Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

UEFA podezřívá pět klubů z ovlivnění zápasů LM a EL

Nyon (Švýcarsko) - Evropská fotbalová unie UEFA podezřívá albánské kluby KF Tirana a Vllaznia Skadar, lotyšský Dinaburg Daugavpils, slovinský NK Lublaň a maďarský Honvéd Budapešť z ovlivnění sedmi zápasů v letošních předkolech Ligy mistrů a Evropské ligy. UEFA to oznámila po krizovém zasedání ve švýcarském Nyonu za účasti zástupců devíti svazů, jejichž klubů se převážně týká současná sázkařská aféra. Ze zmanipulování zápasů, které se hrály mezi 16. červencem a 6. srpnem, jsou podezřelí také tři rozhodčí a jeden funkcionář s vazbami na UEFA.

V oficiálním prohlášení UEFA uvedla, že evropský fotbal čelí kauze, kterou sportovní organizace bez cizí pomoci nevyřeší. "Je nad jejich síly vyšetřit organizovaný zločin," uvedla UEFA. Přesto si od státního zastupitelství v Bochumi, kde vyšetřování začalo, vyžádá podklady k případu.

Krizové zasedání dnes začalo tříhodinovou schůzkou za účasti představitelů národních federací Německa, Belgie, Švýcarska, Chorvatska, Slovinska, Turecka, Maďarska, Bosny a Rakouska. V těch operoval sázkařský gang, který měl podle státního zastupitelství v Bochumi na svědomí ovlivnění až 200 zápasů různých úrovní.

Je nám líto, video expirovalo.
Luděk Mádl a Jaroslav Šonka ve Studiu 6

Aféra získává jasnější obrysy v Bosně

Z manipulace je podezřelý bosenský klub NK Travnik, kam se podle listu Süddeutschen Zeitung zřejmě povedlo sázkařské mafii nastrčit na hostování dva fotbalisty, kteří pro ni "pracovali". S jejich pomocí gang údajně ovlivnil v přípravě zápasy proti švýcarským klubům FC Sion (1:4) a Xamax Neuchatel (2:3), na nichž vydělal 152 400 eur (téměř čtyři miliony korun).

Policie zatím zatkla 15 lidí v Německu a dva ve Švýcarsku. Zároveň byla při více než padesáti prohlídkách zabavena finanční hotovost ve výši jednoho milionu eur. Německá média už přinesla několik jmen zatčených či vyšetřovaných osob. Mezi nimi je i Thomas Reichenberger. Kapitán Osnabrücku měl na jaře údajně inkasovat 25 000 eur za to, že jeho tým v Norimberku, v duelu druhé bundesligy, prohraje o dva góly. Domácí zvítězili 2:0. "Je to celé nesmysl, jsem čistý," oponuje hráč.

Luděk Mádl, komentátor deníku Sport:

"UEFA si pozvala zástupce asociací členských zemí, ve kterých došlo k manipulaci výsledků. Předpokládám, že je seznámí se zjištěními, která učinila, a budou hledat způsob, jakým viníky potrestat a jak najít cestu, aby se něco podobného neopakovalo."

Ze zákulisí vyšetřování pronikly i informace o tom, jakým způsobem gang vybíral hráče, trenéry, rozhodčí či funkcionáře, kteří s nimi nakonec byli ochotni spolupracovat. "Měli o těch lidech perfektní informace. Věděli, kdo je v dluzích, kdo podvádí manželku s milenkou nebo chodí často do nevěstinců. Vydírali lidi i hrozbou, že prozradí jejich homosexuální orientaci," citoval německý tisk zdroj z policejních kruhů. Přesto osoba následně dostala za svoji službu mafii zaplaceno.

Zdroj
ČT24, ČTK, HN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články