Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ve finále Poháru UEFA si zahrají Brémy s Doněckem

Hamburk/Doněck - Finále Poháru UEFA se obejde bez českých hráčů. Prvním finalistou Poháru UEFA se stali fotbalisté Šachtaru Doněck, za který hraje i Tomáš Hübschman. Ten však kvůli trestu za žluté karty o finále přijde. V semifinále tým z Doněcku vyřadil v ukrajinském derby Dynamo Kyjev, když po úvodní remíze 1:1 zvítězil v domácí odvetě 2:1 brankou Ilsinha dvě minuty před koncem. Jarolímův Hamburk nedokázal využít náskok 1:0 z prvního semifinálového duelu v Brémách a po dnešní domácí porážce 2:3 v odvetě se se soutěží rozloučil. Finále se odehraje 20. května v Istanbulu.

Sedmadvacetiletý Hübschman, který dnes patřil k oporám týmu, se mohl stát jubilejním desátým českým hráčem v historii, který by se představil ve finále druhé nejprestižnější pohárové soutěže. Jenže poté, co v druhé půli zastavil rychlý brejk hostů a následně bránil protihráči v rozehrávce, dostal od rozhodčího žlutou kartu, která ho o vysněné finále připravila.

Ve finále tak bude spoluhráčům jen držet palce z hlediště a věřit, že se stane šestým Čechem, který si bude moci potěžkat trofej pro šampiona Poháru UEFA. Před ním se to podařilo jen Jiřímu Němcovi a Radoslavu Látalovi ze Schalke, Patriku Bergrovi a Vladimíru Šmicrovi s Liverpoolem a loni Radku Šírlovi se Zenitem Petrohrad.

Šachtar se do Dynama obul hned od začátku

Šachtar doma začal náporem, šance však dlouho nepřicházely. Až po čtvrthodině hry nedokázali hosté odvrátit centr, míč se odrazil na hranici pokutového území k volnému Jadsonovi a brazilský záložník napálil míč neomylně do horního rohu branky.

Gól však domácí až příliš uklidnil, a tak přepustili otěže hry Dynamu. Kyjevští pak předvedli raketový nástup do druhé půle a po minutě a půl bylo srovnáno. Obrana Šachtaru si nechala utéct Bangouru, který se v koncovce nemýlil. Pokud by tímto skóre zápas skončil, šlo by utkání do prodloužení.

Šachtar však chtěl rozhodnout v normální hrací době, zatlačil Dynamo před jeho branku a vypracoval si několik nadějných pozic. Aktivita se však domácím nakonec vyplatila. Schylovalo se k prodloužení, když se po pravé straně probil do vápna Ilsinho, stahovačkou se zbavil obránce a křížnou střelou rozhodl o postupu Šachtaru. Ten si tak zahraje vůbec první velké evropské finále v historii klubu.

Hamburk Brémám neoplatil vyřazení z Německého poháru

V zádech s jednobrankovým náskokem z prvního duelu se Hamburk nepotřeboval za každou cenu tlačit do bezhlavé ofenzivy. I tak se mu úvod povedl ještě lépe, než možná čekal. Ve 12. minutě přežil nebezpečnou Pizarrovu hlavičku a z protiútoku udeřil. Zdálo se, že domácí mají hru pevně ve své moci, ale po půlhodině bylo vše jinak. Nejprve Oliče v druhé šanci vychytal brémský gólman a vzápětí se hosté dočkali vyrovnání. Diego si ve středu hřiště krásně vyměnil balon s Pizarrem, dostal se až před Rosta a chytře jej přehodil. Werder ožil a zatlačil domácí tým do hluboké defenzivy. Hamburk mohl být nakonec rád, že do přestávky ubránil nerozhodné skóre.

Brémy si postup bezpečně uhlídaly i ve druhé půli

Po pauze se domácí postupně vymanili z náporu. Po hodině hry poslal ostrý přízemní centr do vápna Jansen, ale nikdo z nabíhajících hráčů na něj nedosáhl a následnou Trochowského dorážku vyrazil Wiese. Pak však přišla 66. minuta, kdy za šestnáctkou napřáhl Pizarro a Rost lovil podruhé balon z branky. V 83. minutě pak Brémy jásaly potřetí; na rohový kop si naskočil střídající Hugo Almeida a na brankové čáře doklepl hlavou Baumann. Za čtyři minuty vykřesal domácím naději další přesnou hlavičkou Olič, ale víc už Hamburk nestihl.

Po semifinálovém vyřazení z Německého poháru tak vypadl s Werderem také ve stejné fázi Poháru UEFA, oba týmy zakončí svoji šňůru čtyř vzájemných zápasů ligovým duelem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články