Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Disciplinárka tvrdě trestala: Matoušek si nezahraje rekordních 12 zápasů, Svědík dostal stopku na dva zápasy

Kapitán druholigové Kroměříže Tomáš Matoušek dostal od disciplinární komise Ligové fotbalové asociace rekordní stopku na 12 zápasů za faul na Romana Horáka z B-týmu Sparty. Trenér Slovácka Martin Svědík dostal trest na dvě utkání a pokutu 50 tisíc korun za vyloučení v Plzni. Slavie musí za masivní použití pyrotechniky v domácím utkání s Ostravou (5:0) zaplatit pokutou 200 tisíc korun.

Martin Svědík
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

Třiatřicetiletý obránce Matoušek v utkání 26. kola druhé ligy před necelými dvěma týdny zasáhl Horáka ve vzdušném souboji a způsobil mu vpáčenou zlomeninu lebeční kosti. Sparťanský záložník musel podstoupit operaci.

Stejně vysoký distanc jako Matoušek dosud v samostatné české historii obdržel pouze sparťan Léonard Kweuke v roce 2013. Kamerunský útočník tehdy v semifinále domácího poháru zlomil obránci Mladé Boleslavi Radku Dosoudilovi nohu.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno

Rozhodčí Vojtěch Opočenský faul Matouškovi, který v té době hrál se žlutou kartou, neodpískal. Kroměřížský kapitán byl vyloučen až v desáté minutě nastavení po vzájemné roztržce s Daliborem Večerkou, jenž rovněž dostal červenou kartou. Utkání skončilo 3:3.

"Hráči si musí uvědomit, že mají v zápasech plnou odpovědnost za své jednání a v soubojích je z jejich strany nutné brát ohled na zdraví protihráčů. Disciplinární komise sice panu Matouškovi věří, že pana Horáka nechtěl zranit, a oceňuje, že se s hráčem Sparty snažil spojit," uvedl předseda komise Richard Baček.

"Zároveň ale není možné opomenout, jaké vážné následky hlavičkový střet pro hráče Sparty má a že šlo ze strany kapitána Kroměříže o faul, který dle vyjádření komise rozhodčích FAČR měl hlavní rozhodčí potrestat vyloučením. Proto disciplinární komise přistoupila k trestu v této podobě, který odpovídá ustálené rozhodovací praxi," prohlásil Baček.

Sparta podala na výkon hlavního sudího protest. Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR uvedla, že Matoušek měl být vyloučen. Jeho zákrok definovala jako surovou hru. Právě díky jejímu stanovisku mohla disciplinární komise zahájit s Matouškem řízení. Dalším důvodem byl podle dřívějšího Bačkova vyjádření fakt, že Horák utrpěl vážné zranění.

Trenér Slovácka Martin Svědík už na střídačku týmu z Uherského Hradiště ve zbytku nadstavbové skupiny, v níž zbývají odehrát dvě kola, neusedne. Slovácko povede jedině v případě, že obsadí páté místo. Pak by proti vítězi skupiny o Evropu sehrálo utkání o účast v Konferenční lize.

Disciplinární komise vedle Slavia uložila pokuty i dalším třem klubům kvůli chování jejich příznivců v nadstavbových zápasech. České Budějovice po duelu s Bohemians 1905 zaplatí 40 tisíc korun, Sparta po utkání na Slovácku 30 tisíc korun a Ostrava za souboj na Slavii 20 tisíc korun.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články