Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Slavia potřebuje vyhrát, Sparta chce bodovat

Praha/Kluž - Fotbalisté Slavie se dnes pokusí večer proti Valencii zapomenout na ligové trápení a přiživit naděje na účast ve vyřazovací fázi Evropské ligy. Před dvěma týdny vyválčili ve Španělsku překvapivou remízu 1:1, ale tentokrát by byl i bod málo. Fotbalisté pražské Sparty vyrazili do Kluže, aby udrželi, nebo dokonce ještě zvýšili své naděje na postup. Sparťané dobře vědí, že pokud v Kluži ve čtvrtek neprohrají, budou jejich vyhlídky před závěrečným dvojzápasem velmi optimistické. Oba duely nabídne ČT4 a zpravodajský web ČT24. Přímé přenosy začínají v 19:00 a 21:05. Informace najdete také na serveru fotbalživě.cz.

Slávisté mají po třech utkáních jediný bod, uzavírají tabulku skupiny B, ale jejich postupová šance stále žije. "Dokud ta naděje bude, tak o ni budeme bojovat. Bylo by smutné, kdyby ne. Určitě se o to popereme," prohlásil kouč Karel Jarolím. Pražané dnes nutně potřebují jako první český tým získat proti Valencii všechny tři body. V pohárech přitom dokázali zvítězit jen jednou z posledních 22 duelů - v závěrečném předkole Evropské ligy nad CZ Bělehrad.

Karel Jarolím:

"V podstatě nám nezbývá skoro nic jiného, než vyhrát zbývající tři zápasy. Hlavně ty dva doma s Valencií a Janovem a pak se uvidí."

Slávisté předvedli ve Španělsku nejlepší výkon v sezoně, získali cenný bod a věřili, že je nečekaná remíza nakopne k lepším podzimním výsledkům. Místo toho však zabředli do hluboké krize. V lize neproměňují ani ty nejvyloženější šance, prohráli s Olomoucí i v Příbrami a po 13 odehraných kolech klesli v tabulce na sedmou příčku.

Španělský tým zastihly poslední zápasy ve skvělé formě

Valencie v domácí soutěži už čtyřikrát neinkasovala, z toho třikrát zvítězila venku a drží se na čtvrtém místě tabulky. Pod trenérem Unaiem Emerym se jí daří i v pohárech, kde s ním v dosavadních třinácti duelech ještě neprohrála. V úvodním zápase před dvěma týdny ale Valencie šetřila opory a překvapivě ztratila dva body, což jí mírně zkomplikovalo postupové vyhlídky. Odvetu proto nehodlá favorit v žádném případě podcenit. "Slavia odehrála na Mestalle skvělou partii. Musíme k utkání v Praze přistoupit vážně a výhrou se vrátit na postupovou cestu. Kdybychom prohráli, mohlo by nám to ztížit pozici," řekl záložník David Albelda.

Valencie přicestovala do Prahy s uzdraveným reprezentantem Marchenou i s hvězdným záložníkem Silvou. Slávisty však může těšit, že kvůli vyloučení z prvního duelu nemůže hrát nejlepší kanonýr Villa, který si odpyká první část z dvouzápasového trestu. Českému mistrovi bude pro změnu kvůli trestu za červenou kartu z Valencie scházet Ragued, mimo hru zůstanou dlouhodobí marodi a také Skácel, který není na soupisce pro Evropskou ligu. Do branky by se mohl vrátit uzdravený lotyšský gólman Romanovs.

Čtvrteční zápas bude věnován zesnulé slávistické legendě Františku Veselému. Po výkopu přeruší utkání minuta ticha, speciální rozlučku s někdejším reprezentačním útočníkem chystají i fanoušci. Utkání budou řídit norští rozhodčí v čele se Sveinem Oddvarem Moenem.

Sparťané věří ve zvýšení postupových nadějí

Sparťané své naděje rozdmýchali před dvěma týdny, kdy právě Kluž na svém stadionu porazili 2:0 a poskočili v tabulce za vedoucí Eindhoven. V odvetě na hřišti vítězů Rumunského poháru, kteří ještě v minulé sezoně hráli Ligu mistrů a získali třeba skalp AS Řím, by možná nepohrdli ani remízou. "Každopádně je jasné, že v případě naší neprohry se naše šance na postup hodně zvýší. Udrželi bychom Kluž pod sebou a doma proti Kodani bychom to měli ve svých rukou," řekl záložník Kamil Vacek.

Pražany ovšem na podzim trápí velká nevyrovnanost. Po dobrých pohárových představeních proti Panathinaikosu, Eindhovenu, Kluži nebo výhře v derby na Slavii pokaždé přišel útlum v ligových zápasech. Také v sobotu Sparta s Baníkem Ostrava pouze remizovala, v lize ve 13 zápasech nasbírala už osm remíz a ztrácí šest bodů na vedoucí duo Teplice, Jablonec.

"Základem bude, abychom znovu zopakovali agresivní výkon. Pomohl nám aktivní výkon záložní řady," připomněl Chovanec, co hráčům před čtvrtečním utkáním na taktické poradě zopakuje. "Ale musíme se mít na pozoru. Kluž nám bude chtít tu první porážku vrátit. Čekám úplně odlišný zápas, Kluž bude rozhodně aktivnější," varoval Vacek. "Na druhou stranu už známe recept, jak proti ní uspět. Doma jsme je asi dost zaskočili," dodal Vacek.

Kdo nastoupí v záloze?

Sparta vyrazila včera dopoledne leteckým speciálem do Rumunska v plné síle, pouze dlouhodobě zranění středopolaři Patrik Berger a Jiří Kladrubský zůstávají mimo hru. Chovanec bude řešit hlavně rébus se sestavením zálohy, protože uvažuje, že by do jejího středu nasadil uzdraveného Luboše Huška.

Kluž má ve čtvrtek také co napravovat, po nezdarech v Eindhovenu a na Spartě by další ztráta už byla kritická. Navíc také v domácí soutěži "železničáři", jak se mužstvu přezdívá, nijak nezáří. Tři remízy z posledních čtyř duelů týmu znemožnily postup na první příčku. Ve velmi vyrovnané soutěži patří Kluži druhé místo, má stejně bodů jako první Rapid Bukurešť a další dva celky. Přesto je Kluž pod tlakem, se Spartou se prý nečeká nic jiného než vítězství domácích.

Sparťané v Rumunsku nebudou čelit jen fotbalovým hrozbám svého soupeře, musejí se mít na pozoru i proto, že v zemi se rychle šíří prasečí chřipka. V Rumunsku bylo v pondělí registrováno téměř 600 onemocnění. Vedení rumunské fotbalové ligy navíc doporučilo hráčům, aby se při ligových zápasech vyhnuli všeobecně rozšířenému plivání na trávník nebo kašlání při hře, čímž mají minimalizovat riziko šíření viru H1N1. "V Rumunsku budeme určitě všeobecně velmi opatrní, byť třeba o nošení roušek neuvažujeme," řekl mluvčí Sparty Ondřej Kasík. Hlavním rozhodčím duelu je Turek Dereli Selcük.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články