Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Sparta a Slavia rozehrají v Evropské lize druhé dějství

Praha/Kodaň - Zapomenout na střeleckou neškodnost v domácí lize hodlají sparťanští fotbalisté ve svém druhém vystoupení v Evropské lize, které je čeká dnes večer na hřišti FC Kodaň. Po prohře 0:2 v italském Janově se pokusí fotbalisté pražské Slavie v úvodním domácím utkání základní skupiny Evropské ligy proti francouzskému Lille odpoutat z posledního místa v tabulce a oživit naděje na postup do vyřazovací části. Duel Sparty v Kodani začne v 19:00, zápas mezi Slavií a Lille ve 21:05. Přímé přenosy obou utkání vysílá ČT4 a zpravodajský web ČT24.

Sparta je na podzim týmem dvou tváří. Zatímco se jí s výjimkou utkání na půdě Panathinaikosu daří na evropské scéně, v domácí soutěži prožívá trápení. Střelecká forma sparťanů je zatím mizerná. V devíti ligových zápasech nastříleli pouze osm branek a i na Letné se už za roli remízového krále stydí. Ve čtvrtek by ale měla sparťanům sedět odlišná role. V Evropské lize se soupeři totiž nesoustředí pouze na bránění, a tak by mohla znovu po čase přesvědčit i o svých ofenzivních schopnostech. "Soustředíme se na to v tréninku, ale stále máme velké nedostatky," je si trenér Jozef Chovanec dobře vědom hlavních neduhů.

Jednou z možností jak zvýšit útočnou efektivitu je změna základní sestavy. Jenže nejlepším záložníkem v poslední době byl Martin Zeman, který týmu chybí kvůli účasti na mistrovství světa dvacítek. Možná ale, že Chovanec přece jen příznivou zprávu obdrží: Do středu hřiště by se mohl vrátit uzdravený Juraj Kucka, na kterého kouč sázel během jara. A také na levé straně obrany asi nebude nutné improvizovat, neboť zranění Pamiče ze sobotního duelu s Plzní se ukázalo jako méně vážné.

Za Kodaň nastupují i dva bývalí sparťané

V současné době prožívají dva kodaňští fotbalisté, bývalí sparťané, naprosto odlišné období. Zatímco obránce Zdeněk Pospěch je tradiční součástí základní sestavy a s třemi ligovými brankami druhým nejlepším střelcem klubu, na Libora Sionka - nejzkušenějšího hráče podle startů v evropských pohárech - trenér zapomíná. V lize neodehrál ani minutu, střídal jen v pohárových duelech.

Jednoduchou pozici nemá ani legendární Jesper Grönkjaer, jenž často zasáhne do hry až jako střídající hráč. V jeho případě to však je opakovanými zdravotními problémy s kolenem, kvůli kterému málem v létě ukončil kariéru.

Slavii trápí absence několika hráčů

Slávisté nepředvedli v Janově úplně špatný výkon, scházel jim však větší důraz před oběma brankami. Proti Lille chtějí být nebezpečnější. "Pokud budeme chtít v odvetě a v dalších zápasech skupiny pomýšlet na lepší výsledek, musíme být efektivnější a klidnější v předfinální a finální fázi," uvedl po porážce v Janově trenér Karel Jarolím.

Dilema, jak poskládat obranu, bude mít kouč Jarolím podobně jako v ligových utkáních i před duelem s Lille. Ondřej Čelůstka spolu s Janem Hoškem reprezentují na šampionátu dvacetiletých a stopera Benjamina Vomáčku stále trápí viróza s teplotami. Mimo hru však budou i další. Útočník Tomáš Pekhart rovněž startuje v Africe, na marodce jsou Josef Kaufman a Jaroslav Černý, který musel na operaci kolenních vazů, a k dispozici nebude ani Vladimír Šmicer, přestože se proti Bohemians už objevil na lavičce. Naopak definitivně se uzdravil Milan Černý.

Francouzský tým hledá formu

Lille sice před pár lety slavně zdolalo v Lize mistrů Manchester United nebo AC Milán, ale letos se zatím trápí. Až 17. místo v tabulce francouzské ligy zůstává daleko za předsezónními ambicemi. I proto nenašli bookmakeři před čtvrtečním soubojem v Edenu favorita.

Lille míří do Prahy s jedním bodem za předchozí remízu 1:1 s Valencií a také s pokorou. "O Slavii toho víme mnohem méně než o Valencii, ale pečlivě jsme si nastudovali informace o její hře. V České republice to není nikdy snadné, české týmy mají kvalitní hráče," uvedl kouč Rudi Garcia. Kapitán Rio Mavuba zase upozornil, že Pražané nejsou v pohárech žádnými nováčky. "Slavia se pravidelně prezentuje v Evropě, nečeká nás vůbec nic snadného," řekl někdejší Šmicrův spoluhráč z Bordeuax. Pro české fanoušky je zřejmě nejznámější tváří v dresu Lille slovenský reprezentant Róbert Vittek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články