Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Slavia věnuje letošní rok legendárnímu brankáři Pláničkovi

Městská část Praha 10 a SK Slavia Praha společně věnují rok 2024 brankáři Františku Pláničkovi. Program tematického roku je navržen tak, aby připomněl mimořádný sportovní a společenský přínos legendy vršovických fotbalistů a národního týmu, která byla považována za rytíře na hřišti i mimo něj.

František Plánička
zdroj: slavia.cz

Téměř tisíc zápasů v červeno-bílém dresu, stříbro z mistrovství světa v roce 1934 a vztah k Praze 10, který se završil posledními léty jeho života v současné lokalitě Zahradního Města.

Rok Františka Pláničky odstartuje v dubnu a přinese akce pro děti i dospělé, fanoušky fotbalu i milovníky kultury. Legendární gólman přebírá štafetu tematického roku po Josefu Čapkovi, velikánovi umění.

"František Plánička byl vzorem na hřišti i mimo něj. Jeho celý život se váže k vášni pro fotbal, Slavii a férovosti za každé situace. Za příkladný rytířský přístup ke sportu po celou dobu kariéry byl dokonce oceněn cenou fair play světové organizace UNESCO. Se stejnou odpovědností navazujeme na jeho odkaz i my," uvedl Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva SK Slavia Praha.

"Cítím hrdost, že u příležitosti stodvacátého výročí jeho narození můžeme této národní legendě věnovat celý rok. Navíc společně s Prahou 10 a i s aktivitami zaměřenými na mládež, které je třeba takové osobnosti připomínat," dodal šéf klubu.

Detailnější program první poloviny tematického roku Františka Pláničky bude zveřejněn příští měsíc. Společným cílem radnice a Slavie je připomenout odkaz legendárního brankáře prostřednictvím řady sportovních, kulturních, volnočasových, ale také například vzdělávacích aktivit se zaměřením na obyvatele městské části.

Vše odstartuje v sobotu 6. dubna, kdy bude vršovické derby s Bohemians 1905 věnováno právě odkazu pražského rodáka, který zemřel v roce 1996 ve věku 92 let.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články