Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Sparta může poprvé v sezoně jít do čela fotbalové ligy

Praha - Fotbalisté pražské Sparty se v sobotu poprvé v sezoně mohou ocitnout v čele ligového pelotonu. Pokud obhájci titulu v sobotním duelu 22. kola porazí doma Jablonec, přeskočí o bod vedoucí Slavii. Ta se na první místo může vrátit, když naplno zaboduje v pondělní dohrávce ve Zlíně, proti kterému se červenobílým dlouhodobě daří.

Sparta - Teplice
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Sparta má Jablonci co vracet. V živé paměti zůstává loňský jarní duel, který Severočeši v Praze senzačně vyhráli 3:0 a poprvé v historii se na Letné radovali z vítězství. Sparťané ale spíš varují před posledními výsledky Jablonce, který už šestkrát za sebou neprohrál a pomalu vyplouvá ze sestupových vod.

"Před týdnem zvládli těžký zápas s Brnem a to jen svědčí o tom, že jejich aktuální forma je velmi dobrá," uvedl kouč Michal Bílek, jehož tým v minulém kole povzbudil obrat v utkání v Mladé Boleslavi. V něm se gólem a přihrávkou blýskl obránce Petr Voříšek, jenž se v sobotu dočká 150. startu v lize. Stejnou metu má na dosah i jablonecký zadák Milan Fukal, ale ten je zraněný. Stejně jako bývalý sparťanský záložník Luboš Loučka, který čeká na 100. start. Severočeši i bez nich pojedou na Spartu v psychické pohodě. "Chceme potvrdit, že naše poslední výsledky nebyly jen dílem náhody. Nemáme velké oči, ale rádi bychom favorita potrápili," řekl trenér František Komňacký.

Slavia - Zlín 

Slávisté budou hrát až dva dny po Spartě a rádi by potvrdili, že se jim v soubojích se Zlínem daří. Prohráli s ním jen jednou ze sedmnácti zápasů, na podzim si Zlín dokonce ze Strahova odvezl potupný sedmibrankový debakl. "Zlín je ale nevyzpytatelné mužstvo. A také doufám, že se umoudří počasí," komentoval kouč Karel Jarolím fakt, že zlínské hřiště se v případě nepříznivých klimatických podmínek mění v oraniště.

Zlínští na špatnou bilanci ve vzájemných duelech příliš nehledí. Na ligového lídra si věří, přestože na jaře nijak nezáří a z pěti zápasů čtyři prohráli. "Když jsme tady neporazili Spartu, zkusíme zdolat Slavii. Ale musíme předvést výkon na hranici sebeobětování," plánoval kouč Pavel Hoftych, jemuž budou chybět hned čtyři hráči základní sestavy.

Plzeň - Teplice

Teplice v minulém kole po třech prohrách naplno zabraly právě se Zlínem a jestli se chtějí udržet na třetí příčce a na dohled pražským "S", nesmí v neděli v Plzni dopustit další ztrátu. "Jsme rádi, že jsme se v minulém zápase odrazili, protože je cítit, že z týmu spadlo určité napětí. Na druhou stranu jedna výhra nic neznamená, musíme ji potvrdit a udělat delší dobrou sérii," přál si trenér Petr Rada.

Stanislav Levý zažije zvláštní utkání. Disciplinární komise mu za jeho chování ve Zlíně zakázala na dva zápasy přístup na lavičku, takže bude svůj tým koučovat na dálku z tribuny. "S kolegy se dohodneme na tom, jak budeme spolupracovat. Hlavní ale bude, aby kluci zabrali na hřišti. Cítím, že poslední výsledky chtějí odčinit," připomněl Levý sérii tří proher. Do hry se vracejí útočníci Varadi a Psohlavec i ofenzivní záložník Petržela, což Levému dá více variant na složení sestavy.

Ostrava - Žižkov 

Čtvrtá Ostrava zaostává za Teplicemi jen o bod a bude chtít napravit prohru z Olomouce. V duelu se Žižkovem je favoritem, navíc už mohou hrát po vypršení disciplinárního trestu elitní útočníci Svěrkoš s Magerou. "Mělo by nám to pomoci," řekl trenér Karel Večeřa. Musí ale vymýšlet, jak nahradit další dva distancované, záložníky Mičolu a Bystroně.

Žižkov je na jaře jedním z nejúspěšnějších týmů, z pěti duelů nasbíral deset bodů a dobrou formou se chce pochlubit i na Bazalech. Trenér Stanislav Griga ale bude postrádat hned šest hráčů, tři jsou na marodce, tři mají trest za žluté karty. "Je to šance ukázat se pro ty, kteří zatím třeba tolik nenastupovali. V Ostravě můžeme jenom překvapit," uvedl Griga.

