Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

O africký titul si zahrají fotbalisté Kamerunu s obhájci z Egypta

Akkra - Fotbalisté Kamerunu si zahrají o pátý titul z mistrovství Afriky poté, co v dnešním semifinále ukončili sen Ghany o triumfu na šampionátu na domácí půdě. "Nepřemožitelní lvi" vyhráli v Akkře 1:0, přestože v závěru přišli o vyloučeného obránce André Bikeyho. V nedělním finále Kamerunci nastoupí proti obhájcům titulu z Egypta, kteří si v repríze finále z posledního mistrovství poradili s Pobřežím slonoviny 4:1. Kamerun si tak ve finále s Egyptem zopakuje svůj úvodní duel šampionátu, v němž prohrál 2:4.

Kamerun - Ghana
zdroj: ČT24 autor: ČT24


    O jedinou branku zápasu mezi Kamerunem a Ghanou se postaral v 71. minutě střídající Alain N'kong, který z rychlého brejku využil přesnou přihrávku nejlepšího střelce turnaje Samuela Eto'a. Kamerun vstřelil dvanáctý gól ve čtyřech posledních zápasech od úvodní prohry 2:4 s Egyptem. Osmadvacetiletý hrdina zápasu si osladil důležitým gólem návrat do národního týmu, ve kterém se díky nominaci na šampionát objevil po osmileté pauze. 

    Domácím nepomohla ani krátká přesilovka v závěru utkání po vyloučení Bikeyho. Kamerunský obránce dostal v 91. minutě červenou kartu, když strčil do jednoho z pořadatelů, který byl přivolán na plochu k ošetření zraněného kamerunského fotbalistu. Bikey si tak nezahraje v nedělním finále.

Ghana koučovaná trenérem Claudem Le Royem, jenž před dvaceti lety dovedl k titulu právě Kamerun, nastoupila bez distancovaného kapitána Johna Mensaha. Obránce byl potrestán za červenou kartu ze čtvrtfinálového duelu s Nigérií.

Zatímco Ghana soupeře příliš nepotrápila, druhé semifinále v Kumasi mělo napínavější průběh. Egypt sice už od 12. minuty vedl 1:0, brankář Essam Al-Hadarí byl ale stejně jako v roce 2006 černou můrou Didiera Drogby. Zatímco na posledním šampionátu chytil kanonýrovi Pobřeží slonoviny ve finálovém penaltovém rozstřelu pokutový kop, tentokrát ho vychytal v několika velkých šancích.

Ve druhém poločase fanoušci viděli bláznivou šestiminutovku, ve které padly tři branky. V 62. nejprve na rozdíl dvou gólů zvýšil Amr Zakí, takřka z rozehrávky však Pobřeží slonoviny vrátil do hry Abdelkader Keita. Stav 2:1 nevydržel dlouho, když v 67. minutě Zakí využil zaváhání Kola Tourého a dal třetí egyptský gól. Pobřeží slonoviny poté vrhlo všechny síly do útoku, ale Al-Hadari byl nepřekonatelný. Definitivní tečku za zápasem udělal v nastavení Abutrika.

Kamerun si zahraje ve finále pošesté v historii, naposledy v něm byl v roce 2002, kdy šampionát vyhrál. Egypt bude hrát o titul již po sedmé a je držitelem rekordních pěti titulů.
   

Výsledky - semifinále: 
Ghana - Kamerun 0:1 (0:0) 
Branka: 71. N'kong. 
     
Pobřeží slonoviny - Egypt 1:4 (0:1) 
Branky: 63. A. Keita - 62. a 67. Zakí, 12. Fathi, 90.+1 Abutrika.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články