Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Splněné přání. Čechy čeká v kvalifikaci ME 2020 Anglie

Česká fotbalová reprezentace bude o postup z kvalifikace na ME 2020 usilovat ve skupině A s Bulharskem, Černou Horou, Kosovem a Anglií, jedním ze semifinalistů posledního Mistrovství Evropy. Své protivníky se hráči dozvěděli během losu kvalifikace v irském Dublinu. 

Los kvalifikace ME 2020
zdroj: ČTK/PA autor: Brian Lawless

Na šampionát postoupí dva nejlepší celky z každé z deseti skupin. O zbylá čtyři místa se utká 16 nepostupujících celků podle umístění v Lize národů. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého budou usilovat o sedmý postup na ME v řadě. Češi naposledy na Euru chyběli v roce 1992.

Trenér Šilhavý si přál především nalosování do pětičlenné skupiny, aby místo zápasů s mužstvy z nejslabšího šestého koše mohl sehrát kvalitnější přípravná utkání. A přání se mu splnilo. 

Je nám líto, video expirovalo.
Los kvalifikace ME 2020 přisoudil Čechům Anglii

Navíc se může těšit na atraktivního soupeře v podobě Anglie. Ta je fotbalovou velmocí a má ekonomicky nejsilnější ligu na světě. V nedávné době byl sice národní tým v krizi, ale pod trenérem Garethem Southgatem se opět dostal mezi světovou špičku. Na letošním MS vypadla Anglie až po semifinálové porážce po prodloužení s Chorvatskem, v podzimní Lize národů vyhrála skupinu v konkurenci Chorvatska a Španělska a v červnu příštího roku ji čeká Final Four.

"Jednoznačný favorit je Anglie. My ostatní jsme hodně vyrovnaní. Ale my chceme postoupit a soupeře si vybírat nemůžeme. Bereme to s pokorou a respektem. Ať bychom dostali kohokoli, tak by naše myšlenka na postup byla stejná. Anglie je kolébka fotbalu, silný tým, silná liga, pro lidi to bude lákadlo stejně jako pro nás zahrát si ve Wembley. To je velká motivace," řekl Šilhavý.

Český fotbal naposledy slavil výhru nad Anglií v roce 1975 ještě v době Československa. Po osamostatnění hráli Češi v Anglii dvakrát přípravné duely. V roce 1998 prohráli 0:2, v roce 2008 remizovali 2:2. Hvězdami anglického týmu jsou kanonýr Tottenhamu Harry Kane či Raheem Sterling z Manchesteru City.

Ohlasy:

Tomáš Vaclík (brankář ČR): "Složení skupiny je velice zajímavé. Hlavním favoritem je Anglie, která má poslední dobou skvělé výsledky a má celý tým z Premier League. Bude to i tahák pro fanoušky, i pro nás to bude zajímavá konfrontace. Proti Anglii jsem hrál jen za mládežnické výběry. Hodně kluků si Anglii přálo, tak jim to určitě udělalo radost. Já tam viděl spíše Švýcarsko. S ostatními týmy moc zkušeností nemám. Jen vím, že hodně hráčů Kosova působí ve Švýcarsku. Hrají poprvé kvalifikaci, vyhráli svojí skupinu v Lize národů, tak tam určitě bude euforie. Věřím, že z této skupiny máme šanci postoupit."

Gareth Southgate (trenér Anglie): "Vyhnuli jsme se některým nejsilnějším týmům a teď musíme udělat všechno pro to, abychom se na kvalifikaci dobře připravili. Když hrajete proti nějakým menším zemím, pro soupeře jsou zápasy proti Anglii obrovskou motivací. A zejména když nastoupíte u nich venku, tak atmosféra může být velmi bouřlivá. Ale nemůžeme se na nic vymlouvat a musíme se dobře připravit a potvrdit kvalitu na trávníku."

Petar Hubčev (trenér Bulharska): "Máme ve skupině tři týmy z Balkánu, a jak víme, tak zápasy soupeřů z našeho regionu mají větší náboj a může se v nich stát cokoliv, takže proč bychom nemohli bojovat o první místo? Rozhodně nejsme bez šance, ale ještě je brzy cokoliv předpovídat, protože až zápasy ukážou, jak na tom jsme. V posledních třech měsících se nám dařilo, tak uvidíme, jak nám to půjde v březnu."

Bulharsko čeká na účast na velkém turnaji od roku 2004. S Českem se utkalo pětkrát a uhrálo jediný bod za bezbrankovou remízu v roce 2012 v Praze. Ve třetí lize Ligy národů skončili Bulhaři druzí ve skupině za Norskem a před Kyprem a Slovinskem. Největší osobností týmu je útočník Ivelin Popov ze Spartaku Moskva.

"Bulharsko je tradiční tým. V zemích bývalé Jugoslávie se vždy rodili zajímaví hráči, k tomu emotivní fanoušci. Rozhodně to nebude jednoduché," uvedl Šilhavý.

Na podobné úrovni je tým Černé Hory, který v Lize národů skončil ve skupině třetí za Rumunskem a Srbskem. Pravidelně za Černohorce nastupuje i záložník Jablonce Vladimir Jovovič, hvězdou je útočník Stevan Jovetič, který má za sebou angažmá v Interu Milán, Manchesteru City či Seville.

Balkánský trojboj pak završí Kosovo, které patřilo k nejsilnějším protivníkům z pátého koše. Od října 2017 dokonce ani jednou neprohrálo. Hvězdou týmu je Valon Beriša z Lazia Řím.

Los kvalifikace o postup na fotbalové mistrovství Evropy 2020:

Skupina A: Anglie, Česká republika, Bulharsko, Černá Hora, Kosovo.

Skupina B: Portugalsko, Ukrajina, Srbsko, Litva, Lucembursko.

Skupina C: Nizozemsko, Německo, Severní Irsko, Estonsko, Bělorusko.

Skupina D: Švýcarsko, Dánsko, Irsko, Gruzie, Gibraltar.

Skupina E: Chorvatsko, Wales, Slovensko, Maďarsko, Ázerbájdžán.

Skupina F: Španělsko, Švédsko, Norsko, Rumunsko, Faerské ostrovy, Malta.

Skupina G: Polsko, Rakousko, Izrael, Slovinsko, Makedonie, Lotyšsko.

Skupina H: Francie, Island, Turecko, Albánie, Moldavsko, Andorra.

Skupina I: Belgie, Rusko, Skotsko, Kypr, Kazachstán, San Marino.

Skupina J: Itálie, Bosna a Hercegovina, Finsko, Řecko, Arménie, Lichtenštejnsko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články