Brno - Kladno 

Brňané mají stejně bodů jako Ostrava a v duelu s o záchranu bojujícím Kladnem jim půjde o to, aby nechali zapomenout na nepovedené poslední utkání v Jablonci, po němž je trenér Petr Uličný tvrdě kritizoval. Hráči by rádi natáhli na domácí vítěznou šňůru už sedmý korálek. "Ale Kladno hraje o záchranu, z toho pohledu to pro nás bude složité. Navíc mělo i hodně smůly, poslední zápasy prohrávali o jediný gól," varoval Uličný. Kladno už čeká na výhru sedm zápasů, v posledních šesti vstřelilo jedinou branku a nebezpečně se přiblížilo k sestupovým pozicím. "Oproti poslednímu zápasu s Mostem musíme zlepšit spoustu věcí. Jsme outsider, ale potřebujeme každý bod," řekl trenér Jaroslav Šilhavý.

Bohemians 1905 - Mladá Boleslav 

V ještě těžší situaci než Kladno jsou Bohemians 1905, kteří už klesli na poslední místo. V duelu s Mladou Boleslaví, kterou už místo Zdeňka Ščasného povede nový trenér Karel Stanner, nutně potřebují naplno zabodovat, aby chvost tabulky co nejrychleji opustili.

"Pro nás je to první ze čtyř klíčových zápasů pravdy. Chceme na jaře poprvé zvítězit, protože body jsme zatím sbírali jen po jednom a to je k záchraně málo," uvedl trenér Zbyněk Busta. Devětapadesátiletý Stanner, donedávna kouč mladoboleslavské třetiligové rezervy, před svojí ligovou premiérou přemýšlel, jak mužstvu po vysoké prohře se Spartou vrátit sebevědomí. "Jsme všichni pod tlakem, že nemáme více bodů, ale přesto beru utkání na Bohemce jako každé jiné. Správná míra nervozity je stejná jako při trénovaní třetí ligy," tvrdil Stanner.

Most - České Budějovice 

Také předposlední Most čeká jeden z existenčních duelů. Domácí bitva s trápícími se Budějovicemi může hodně napovědět o dalších šancích Severočechů, kteří z posledních dvou duelů vybojovali čtyři body. Pokud Most zvítězí a Kladno nevyhraje v Brně, poprvé od 15. kola opustí sestupové pozice. "Takovéhle kdyby už jsme měli několikrát. Musíme hlavně bodově navázat na poslední zápasy. Duel s Budějovicemi je pro nás moc důležitý a pro mě motivující, protože pocházím kousek odtamtud," uvedl kouč Robert Žák, který v sezoně 2004/2005 Dynamo v lize trénoval.

Jihočeši se po dobrém podzimu na jaře propadají tabulkou. Dva získané body a jediný vstřelený gól není pro tým kouče Františka Straky po pěti jarních duelech dobrá vizitka. Případné porážka v Mostě by jej dostala už na dohled záchranářským starostem. "Náš momentální problém je především v hlavách hráčů. Potřebujeme jednou vyhrát 1:0, jako například s Mostem na podzim. V žádném případě se ale nesmí opakovat výkon z druhého poločasu na Žižkově," varoval kouč František Straka.

Liberec - Olomouc 

Relativně poklidný zápas mužstev ze středu tabulky se může odehrát mezi Libercem a Olomoucí. Utkání by přes nepřízeň počasí nemělo být v ohrožení. Domácí si drží jarní neporazitelnost a diváky by po remízách s Ostravou a Žižkovem chtěli potěšit i vítězstvím, které už přivezli ze Zlína či naposledy z Plzně. "Je dobře, že vyhráváme venku, ale ty domácí remízy to pokaždé trochu znehodnotí. Musíme se zase připravit na dobývání soupeřovy obrany," plánoval trenér Ladislav Škorpil.

Olomouc se minule po dlouhých deseti kolech dočkala vítězství nad Ostravou a teď chce ukončit daleko horší sérii. V Liberci v patnáctileté existenci samostatné české ligy ještě nevyhrála. "Máme na to uhrát dobrý výsledek. Musíme být bezchybní v defenzivě a efektivní v koncovce, ale to je věc, se kterou se potýkáme dlouhodobě. Věřím, že v tomto směru nás vítězství nad Baníkem povzbudí," řekl trenér Martin Pulpit.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články