Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Kdo na MS zazáří? Messi, Kaká nebo snad Xavi?

Johannesburg - Mezi hráče, kteří by mohli zazářit na nadcházejícím fotbalovém mistrovství světa, patří brankář Buffon, záložníci Kaká, Ronaldo, Xavi či útočník Messi. Otázkou však je, jestli zůstanou po náročné sezoně zdraví. Mnoho hráčů si před šampionátem přivodilo zranění. Ohrožen je start největší hvězdy Pobřeží slonoviny Didiera Drogby nebo Itala Andrey Pirla. Z nominací už vypadli Ghaňan Michael Essien, Němec Michael Ballack, Nigerijec John Obi Mikel nebo Angličan Rio Ferdinand. Informace ze šampionátu přináší i speciál msfotbal.cz.

Lionel Messi

Dvaadvacetiletý argentinský útočník bývá pro svůj styl často srovnáván s legendárním krajanem Diegem Maradonou. Od míče jej bez faulu téměř nelze oddělit, má výbornou střelu z dálky, a ač nevysoký, dokáže účinně zakončit i hlavou. Získal Zlatý míč časopisu France Football pro nejlepšího fotbalistu světa roku 2009 a zvítězil i v obdobné anketě FIFA.

Za první tým Barcelony poprvé nastoupil jako šestnáctiletý v roce 2003 a s Barcelonou poté čtyřikrát vyhrál španělskou ligu (2005-06 a 2009-10), dvakrát Ligu mistrů (2006 a 2009), jednou Španělský pohár (2009) a Superpohár (2009). V poslední sezoně se s 34 góly stal nejlepším střelcem evropských fotbalových lig a se sedmi zásahy podruhé za sebou nejlepším střelcem Ligy mistrů. V argentinské reprezentaci působí od roku 2005, kdy s výběrem do 20 let vybojoval titul mistrů světa. Na finálovém turnaji byl vyhlášen nejlepším hráčem a se šesti góly ovládl i střeleckou tabulku. Z olympijských her v Pekingu 2008 si přivezl stříbrnou medaili. Dohromady za Argentinu nastoupil ke 44 utkáním, v nichž vstřelil 13 branek.

Kaká

Osmadvacetiletý brazilský záložník a současný hráč Realu Madrid občas bývá přirovnáván k Pelému. Stejně jako jeho legendární krajan dokáže tvořit hru, vymyslet báječnou nahrávku i vstřelit krásný gól. Zatím nejpovedenější období své fotbalové kariéry prožil v dresu AC Milán, s nímž v roce 2004 vyhrál italskou ligu i pohár, a o tři roky později Ligu mistrů, Superpohár a mistrovství světa klubů. S deseti góly se stal nejlepším střelcem Ligy mistrů 2006. V anketě FIFA byl vyhlášen nejlepším fotbalistou roku 2007 a v témže roce obdržel i Zlatý míč časopisu France Football.

Z mistrovství světa v Koreji a Japonsku 2002 si přivezl zlatou medaili, ale zahrál si jen 25 minut proti Kostarice. Velkého zklamání se dočkal o čtyři roky později na MS v Německu, kde favorizovaní Brazilci vypadli už ve čtvrtfinále. Za národní tým dosud nastoupil k 73 utkáním a vsítil 26 branek.

Gianluigi Buffon

Dvaatřicetiletý italský brankář patří k nejlepším gólmanům světa všech dob. Devětkrát byl vyhlášen nejlepším brankářem italské Serie A (naposledy v roce 2008). Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS) jej už čtyřikrát označila za nejlepšího gólmana světa (2003-04 a 2006-07).

Na kontě má tituly mistra světa (2006) a mistra Evropy do 21 let (1996), vítězství v Poháru UEFA s Parmou (1999) a dva ligové triumfy s Juventusem Turín (2002-03). V italské reprezentaci chytá od roku 1997, dosud nasbíral rovnou stovku startů a nechyběl na žádném důležitém turnaji od ME 2000, před jehož začátkem si zlomil prst na ruce.

Cristiano Ronaldo

Pětadvacetiletý ofenzivní záložník z Portugalska se loni v červnu stal nejdražším hráčem světa, když přestoupil z Manchesteru United do Realu Madrid za astronomickou částku 2,49 miliardy korun. V týmu nového zaměstnavatele zatím ve 35 zápasech nastřílel 33 gólů.

