Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Lafata zajistil Spartě po Biabianyho centru první podzimní vítězství

Mladá Boleslav - Druhé kolo české nejvyšší soutěže uzavřel souboj neúspěšných pohárových zástupců. Z důležitého zisku plného počtu bodů se v Mladé Boleslavi radovala Sparta Praha, která zásluhou hlavičky Davida Lafaty triumfovala 1:0. Vítězný debut prožila nová akvizice letenského celku Jonathan Biabiany, jež přesným centrem rozhodující gól připravila. Domácí naopak prohráli i druhé ligové utkání.    

David Lafata se raduje z vítězství v Mladé Boleslavi
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Francouzský křídelník Biabiany na severu Čech ukázal, proč o něj trenér Stramaccioni tolik stál. Už v 15. minutě měl první velkou šanci, když si naběhl za obranu na dlouhý nákop Štetiny a ocitl se sám před brankářem. Vejmola ho však vychytal a dorážce do prázdné branky zabránil Stronati. Ve 28. minutě nicméně v pokutovém území oslovil Lafatu, který s notnou dávkou štěstí protlačil míč do sítě.

"Centr to byl nádherný, to se musí nechat. Škoda, že Jonathan neproměnil i svou šanci, ale posila to bude dobrá," chválil nového spoluhráče Lafata. "Samozřejmě jsme tento výsledek potřebovali. Musíme to potvrdit v dalších zápasech," dodal.

Italský kouč Letenských udělal oproti pohárové odvetě s Crvenou Zvezdou šest změn v základní sestavě. Kromě zmíněného Biabianyho zahájili duel od úvodních minut také Koubek, Zahustel, Čivič, Sáček a Lafata.

K hráčským rošádám se odhodlal i Dušan Uhrin mladší. Místo Diviše byl v brance Vejmola, stoper Čmovš se posunul na beka, Pauschek poskočil do zálohy a první šanci v sezoně dostal také Takács. Sestava byla proto spíše defenzivněji laděná. 

První velká šance nicméně patřila právě domácím. Přikrylův centr z pravé strany doputoval až k Fleišmanovi, jehož střelu zneutralizoval pozorný Koubek, který nahradil nejistého Dúbravku. Poté už následoval samostatný nájezd Biabianyho a gólová hlavička Lafaty.

Sparťanská obrana byla pevná i po změně stran, kdy si Mladá Boleslav vytvářela tlak, ovšem k výraznějšímu ohrožení Koubka se víceméně nedostávala. Trenér Uhrin proto poslal do hry i novou útočnou posilu Babalje, ale výraznější vzruch přinesla až 83. minuta, kdy se Boleslavští vehementně dožadovali penalty za údajnou ruku Štetiny. Sudí Jílek však zůstal v klidu.

Vzápětí pálil z uctivé vzdálenosti vedle Takács a Sparta už si hubené vítězství pohlídala. Potvrdit ho mohl střídající Plavšič, který šel po krásné Rosického přihrávce sám na gólmana, ale ztroskotal na Vejmolovi. O minutu později zablokoval jeho další nájezd Stronati. Gólu se mohl dočkat i další "žolík" Rosický, ale v nastavení trefil hlavičkou tyč.

2. kolo první fotbalové ligy:

FK Mladá Boleslav - Sparta Praha 0:1 (0:1)

Branka: 28. Lafata. Rozhodčí: Jílek - Blažej, Arnošt. ŽK: Stronati - Čivič, Sáček. Diváci: 5000.

Mladá Boleslav: Vejmola - Čmovš (75. Babalj), Da Silva, Stronati, Fleišman - Jánoš (72. Rada), Takács - Pauschek, Matějovský, Přikryl - Komličenko (64. Mareš). Trenér: Uhrin ml.

Sparta: Koubek - Zahustel, Mareček, Štetina, Čivič - M. Frýdek (64. Rosický), Mandjeck, Sáček - Biabiany (79. Karavajev), Lafata, Ben Chaim (71. Plavšič). Trenér: Stramaccioni.

Dušan Uhrin mladší (generální sportovní manažer Mladé Boleslavi): "Věděli jsme, že to bude těžké utkání. Byli jsme aktivní, jak jsme chtěli, ale chyběl mi tam důraz ve středu hřiště a nebyli jsme tak nebezpeční jako v minulých zápasech. Navíc jsme si nepohlídali náběhy za obranu, na což jsme se připravovali. Oproti minulým zápasům jsme byli neproduktivní směrem dopředu. A nebylo to tím, že bylo v sestavě více defenzivnějších hráčů, protože Pauschek i Takács byli dopředu aktivní. Chtěli jsme tam dát čerstvé hráče. Takács vypadal v tréninku velmi dobře, s Vejmolou v brance jsme chtěli přivolat štěstí, to se nepovedlo, ale zachytal dobře. Teď máme před sebou zápas venku, bude těžké se z toho dostávat, ale nehrajeme špatný fotbal. Chce to uzdravit hráče jako Chramosta a Mebrahtu a bude to zase dobré."

Andrea Stramaccioni (trenér Sparty): "Biabiani byl první hráč, kterého jsem chtěl přivést, když jsem mluvil s panem Křetínským, ale byla to dlouhá jednání. Hraje fotbal, který chci po hráčích. Ještě není stoprocentní, ale je to pro mě velmi důležitý hráč. V týmu máme dobrou konkurenci, ale tahle sestava může být velmi blízko té, která bude nastupovat v dalších zápasech. Výhra je pro nás strašně důležitá. V Boleslavi to nebude lehké pro žádný tým. Dnes to byl ale z naší strany zatím nejlepší týmový výkon. Všichni bojovali za Spartu a bojovali o výhru. Na Koubka jsem byl přísný, nepřišel v ideální formě do přípravy, teď zhubnul a byl připravený. Zahustel dostal šanci, protože jsme potřebovali beka, který je silnější v defenzivě, zatímco Karavajev je spíše ofenzivní. Aktuálně je jednička a je na něm, jestli si to udrží. Tento týden budeme mít jednání s vedením a rozhodneme se o kádru. Nyní máme 26 hráčů a to je podle mě moc."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články