Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Efekt nového koštěte zafungoval, ale teď čeká Šilhavého nepříjemné období, tvrdí Lička

Změna je tu. Najednou se na hru fotbalové reprezentace dá dívat. Po zápasech na Slovensku (2:1) a na Ukrajině (0:1) v Lize národů má český celek sice jen tři body a přišel o možnost postoupit v této nové soutěži do elitní skupiny, ale progres je vidět. To potvrdil i Verner Lička, bývalý reprezentant a nyní zkušený kouč.

Verner Lička
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

"Jsem optimista, věřím, že to zlepšení stojí na pevných základech, ale to ukážou až další zápasy," konstatoval Lička s tím, že nového kouče národního týmu nyní čeká nepříjemné období.

"Teď má ale Jarda Šilhavý před sebou devět deset měsíců, během kterých uvidí ty hráče tak třikrát čtyřikrát. Takže je bude muset sledovat, jak hrají v klubech, a pak zase tu mozaiku týmu znovu poskládat," vysvětlil muž, který byl pět let asistentem u národního týmu a na FAČR vede trenérsko-metodický úsek.

Oba zápasy v Lize národů pod novým koučem Lička viděl. "Se Slovenskem se mi líbil víc výsledek než samotná hra," uvedl bývalý reprezentant a člen klubu ligových kanonýrů. Ale hned dodal, že už v tomhle utkání byl zjevný progres v disciplíně fotbalistů a větší důslednosti. "V útočné fázi se mi líbila výjimečná efektivita," dodal a přešel k úternímu zápasu v Charkově.

"Ten měl minimálně o třídu vyšší úroveň, a to i díky soupeři, protože ještě před pár lety bych nevěřil, že Ukrajina může hrát takovýhle fotbal. A z toho pohledu hodnotím výkon českého týmu hodně vysoko, protože jsme potvrdili kvalitu v defenzivě z prvního utkání a ještě jsme ji povýšili tím, že jsme se snažili hrát hodně vysoko," vyzdvihl Lička napadání soupeřů hned po ztrátě míče daleko od Pavlenkovy branky. To bylo podle zkušeného kouče velmi důležité, protože Ukrajinci mají dost hráčů, kteří ve vápně dokážou přejít přes obránce a zakončovat a takhle se k tomu tak často nedostávali. "Dokázali jsme také měnit tempo hry a vytvářeli jsme si předfinální a finální situace lépe než na Slovensku," dodal s tím, že v tom vidí naději do budoucna.

Potvrdil, že efekt výměny trenéra funguje téměř vždycky, takže to čekal i u střídání Karla Jarolíma Jaroslavem Šilhavým. "U národního týmu je to efekt na ten jeden sraz," dodal s tím, že se přece jen potvrdilo, že český fotbal v určitých fázích není úplně zdravý.

"Zejména v útočné fázi, v odvaze hráčů, dovednostech, tvořivosti. Ale přesto jsem nevěřil, že je možné, abychom hráli tak bez organizace a bez přesvědčení jako v těch posledních zápasech. Věřil jsem, že to s tím mužstvem není až tak zlé. Úterní výkon mě ale přesto hodně překvapil a považuji ho za jeden z nejlepších v posledních letech," přiznal Lička, který má jako hráč zlato z olympijských her v roce 1980 i bronz z mistrovství Evropy ve stejném roce.

A v čem vidí Lička přínos nového kouče? "Těch faktorů je víc," konstatoval a dodal, že obdivoval hru Slavie v době, kdy ji trénoval právě nedávno odvolaný kouč Jarolím. "Tam mu to vyšlo, teď u nároďáku ne. Tak to je, někde to trenérovi sedí líp, jinde hůř. Tady zafungoval okamžitě efekt nového koštěte. U reprezentace to není úplně trenérská práce a je složitá spíš z pohledu selekce hráčů, činnosti kouče a manažera," popsal Lička rozdíly mezi trenérem v reprezentaci a v klubu a vyzdvihl Šilhavého správnou volbu hráčů. "I těch, na které se trochu zapomínalo: Čelůstka, Pavelka. Oni ale splňovali velice důležitou podmínku, že hrají v klubech, mají v nich své místo, důvěru a herní praxi," dodal.

Dalším faktorem zlepšení týmu je podle mnohých Bořek Dočkal a toho Lička také hodně chválil. "To byl v Česku hráč, kterému to někdy šlo, jindy ne, někdy působil při zápase úplně odevzdaně. Tak teď z něho mám pocit, že tak nějak lidsky dozrál. Dostal úlohu kapitána- vůdce a prostředí ho hned přijalo," ukončil téma obrody národního týmu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články