Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Primátorky 2024

Co je přes čáru? Nový projekt má zlepšit prostředí v českém fotbalu

Kyberšikana, vulgární a násilné chování vůči rozhodčím nebo agresivita mezi hráči. To vše je "Přes čáru". Právě tak se jmenuje nový projekt, který chce zlepšit prostředí v českém fotbalu.

zdroj: Reuters

Před rokem a půl v utkání Ligy národů trefil brankář Tomáš Vaclík do nosu v nezaviněném střetu Cristiana Ronalda. Kapitán hostů střet dlouho rozdýchával, crčela mu krev a musel si vyměnit ušpiněný dres. Byl viditelně otřesený a zápas dohrál s tampony v nose. Gólman se najednou stal psancem.

Je nám líto, video expirovalo.
Přes čáru – projekt, který chce zlepšit prostředí v českém fotbalu

"Následovaly nenávistné reakce fanoušků z celého světa. Nejen vůči mně, to jsem si zvykl. Dostali jsme čtyři góly, tušil jsem, že to nebude nic hezkého. Ale i proti manželce. Došlo na vyhrožování rodině, ať nejezdím do Portugalska a Španělska, že mi ubodají dceru. Čára byla v ten moment překročena fakt hodně," popsal brankář španělského Albacete.

Neúctu zažívají i rozhodčí. Matyáš Hanzlík byl v zápase pražské 1. B třídy napaden činovníky i fanoušky Chodova. A třeba trenér Pardubic Radoslav Kováč dostal před dvěma týdny za nadávky sudím zákaz činnosti na dva zápasy.

"Myslím si, že tresty mohly být vyšší, pak by si to ti hráči rozmysleli. Viz třeba případ Chodova, kdy dostali maximální možný trest," podtrhl Hanzlík.

Přes čáru byl i souboj v podzimním derby mezi kapitány Ladislavem Krejčím a Janem Bořilem. I takovému chování chce osvětový projekt Fotbalové asociace předcházet.

"Máme tu třeba Sampiho (Jakuba Jankta). Spousta lidí nemá vůbec toleranci, neví, čím on sám si prochází, a ještě víc do něj zajedou. Bylo krásné, jak to přijala fotbalová komunita, ale na druhé straně názorového spektra se bohužel objevilo i absolutní dno. Orientace je každého věc, za mě se do toho nesmí sahat," zmínil Vaclík ohledně Janktova loňského oznámení, že je gay.

"Je to o tom, že komunikujeme se zástupci oddílů, s jednotlivými disciplinárními komisemi a vedeme pravidelná setkání, diskuse a osvětu, jakým způsobem by mělo probíhat zastavení těchto vlivů v českém fotbale," dodal předseda Disciplinární komise Řídící komise pro Čechy Michal Volf.

Zdroj
ČT sport, ČTK, fačr

Hlavní zprávy

Nejčtenější články