Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Policie zasáhla proti fanouškům srbského klubu, dělali výtržnosti

Praha - Proti skupině několika desítek fanoušků fotbalového klubu Crvena Zvezda Bělehrad musela dnes odpoledne zasahovat policie v dolní části Václavského náměstí. Opilí příznivci srbského mužstva v restauraci převraceli stoly a házeli půllitry po hostech i policistech. Policie v podstatě celou ulici Na Můstku uzavřela a sanitky odvezly několik lidí. 150 srbských fanoušků bylo zadrženo a 8 dalších utrpělo lehká zranění. Na vršovickém stadionu ani v jeho okolí v době zápasu již k žádným násilnostem nedošlo. Odjezd Srbů budou policisté monitorovat, doprovodí je až na české hranice. Podél trasy se také uzavřou benzinové stanice, aby se předešlo rabování, k jakému došlo ve středu.

Zatím není jasné, kolik příznivců bělehradského klubu policie obviní z nějakého trestného činu. Na místě byla také cizinecká policie, která kontrolovala jejich doklady a může je hned vyhostit v případě, že porušili zákon. Přítomno bylo deset policejních dodávek.

Bělehradští rowdies napadli turisty i policii

Konflikt se v ulici na Můstku podle některých svědectví rozhořel poté, co fanoušci napadli turisty, kteří seděli před restauracemi a policie jim v tom bránila. Na policisty Srbové zaútočili, když je něchtěli pustit do metra. “Chtěli jsme počkat, až přijede prázdná souprava, kterou bychom vypravili a potom bychom ty fanoušky dostali do prázdné soupravy a doprovodili naprosto v klidu na stadion Slavie, “ vysvětloval důvod velitel zásahu Martin Lorenc.

“Vůbec by je sem do centra neměli pouštět. Tohle snad bude varování pro příště,“ řekl spolumajitel jedné ze zničených restaurací. Ke střetu se vyjádřil i náměstek primátora Rudolf Blažek, který na Můstek přijel osobně. Zákrok policistů ocenil a restauratérům slíbil, že se zasadí, aby se podobné situace již neopakovaly. “Pokud bude existovat eventualita, aby se tito rowdies nemohli vůbec dostat do centra města, tak se zasadím o to, aby Praha takovou legislativní iniciativu předložila, “ řekl Blažek.

První konflikt evidovala pražská policie podle své mluvčí Andrey Zoulové již po desáté hodině dopoledne, kdy prý tři srbští fanoušci odmítli zaplatit za ubytování na Strahově. Další incident se odehrál po 16:00 v centru Prahy, kdy půllitrem rozbili výlohu směnárny. Policie podle Zoulové zná jejich jména.

Na stadionu i po zápase byl klid

U vršovického stadionu Slavie byl před zápasem klid. Policejní pyrotechnici preventivě Eden prohledali, ale žádnou uschovanou pyrotechniku nenašli. Před zápasem, který se hrál ve 20:00, hodili ještě srbští fanoušci na hrací plochu světlici, kterou musela uhasit pořadatelská služba.

I v průběhu duelu, v němž Slavia zvítězila 3:0, se na hrací ploše objevila světlice, ovšem jinak se povedlo pořadatelské službě fanoušky uhlídat. Celkem do hlediště dorazilo okolo 700 příznivců Crvené Zvezdy. "Nic jsme nepodcenili. Přestože to nebyla levná záležitost, vyplatilo se to. Bezpečnostní služba odvedla dobrou práci," uvedl mluvčí Slavie Ondřej Zlámal.

Na utkání bylo prodáno 7 600 vstupenek, přičemž Srbům jich bylo nabídnuto 1 100. Na zápas dorazilo asi 12 000 příznivců. Ti museli při nákupu vstupenky předložit občanský průkaz nebo jeho kopii a na vstupence bylo uvedeno jméno, příjmení a datum narození příslušného fanouška. Na stadionu Slavie a v jeho bezprostředním okolí byl navíc zakázán prodej alkoholických nápojů.

Odjezd fanoušků z Prahy

Policisté pustili srbské fanoušky ze stadionu až delší dobu po utkání poté, co odešli příznivci Slavie. Vzhledem k incidentům na čerpacích stanicích, které provázely středeční příjezd bělehradských se tentokrát policisté připravili. Proto plánují, že autobusy se Srby doprovodí na hranice republiky. Rovněž bude většina benzinek podél trasy cesty v době odjezdu uzavřena, prý minimálně na území ČR.

Mělo by se tak zabránit rabování, případným útokům na pracovníky čerpacích stanic či případným krádežím. Ještě po půlnoci ale autobusy od stadionu neodjely, protože policisté na místo sváželi i ty příznivce bělehradského klubu, kteří byli již předtím zadrženi.

Policie zatýkala srbské fanoušky
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články