Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Slováci bojují o postup. V cestě stojí obhájci titulu.

Johannesburg - Fotbalistům Slovenska a obhájcům titulu z Itálie se naskýtá ve vzájemném souboji poslední šance napravit dosavadní rozpačité vystoupení na světovém šampionátu. Schyluje se k zápasu o všechno, v němž si jen vítěz uchová naději na osmifinále. Slováci jsou při své premiérové účasti na šampionátu ve velmi podobné situaci, jako byl český tým před čtyřmi lety v Německu. Také Češi se se squadrou azzurou v posledním utkání základní skupiny popasovali v přímé bitvě o postup, ale po prohře 0:2 v Hamburku smutnili, zatímco Italové se odrazili k jízdě za zlatem. Zápas začne v 16:00. Hlavním rozhodčím bude Angličan Howard Webb. Informace nabízí také server msfotbal.cz.

"Naděje tady pořád je, zatím to z naší strany moc dobré nebylo, ale ještě máme jednu šanci, abychom všechno otočili," řekl slovenský útočník Róbert Vittek odhodlaně.

Italové, čtyřnásobní mistři světa, jsou po remízách s Paraguayí a hlavně Novým Zélandem pod palbou kritiky. "Právě teď pro nás šampionát opravdu začíná," připomněl trenér Marcello Lippi, že jeho tým už nesmí znovu klopýtnout. "Když ani zápas se Slovenskem nezvládneme, zasloužíme si jet domů. Nečekám, že by se to opravdu stalo, ale musíme ze sebe vydat mnohem víc než v prvních dvou zápasech," řekl útočník Alberti Gilardino.

Je nám líto, video expirovalo.
Příprava Slovenska na poslední zápas ve skupině

Róbert Vittek, slovenský útočník:

"Každý z nás by do toho měl jít tak, jako by to byl poslední zápas. A pevně věřím, že když budeme hrát na maximum, nakonec to poslední zápas být nemusí."

Italové prý příliš nechtějí spoléhat na ošidnou matematiku, při které by jim k postupu stačila i třetí remíza na turnaji za předpokladu, že Paraguay porazí Nový Zéland. Se třemi remízami Itálie postoupila ze skupiny i v roce 1982, kdy nakonec také ve Španělsku triumfovala. "Chceme si to uhrát sami," vzkázal Gilardino.

Závěr skupiny se ale může změnit ve velké drama. Kdyby Italové i Nový Zéland ve čtvrtečních zápasech uhráli stejné remízy, musel by o jejich postupu při navlas stejné bodové bilanci i skóre rozhodnout až los. Zatím mají oba týmy po dvou bodech a skóre 2:2.

Italové ví, že především v ofenzivě musejí hodně přidat. I proto pro ně může být spásou návrat tvořivého záložníka Andrey Pirla, který kvůli poraněnému lýtku o úvodní duely na MS přišel. Právě Pirlova kreativita, invence a dobře zahrávané standardní situace Itálii citelně chyběly, s nástupem záložníka AC Milán prý jejich ofenzivní síla hodně vzroste. Také obrana však vypadá zranitelně, navíc když z ní vypadl zraněný brankář a tradiční poslední instance Buffon.

Ve slovenském táboře houstne atmosféra

Na náladě Slovákům nepřidala pondělní událost, kdy kouč Vladimír Weiss doslova utekl z tiskové konference a ještě při tom vulgárně urazil novináře. Teď už ale Slováci mají plnou hlavu zápasu s Itálií.

Kouč Weiss zvažuje změny v sestavě: do stoperské dvojice se ke Škrtelovi zřejmě vrátí Ďurica. Ve středu zálohy možná dostane šanci sparťanský středopolař Kucka, který by mohl vytvořit tandem s Hamšíkem. Právě pro hvězdu Neapole bude mít zápas s Itálií velmi prestižní nádech. A také probuzení zatím nevýrazného Hamšíka slovenský tým nutně potřebuje, pokud chce pomýšlet na postup.

Předpokládané sestavy:

Slovensko: Mucha - Pekarík, Škrtel, Ďurica, M. Čech - Štrba, Kucka - Weiss, Hamšík, Vittek - Šesták.

Itálie: Marchetti - Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Criscito - Camoranesi, Pirlo, De Rossi, Pepe - Iaquinta, Di Natale.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články