Největších úspěchů ale dosáhl ještě v dresu "reds", za které během šesti let odehrál 292 utkání a vstřelil 118 gólů. Třikrát se radoval z titulu v Premier League (2007-09), dvakrát z vítězství v Ligovém poháru (2006 a 2009) a jednou v FA Cupu (2004). Patřil mu především rok 2008, kdy s Manchesterem slavil triumf v Lize mistrů, s 31 góly byl vyhlášen nejlepším střelcem evropských fotbalových lig, podruhé za sebou obdržel cenu pro nejlepšího hráče anglické ligy a vyhrál anketu FIFA o nejlepšího fotbalistu světa i Zlatý míč časopisu France Football. V 70 utkáních, jež zatím odehrál v portugalské reprezentaci, se střelecky prosadil dvaadvacetkrát. Na domácím mistrovství Evropy 2004 se podílel na zisku stříbrné medaile.

Xavi

Třicetiletý mimořádně talentovaný a kreativní záložník patřil k hlavním strůjcům vítězného tažení španělského týmu mistrovstvím Evropy 2008 v Rakousku a Švýcarsku. Po jeho skončení byl vyhlášen nejlepším hráčem turnaje. Úspěšný byl ale už v juniorských výběrech, z MS 1999 hráčů do 20 let má zlato a z olympijských her 2000 v Sydney stříbro. Před MS 2006 v Německu byl zraněný, ale dostal důvěru trenéra, na šampionát odjel a nakonec na něm patřil k nejlepším španělským hráčům.

Jeho prací na hřišti je spíše na branky přihrávat, než je sám střílet, takže se v 84 reprezentačních zápasech dočkal jen osmi zásahů. O něco lépe je na tom tento ne příliš vysoký fotbalista v Barceloně, za níž během 12 sezon v 527 utkáních skóroval třiapadesátkrát. V jejím dresu slavil pět titulů v lize (1999, 2005-06 a 2009-10), dva v Lize mistrů (2006 a 2009) a po jednom ve Španělském poháru (2009) a v Superpoháru (2009).

Zranění střídá zranění. Drogba i Robben ale věří, že si zahrají

Kanonýr Didier Drogba si zlomil loketní kost v přátelském utkání proti Japonsku a vzápětí musel na operaci. Následný víkend strávil v nemocnici. Útočník fotbalistů Pobřeží slonoviny se po propuštění z bernské nemocnice připojil k týmu. Za spoluhráči dorazil s pravou rukou v ochranné dlaze, vedení mužstva zatím ale nebylo schopno říct, zda se po dnešním příletu do Jihoafrické republiky zapojí do tréninku nebo jestli vůbec bude hrát na mistrovství světa. "Drogbova účast na mistrovství světa je ale stále možná. Snad by mohl hrát se speciální bandáží. Ale samozřejmě si dělám starosti," řekl trenér mužstva Sven-Göran Eriksson. O možnost hrát na MS s bandáží budou muset Afričané požádat FIFA.

Výběr známých hráčů, kteří se kvůli zranění MS nezúčastní

René Adler (Německo) – žebra

Ioannis Amanatidis (Řecko) - meniskus pravého kolena

Michael Ballack (Německo) - natržené vazy v pravém kotníku

David Beckham (Anglie) - přetržená achilovka

Michael Essien (Ghana) - meniskus levého kolena

Rio Ferdinand (Anglie) - levé koleno

John Obi Mikel (Nigérie) – kotník

Nani (Portugalsko) - koleno

Marco Streller (Švýcarsko) - stehenní sval

Heiko Westermann (Německo) - zlomenina levé nohy

Klíčový hráč nizozemského týmu Arjen Roben si poranil stehenní sval během sobotního přátelského utkání proti Maďarsku. Podrobné vyšetření odhalilo ve svalu malou trhlinu. Podle rotterdamského léčitele Dicka van Toorna, který Robbenovi pomohl už před dvěma lety při působení v Realu Madrid, pokračuje rehabilitace podle plánu. Zraněný fotbalista by se tak měl již o víkendu přidat k národnímu týmu, který trénuje v Jihoafrické republice. Ofenzivní hráč Bayernu Mnichov by měl z Evropy odletět v sobotu. Pro pondělní úvodní zápas mužstva na mistrovství světa proti Dánsku by už měl být alespoň na lavičce náhradníků.

Španělům se naopak zřejmě definitivně uzdravil kanonýr Fernando Torres, který před mistrovstvím absolvoval operaci kolena. Útočník Liverpoolu zvládl bez potíží nedělní trénink s týmem. V pořádku by měl být také bek Gerard Piqué, jenž utrpěl úder do levého kolena, ale po ošetření trénink dokončil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články