je po konci ve Zlíně stále bez angažmá a na další se zatím nechystá. "Trénuju tak maximálně vnuka na zahradě," říká s úsměvem a těší se na odvetu čtvrtfinále Evropské konferenční ligy s Fiorentinou, která před týdnem v plzeňských Štruncových sadech remizovala s Viktorií 0:0. Utkání Fiorentina – Plzeň můžete sledovat ve čtvrtek od 18 hodin v přímém přenosu na ČT sport i na ČT sport Plus.

"Plzeň sleduji hlavně v pohárech, patří k top mužstvům a i v Evropě k těm nejúspěšnějším. Ve Florencii to bude mít strašně těžké. Favorit je jasný, ale Plzeň v minulosti právě v takových zápasech dokázala překvapit. Takže přeji, aby se jim to podařilo znovu, i když italská liga je spolu s německou možná nejlepší, a hlavně nejtěžší ligou na světě. Neberu třeba tři nejlepší týmy, ale celkově," říká šedesátiletý kouč.

První zápas nepřinesl žádný velký fotbal, ale nakonec měla větší šance Plzeň, zatímco Fiorentina sice hrála víc s míčem, ale nic z toho nevytěžila. Účel světil prostředky a podobný zápas očekává bývalý reprezentační kouč i ve Florencii.

"Čekám, že Fiorentina bude daleko aktivnější a nebezpečnější. Pro Viktorku to bude ještě těžší než v Plzni. Tam hrála to, na co má, byla důsledná a uhrála výborný výsledek se soupeřem, který patří k evropské špičce."

Na otázku, jakou taktiku by trenér Vrba volil na místě současného plzeňského kouče Miroslava Koubka, zkušený trenér moc odpovídat nechtěl.

"Já samozřejmě nechci trenéru Koubkovi nic radit, ale ono to kolikrát není ani o tom, co chcete hrát, ale co vám soupeř hrát dovolí. A co se týká hráčských kvalit, tak mužstva jako Fiorentina mají tu kvalitu daleko vyšší. Takže čekám, že Fiorentina bude v odvetě dominovat a Plzeň se zaměří na defenzivu. Bude vycházet ze zabezpečené obrany a snažit se využívat brejkových situací," myslí si trenér, jenž kromě reprezentačního áčka vedl i dvacítku.

Plzeň sice v lize předvedla, že dokáže hrát a vyhrát vyrovnané zápasy i se Spartou a Slavií, ale s Fiorentinou by ani podle Vrby neměla hru víc otevřít.

"Pohárová utkání jsou specifická tím, že v play-off máte jen dva zápasy na to, abyste rozhodli. Každý tým respektuje soupeře a hraje to, na co má. Každý chce uspět a tomu přizpůsobujete systém hry," popisuje pohárovou matematiku Vrba.

Plzeň se největší měrou zasloužila o vzestup klubového koeficientu a pomohla tak mistrovi přespříští sezony přímo do Ligy mistrů. Největší dva kandidáti na titul jsou jasní – Sparta a Slavia. Ale třetí vzadu, jímž je právě Plzeň, se může podle zkušeného kouče o titul a Champions League také poprat.

"Třeba letos, kdyby v lize honila Viktoria jen jedno mužstvo, tak by měla větší šanci, ale když jsou ta mužstva dvě, má to složitější," uvažuje trenér, který vedl i Spartu a další české týmy, má tři tituly s Plzní, jeden slovenský se Žilinou a dva bulharské s Ludogorcem Razgrad.

"Plzeň možná nemá tak silný kádr jako ty další dva celky. Čekám, že příští rok se ty týmy, když nepostoupí do Champions League, nejspíš soustředí víc na ligu, z níž pak půjde o přímý postup, a to je obrovská motivace a něco mimořádného. A to může příští ročník hodně ovlivnit," konstatuje neurčitě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články