Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Real obhájil triumf v Lize mistrů, Juventus ve finále smetl 4:1

Cardiff ‒ Fotbalisté Realu Madrid se stali prvním týmem, který obhájil prvenství v Lize mistrů. Ve finále v Cardiffu porazil Bílý balet Juventus 4:1 zejména zásluhou dvou branek Christiana Ronalda, který jako první hráč v historii skóroval ve třech různých finále soutěže. Turínský celek inkasoval více gólů než v celém předchozím průběhu Ligy mistrů.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Juventus Turín - Real Madrid

Real rozhodl o svém triumfu dvěma góly krátce po hodině hry. Nejdříve Khedira smolně tečoval dalekonosnou střelu Casemira, o tři minuty později chyboval Mandžukič, jeho krajan Modrič nacentroval od koncové čáry a mezi obránci Juventusu se na přední tyči prosadil nehlídaný Ronaldo.

Bílý balet potvrdil pozici nejúspěšnějšího týmu historie Ligy mistrů a v součtu s dřívějším PMEZ vyhrál soutěž už podvanácté. Juventus prohrál finále popáté za sebou a třetí triumf čeká od roku 1996.

"Tohle je největší klub na světě a ukazujeme to v každém zápase, který hrajeme. To, co prožíváme, je úžasné. Za tím vším je plno práce. Mám štěstí, že patřím do takového klubu," řekl trenér Realu Zinédine Zidane.

"Jsem nesmírně pyšný na tenhle tým, píšeme historii. Strašně jsme toužili po tom, co ještě žádný jiný tým nedokázal - vyhrát dvakrát po sobě," doplnil kapitán Realu Sergio Ramos.

První minuty duelu přitom patřily Staré dámě. Bianconeri sršeli aktivitou a přehrávali zpočátku trochu statickou středovou řadu Realu. Higuaín ještě mířil jen doprostřed branky, rána Pjaniče ze 7. minuty po zmatcích v obraně Bílého baletu už ale měla gólové parametry. Navas ale byl u své pravé tyče včas.

Real se začal dostávat do hry až po první čtvrthodině, na rozdíl od soupeře ale svou krátkodobou převahu dokázal proměnit v gól. Ronaldo si na pravé straně vyměnil míč s Carvajalem a jeho střelu z hranice vápna tečoval mimo Buffonův dosah obránce Bonucci.

Bílý balet se ovšem z vedení mohl radovat pouhých sedm minut. Juventus dokázal rychle přenést hru, Alex Sandro z první nacentroval před branku, Higuaín posunul Mandžukičovi a chorvatský útočník nádhernou střelou přes hlavu udělal z Navase jen pasivního přihlížejícího.

Fotbalová paráda vyprovokovala Ronalda k odvetě, jeho pokus o nůžky ale dokázala zastavit obrana Juventusu. Na hřišti postupem času přibývalo i emocí, zejména dvojice brazilských krajních beků Dani Alves – Marcelo si při soubojích u postranní čáry nedarovala vůbec nic. Do vážnější šance se však do poločasu už nedostal ani jeden z týmů.

Zatímco první poločas nabídl vyrovnanou hru, po přestávce už na hřišti jednoznačně vládl Real. Juventus se prakticky nedostával do blízkosti Navasovy branky, nedokázal si poradit se zlepšeným presingem soupeře a obrana královského klubu úplně vyřadila ze hry argentinské ofenzivní hvězdy bianconeri Higuaína s Dybalou.

A když se v 61. minutě opřel do odraženého míče středopolař Casemiro a blokující Khedira opět nedal padajícímu Buffonovi příležitost efektivně zasáhnout, nevzmohl se už Juventus na odpor. Naopak takřka vzápětí ideálně nacentroval Modrič a Ronaldo udělal z opěvované obranné trojky Staré dámy pouze bezmocné statisty.

Luka Modrič a Cristiano Ronaldo
zdroj: Reuters autor: Eddie Keogh

Trenér Allegri se pokusil s výsledkem ještě něco udělat, když stáhl ze hry obránce Barzagliho a nahradil ho Cuadradem a raději vystřídal i evidentně psychicky rozhozeného Pjaniče, jenže ani tah s kolumbijským záložníkem mu příliš nevyšel. Cuadrado uviděl během dvanácti minut dvě žluté karty a v 84. minutě definitivně pohřbil naděje svého týmu na obrat.

Druhému napomínání však předcházel nepotrestaný faul Ramose, který se navíc po lehkém postrčení Cuadrada skácel k zemi jako v posledním tažení. Krátkou přesilovku ještě v poslední minutě využil ke gólu na 4:1 střídající Asensio.

"První poločas byl velice těžký. Ale v druhém poločase jsme viděli nejlepší Real v této sezoně," uvedl záložník Realu Isco. "Byla to další neuvěřitelná a úžasná sezona. Jsem šťastný, že jsme ji zakončili vítězstvím v Lize mistrů a já rekordem," dodal úřadující držitel Zlatého míče Ronaldo.

Juventus Turín - Real Madrid 1:4 (1:1)

Branky: 27. Mandžukič - 20. a 64. Ronaldo, 61. Casemiro, 90. Asensio. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp (všichni Něm.). ŽK: Dybala, Pjanič, Alex Sandro, Cuadrado - Ramos, Carvajal, Kroos, Asensio. ČK: 84. Cuadrado. Diváci: 65 842 (vyprodáno).

Juventus: Buffon - Barzagli (66. Cuadrado), Bonucci, Chiellini - Dani Alves, Pjanič (71. Marchisio), Khedira, Alex Sandro - Dybala (78. Lemina) - Higuaín, Mandžukič. Trenér: Allegri.

Real: Navas - Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo - Kroos (89. Morata), Casemiro, Modrič - Isco (82. Asensio), Benzema (77. Bale), Ronaldo. Trenér: Zidane.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články