Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Španělé se s Portugalci porvou o finále

Doněck – Na Euru jde do tuhého. Brzy budeme znát prvního finalistu. Bude jím lepší z dvojice hvězdných pyrenejských týmů Portugalsko – Španělsko. Úřadující světoví i evropští šampioni jsou v utkání přeci jen mírnými favority, Portugalce by měl za vítězstvím vést kapitán a největší hvězda týmu, Cristiano Ronaldo. Vítěz v nedělním finále narazí na lepšího z dvojice Německo – Itálie. Přímý přenos sledujte od 20:20 na ČT4 a našem webu.

Souboj Ronalda, autora osmdesáti šesti ligových branek z posledních dvou sezon, a jeho portugalské party z Realu proti klubovým spoluhráčům z madridského klubu je ústředním tématem prvního semifinále.

Na jedné straně kanonýr Ronaldo a obránci Pepe s Fabiem Coentraem, na španělské zase brankář Iker Casillas, zadáci Álvaro Arbeloa, Sergio Ramos a záložník Xabi Alonso. Letošní španělští šampioni si ve vzájemném souboji nic nedarují. "Mluvil jsem s nimi (Ronaldem, Pepem a Coentraem) a všichni tady vypadají opravdu velmi dobře. Na Euro si přenesli formu z klubu," uvedl Alonso.

Semifinále si už dopředu získalo přezdívku "Mini El Clásico", na španělské straně totiž figuruje i sedm hráčů Barcelony. Oba velcí rivalové dodali do španělské a portugalské reprezentace hned 14 hráčů.

Španělé věří, že Ronalda, kterého dokonale znají, uhlídají. Portugalský střelec v posledních třech zápasech na Euru nasázel tři branky, minulý čtvrtek svojí trefou ve čtvrtfinále vyřadil i český tým. A teď sní o tom, že se na čtvrtý pokus v reprezentaci prosadí i proti Španělům. Ronalda má mít na hřišti pod dohledem hlavně pravý bek Arbeloa.

Cristiano Ronaldo
zdroj: ISIFA

"Zná ho (Arbeloa) lépe než kdokoliv jiný," prohlásil španělský záložník Sergio Busquets. "Jeho (Ronaldova) sezona v Madridu byla neuvěřitelná, co se týče hry, gólů a rekordů. Nemyslím ale, že by v současné chvíli byl na svém vrcholu," popíchl španělský kapitán Casillas na dálku Ronalda, který v letošní sezoně ve všech soutěžích nasázel v Realu ohromujících padesát osm branek.

Španělsko žene touha zahrát si třetí velké finále na vrcholné akci za sebou. Casillas se navíc může stát prvním hráčem v historii, který oslaví 100 výher v reprezentaci. Portugalci však mají svým velkým rivalům co oplácet: předloni Španělsku podlehli v osmifinále světového šampionátu v JAR a teď se chtějí po osmi letech dostat do boje o evropské zlato.

Zápasu měla předcházet Španělskem iniciovaná minuta ticha za zesnulého španělského fotbalistu Mikiho Roquého. Ten v neděli ve 23 letech podlehl rakovině. Představitelé UEFA ale odmítají, že by jednali necitlivě. Neobdrželi prý žádnou žádost od Španělské fotbalové federace.

Španělský tým, neporažený už v 18 soutěžních zápasech za sebou, mohou strašit vzpomínky na přípravný duel z listopadu 2010, kdy v Lisabonu prohrál 0:4, což byla jeho nejtěžší porážka od triumfu na mistrovství světa. Portugalci, kteří dosáhli na třetí semifinále evropského šampionátu od roku 2000, se prý velkých favoritů nezaleknou ani nyní.

"Musíme zůstat sami sebou. A neměnit nic jen proto, že hrajeme proti úřadujícím mistrům světa a Evropy. Chceme hrát svoji hru," řekl obránce Joao Pereira. "Není tajemstvím, jaké jsou naše zbraně. Doufám, že tohle bude portugalský rok," řekl záložník Custódio.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články