Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

UEFA udělila Rusku milionovou pokutu. Vyšetřuje ale dál

Praha/Vratislav - Evropská fotbalová unie (UEFA) dnes potrestala Ruskou fotbalovou asociaci pokutou 121 000 eur (zhruba tři miliony korun) za výtržnosti fanoušků po úvodním zápase s ČR. Ve vyneseném trestu je i podmínka, že pokud by nastaly další podobné excesy, Rusko přijde o šest bodů v kvalifikaci příštího mistrovství Evropy v roce 2016. Podmínka vyprší na konci kvalifikace ME. Hned po udělení pokuty jsou ovšem ruští fanoušci v hledáčku organizace znovu. Při emočně vypjatém utkání s Polskem totiž propašovali na stadion obrovské choreo s nápisem "This is Russia," které dle organizace FARE (Fotbal proti rasismu) odkazuje k ruskému vojevůdci Dmitriji Požarskému, který v 17. století vyhnal z Ruska polsko-litevská vojska.

Kontroverzní ruské choreo
zdroj: ISIFA

Dle polského tisku se UEFA celou událostí zabývá a může Ruské federaci udělit druhou pokutu na mistrovství.

Na celém šampionátu se nejedná o první prohřešek fanoušků. UEFA už sice udělila pokutu ruským příznivcům za výtržnosti v duelu s Českem, stále však ještě nevyšetřila rasistické nadávky, kterými fanoušci častovali nizozemské hráče, italského útočníka Maria Balotelliho nebo českého obránce Thea Gebre Selassieho.

Před včerejším utkáním s Polskem navíc Varšavu postihly nepokoje. Na pět tisíc policistů muselo zasahovat, když polští fotbaloví fanoušci napadli ruské příznivce při pochodu na stadion. Pořádkové hlídky musely využít i varovné střelby, celkem potom pozatýkaly na 183 ultras.

Je nám líto, video expirovalo.
Ruské choreo
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články