Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Je to skok do jiné galaxie, ale fotbal je všude stejný, říká nový kouč Slavie

Do útoku, velí nový kouč Slavie Jindřich Trpišovský, který přišel do Edenu z Liberce a ještě před pěti lety vedl divizní Měcholupy. Uznávaný a úspěšný kouč, jehož kariéra stoupá kolmo vzhůru, se nebojí tlaku, jenž ho čeká v pražském Edenu, kde mají jen ty nejvyšší ambice. Jako jeden z hlavních cílů si spolu s vedením vytyčil hrát od první do poslední minuty útočně.

Sport
zdroj: ČT4

"Pro mě to v kariéře nejsou postupné, ale mílové kroky. Před pěti lety jsem trénoval v Měcholupech divizi, pak třetí ligu a teď sedím tady. Pro nás pro všechny v realizačním týmu, s nímž jdeme dlouhou dobu spolu, je to turbulentní dvouapůlleté období. Z druhé ligy na Žižkově, kdy jsme chodili v uvozovkách kopat na silnici, přes dvojí účast v evropských pohárech pokračujeme tady. Je to skok do jiné galaxie," řekl pro slávistický web Trpišovský, který nahradil odvolaného Jaroslava Šilhavého, jenž v minulé sezoně přivedl Slavii k titulu.

"Je velká čest stát se součástí takového klubu. Těším se hodně, i když to pro mě znamená dost změn. Jsem spíš konzervativní typ, beru to tak, že v první fázi si musím na Slavii zvyknout. Vnímám, že jdu do nejstaršího českého klubu s ohromnou fanouškovskou základnou. Cítím velký závazek k lidem, kteří přijdou na stadion," dodal jednačtyřicetiletý kouč.  

Výrazně vyššího tlaku, než na jaký byl zvyklý v Liberci, se neobává. "Vzpomínám si na moje začátky z Liberce, kdy jsme přicházeli z druhé ligy rovnou do evropských soutěží. Ten tlak je ve fotbale vždy stejný. Samozřejmě vnímám, že jdu do obrovského klubu, ale fotbal na hřišti je stejný, hřiště je stejně velké a hraje 22 hráčů," konstatoval Trpišovský, jenž v začátcích kariéry trénoval mládež na Spartě. Slavii přebírá na druhém místě ligové tabulky se ztrátou 14 bodů na vedoucí tým Plzeň a jen s dvoubodovým náskokem právě před čtvrtým Libercem.

Jak si povede Jindřich Trpišovský ve Slavii? Poslechněte si Fotbal fokus podcast!

"Úkol, který jsem slyšel a je mi vlastní, je hrát co nejvíc ofenzivně a dopředu. Budeme se postupně seznamovat s týmem a cíl bude posunout těžiště co nejblíž k soupeřově bráně. Zjednodušeně řečeno útočit od první do poslední minuty, ať už s míčem nebo na míč, když ho mít nebudeme. To je také přání vedení," řekl Trpišovský.  

Za jeho příchodem do Slavie stál hlavně nový sportovní ředitel Jan Nezmar, s nímž do konce podzimu pracoval v Liberci. "On si mě vybral do Liberce z druholigového Žižkova a dal mi neuvěřitelnou šanci. Bylo to velké riziko, ale vybral si nás. Je to člověk, kterého si vážím pracovně i charakterově, jsme schopni si za deset minut říct věci, které si s jinými lidmi říkáte šest hodin. Jsme stejně naladění," uvedl Trpišovský.  

Je nám líto, video expirovalo.
Trpišovský odchází do Slavie, v Liberci ho nahradí Holoubek

Doufá, že zažije klidnější přestupní období než v Liberci. "Jsem zvyklý na migrační vlny tam a zpět. Ve Slavii je skvělý tým a skvělí hráči. V první fázi musíme navázat na to, co tady bylo, odvedl se tady obrovský kus práce. Trenéři, kteří tu byli před námi, dokázali získat titul. My musíme poznat tým a vymáčknout z hráčů maximum. Nejsem v tuhle chvíli zastáncem velkých změn. Bude záležet na tom, kteří hráči případně odejdou. Budeme se spíš rozhlížet po typologii hráčů, která v tom týmu úplně není," dodal.  

Z Liberce si přivedl i tři své asistenty. "Přicházejí se mnou lidé, na které jsem zvyklý a kteří jsou určitou zárukou kontinuity práce. Ale protože přicházíme zvenčí, chtěli jsme mít v týmu i lidi, kteří jsou slávisté a jsou na zdejší prostředí zvyklí. Součástí týmu tak zůstávají třeba Standa Vlček a Radek Černý, trenérsky bude součástí i Jirka Bílek," jmenoval bývalého kapitána Slavie, který je nově ve vedení klubu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články