Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hašek chce fotbalového ombudsmana

Praha - Předseda ČMFS Ivan Hašek na jednání výkonného výboru navrhl, aby uvnitř českého fotbalu vznikla funkce ombudsmana. Jeho úkolem by bylo shromažďovat stížnosti a řešit i možná podezření z korupčního jednání. Haškův návrh byl jedním ze čtyřiadvaceti bodů programu, kterým se výkonný výbor zabýval. Hašek se o myšlence najít "nadstranického" funkcionáře, který by se zabýval všemi stížnostmi z fotbalového hnutí, zmínil už dříve v některých médiích.

"Měla by to být vážená osoba, autorita s právním vzděláním. Na příštím lednovém jednání se pokusíme funkci zasadit do naší svazové struktury. Do té doby zahájíme všeobecnou diskusi, kdo by se jím mohl stát," řekl Hašek, podle kterého je třeba čekat na chvíli, kdy vznikne podezření z korupčního jednání v jakékoli soutěži.

Ivan Hašek:

"Šéf svazové legislativy dostal pokyn, aby disciplinární řád zakázal nejen sázení na vlastní zápasy, jak ostatně hráčům nařizují jejich profesionální smlouvy, ale i na utkání soutěže, v níž hrají. A za případné provinění budou vysoké tresty."

Předcházet korupci by měla také spolupráce s asociacemi českých i zahraničních sázkových kanceláří. "Zatím veškeré problémy, o kterých slyšíme na mezinárodním fóru, byly spojené s nelegálními společnostmi. Naopak legální sázkové kanceláře nás mohou na spoustu případných podezření upozornit," vysvětlil místopředseda svazu Jindřich Rajchl. Hašek dodal, že kvůli boji proti korupci pozmění domácí disciplinární řád.

Fotbalový svaz také oznámil, že na základě právní analýzy považuje za členy svazu jak Bohemians Praha, tak Bohemians 1905. Stále se však řeší, jakým způsobem bude celý spor ohledně názvu i dalších souvislostí kolem Bohemians dořešen. V pátek se všichni zainteresovaní sejdou na další schůzce s komisí, která má celou záležitost vyřešit.

Rozpočet na příští rok je vyrovnaný

Nejvyšší funkcionáři také oznámili, že svazový rozpočet na rok 2010 bude vyrovnaný. "Rozpočet na příští rok stále ještě tvoříme, ale také předpokládáme, že bude vyrovnaný. A to i přesto, že nesáhneme na rezervní fond, který vzniknul prodejem budovy na Kozím náměstí," uvedl Hašek na tiskové konferenci po jednání. Rajchl prozradil, že se jedná o 78 milionů. "Je to suma, která zbyla po zaplacení daní a různých poplatků realitním kancelářím," uvedl.

Definitivní složení už má také představenstvo marketinkové společnosti STES, které bude nově pětičlenné. Sedět v něm budou vedle Haška a Rajchla další místopředsedové Miroslav Kříž, Dalibor Kučera a také ředitel společnosti David Dušek.

Nově byla ustanovena trenérsko-technická komise, která bude nejen opoziční skupinou pro všechny reprezentační trenéry, ale také bude pomáhat v analytické a konzultační činnosti pro svazové sportovní úseky, nápomocna bude i novému technickému řediteli svazu Dušanu Fitzelovi. V komisi budou zasedat Vladimír Táborský, Karel Jarůšek, Petr Uličný, František Komňacký, Ladislav Škorpil a Dušan Uhrin starší. "Osloven byl i Karel Brückner, ale neprojevil zájem, přesto zůstává svazovým konzultantem," uvedl Hašek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články