Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Účast na fotbalovém šampionátu už si zajistilo 16 týmů

Praha – Po dnešku je jistých dalších pět účastníků fotbalového mistrovství světa v Jihoafrické republice. Německo si postup zajistilo po výhře 1:0 v Rusku, dánští fotbalisté si zajistili postup vítězstvím nad Švédskem. Jistotu už mají také fotbalisté Srbska, kteří rozstříleli Rumunsko 5:0, a také reprezentanti Pobřeží slonoviny. Gólem v 90. minutě si letenky do Jihoafrické republiky zajistili také obhájci titulu z Itálie. Celkem už si postup na šampionát zajistilo 16 týmů.

Němci přijeli do Moskvy s vědomím, že výhra je posedmnácté v historii posune na světový šampionát. Tento cíl jim ještě přiblížil útočník Klose, který se v 35. minutě dostal ke střele a překonal brankáře Akinfejeva. Připsal si tak již sedmý gól v kvalifikaci a celkově svůj padesátý za národní tým.   

Rusko však nechtělo dát kůži lacino a po změně stran si vytvořilo místy drtivý tlak. Ten ještě umocnilo v 69. minutě vyloučení Boatenga po druhé žluté kartě. Rusům se dařilo v křídelních prostorech, ale nedokázali šance proměňovat. V německé brance se totiž činil gólman Adler, který udržel nejtěsnější vítězství a postup z prvního místa. Rusko se o postup na turnaj v JAR musí pokusit v baráži.  

Počtvrté se na závěrečný turnaj podívají Dánové. Ti v prestižním severském derby porazili Švédsko 1:0 brankou Jakoba Poulsena z 81. minuty a v čele tabulky první skupiny mají šestibodový náskok, který jim zajišťuje postup. Dánové navíc pomohli Portugalsku, které tak má stále šanci vybojovat postup z druhého místa do baráže.   

Blízko k postupu mají po dnešku i Švýcaři, kteří díky dvěma rychlým gólům stopera Senderose porazili Lucembursko 3:0. Švýcaři potřebují v závěrečném utkání s Izraelem získat alespoň bod, protože Řecko porazilo Lotyšsko 5:2. 

Už jistý účastník světového šampionátu Anglie prohrál 0:1 na Ukrajině a ztratil první kvalifikační body. Hosty oslabil už ve 14. minutě brankář Green, který byl vyloučen za stažení protivníka v pokutovém území. Z následné penalty ale Ševčenko netrefil branku střídajícího gólmana Jamese. Za čtvrt hodiny se ale domácí dočkali, protože středopolař Nazarenko zajistil Ukrajině tři body tečovanou ranou.   

Bosna a Hercegovina vyhrála v Estonsku 2:0 a definitivně si zajistila druhé, barážové místo. O góly hostů se postarali bundesligoví kanonýři Džeko a Ibiševič. I deváté utkání vyhráli jistí účastníci MS Španělé, kteří zvítězili 2:1 v Arménii

Italští fotbalisté budou mít v příštím roce možnost obhájit titul mistrů světa. Dnešní remízou 2:2 v Irsku si zajistili první místo v osmé kvalifikační skupině. Letenky zajistil Italům vyrovnávacím gólem v 90. minutě Gilardino.

Fotbalistům Pobřeží slonoviny stačila k jistotě postupu remíza 1:1 na hřišti Malawi, kterou zařídil vyrovnávacím gólem kapitán a největší hvězda týmu Didier Drogba. Jeho celek se na světový šampionát probojoval podruhé po sobě.

Radost dánských fotbalistů
zdroj: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články