Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika 2024

Sparta v Ďolíčku trpěla, ale postupuje. Ve čtvrtfinále českého poháru je i Zlín na úkor Baníku

Úřadující ligový mistr Sparta nebude scházet ve čtvrtfinále českého poháru. V Ďolíčku sice s Bohemians 1905 prohrávala po gólu Adama Kadlece, ale brankami Václava Sejka a Michala Ševčíka skóre ve druhé půli otočila a vyhrála 2:1. Místenku mezi osmi nejlepšími si zajistili také fotbalisté Liberce, Zlína a pražské Dukly.

Obě mužstva nastoupila v malém pražském derby v porovnání s nedělními ligovými zápasy ve značně obměněných sestavách. Ve 22. minutě otevřeli před více než pěti tisíci příznivci skóre Bohemians. Hrubý našel po centru z rohu Kadlece a dvacetiletý obránce hlavičkou k tyči zaznamenal první soutěžní trefu v dresu klokanů.

Hosté srovnali v 52. minutě po autovém vhazování Sadílka a pohotové střele Sejka z dorážky ve vápně. Rovněž český reprezentant do 21 let vstřelil první soutěžní gól za svůj tým. V 69. minutě navíc Letenští dokonali obrat. Stejně jako při první brance i tentokrát Sadílek dlouhým autem vhodil míč až do vápna a Ševčík nadvakrát dorazil míč do sítě. 

Jednadvacetiletý záložník dal v poháru podruhé za sebou vítěznou branku, ve 3. kole rozhodl o výhře 1:0 na půdě druholigové Líšně. "Neřekl bych, že jsem specialista (na pohár). Minutáž v poháru je větší, z toho plyne o jeden gól více než v lize," hodnotil Ševčík.

V nastaveném čase hosté málem stvrdili postup po brejku, ale Olatunji napálil jen tyč. Spartu to ovšem mrzet nemuselo, částečně tak odčinila víkendovou premiérovou prohru v ligové sezoně v Mladé Boleslavi. Bohemians 1905 i proto nezopakují semifinálovou účast z minulého ročníku českého poháru. 

Michal Ševčík (vpravo) oslavuje se spoluhráči ze Sparty gól
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

"Začali jsme slušně, z rohu jsme dali na 1:0. Ve druhé půli jsme dostali z autů dva góly, to by se nám stávat nemělo. Mohli jsme dát gól na 2:0 a bylo by to o něčem jiném," smutnil asistent trenéra Bohemians Ivan Hašek.

"Řekl bych, že z našeho pohledu to bylo dobré utkání a že jsme byli lepším týmem. Jsem pyšný, jak kluci bojovali. Není totiž vůbec snadné naskočit ve složení, ve kterém jste nikdy předtím nehráli," uvedl Brian Priske, dánský kouč úřadujícího ligového mistra z Letné.

Zlín loupil v Ostravě

Zlín po příchodu trenéra Červenky, který nahradil odvolaného Vrbu, ožil. O víkendu v nejvyšší soutěži uhrál remízu 0:0 v Olomouci a gól neinkasoval ani v osmifinále poháru. Zápas ve Vítkovicích rozhodl v 41. minutě střelou zpoza vápna k tyči bývalý hráč Baníku Reiter.

Ševci si zahrají čtvrtfinále MOL Cupu poprvé od sezony 2017/18. Ostravští nenapravili víkendovou ligovou porážku 0:1 s Jabloncem. "V úvodu jsme dobře plnili pokyny, které jsme si řekli v kabině. Na konci jsme to uválčili. Za nás obrovská spokojenost," řekl Červenka, který v minulosti působil v Baníku jako hráč a asistent trenéra.

"Nemůžu to hodnotit kladně, protože jsme nepostoupili. První poločas byl z naší strany velice slabý, druhý byl lepší. Ale chyběla nám přesnost ve finální fázi, s tím se teď potýkáme už několikátý duel," podotkl ostravský kouč Pavel Hapal.

Ve čtvrtfinále je i pražská Dukla, která v souboji dvou nejlepších týmů druhé nejvyšší soutěže otočila utkání s Vyškovem a zvítězila 3:1. Nepříznivý stav zlomil mezi 62. a 74. minutou hattrickem střídající Lukáš Buchvaldek.

Vyškov na začátku sezony vyhrál na Julisce 4:2 a lépe začal i tentokrát. Ve 38. minutě se do centru položil Němeček a povedeným volejem otevřel skóre.

Trenérovi domácích Petru Radovi ale po změně stran vyšlo střídání. Buchvaldek naskočil v 61. minutě a po pár sekundách hlavičkou dotlačil míč za čáru. V 71. minutě sedmadvacetiletý ofenzivní hráč z přímého kopu rovněž s pomocí tyče otočil stav a za další tři minuty suverénně proměnil penaltu. V dosavadním průběhu ročníku přitom za A-tým Dukly s výjimkou poháru víceméně nehrál a nastupoval spíše za rezervu. 

"Pokyn byl jasný –⁠ dát gól a nejlépe to otočit. Vyšlo obojí. V mužích jsem ještě hattrick nezažil. Kdyby mi někdo před zápasem řekl, že se to takhle stane, nevěřil bych. Doufám, že jsem si tímhle třeba řekl o více času na hřišti za A-tým," přál si Buchvaldek.

Liberec vyřadil Mladou Boleslav

Mladoboleslavští o víkendu připravili Spartě první porážku v ligové sezoně a po výhře 3:1 poskočili už na třetí místo v tabulce, v Liberci se ale střelecky neprosadili. Domácí byli s výjimkou úvodu mírně aktivnější, gól si však nechali až do první minuty nastavení.

Střídající Horský si zpracoval dlouhý pas za obranu a ranou pod břevno překonal Mikulce. Dvacetiletý útočník dal v závěru vítěznou branku už v předchozím pohárovém duelu na Kladně. Slovan si zahraje čtvrtfinále českého poháru podruhé za sebou.

"Soupeř nebyl lehký, viděli jsme ho před třemi dny proti Spartě. Bylo to opatrné utkání, moc šancí nebylo, přesto jsme jich měli asi o trochu více. Směřovalo to k prodloužení. O to víc jsem rád, že jsme to zvládli do 90 minut a postoupili," řekl liberecký trenér Luboš Kozel. "V nastavení jsme bohužel po naší nekoncentrovanosti dostali gól, který nás připravil o postup," litoval mladoboleslavský kouč Marek Kulič.

Osmifinále MOL Cupu:

Bohemians Praha 1905  Sparta Praha 1:2 (1:0)
Branky: 22. Kadlec – 52. Sejk, 69. Ševčík. Rozhodčí: Petřík – Kubr, L. Matoušek.

Dukla Praha – Vyškov 3:1 (0:1)
Branky: 62., 71. a 74. z pen. Buchvaldek – 38. Němeček. Rozhodčí: Klíma – Vlček, Hádek.

Slovan Liberec  FK Mladá Boleslav 1:0 (0:0)
Branka: 90.+1 Horský. Rozhodčí: Volek – Paták, Podaný.

Baník Ostrava  FC Zlín 0:1 (0:1)
Branka: 41. Reiter. Rozhodčí: Starý – Hrabovský, Slavíček.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články