Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Berbr: Dění na valné hromadě mě nastartovalo

Praha – Na valné hromadě se najít schůdného kandidáta pro českou i moravskou komoru nepodařilo. Bylo to i díky postavě Romana Berbra, který vadil moravské části FAČR. Sám Berbr oznámil, že se chystal v případě zvolení svého kandidáta Martina Malíka z vedení českého fotbalu stáhnout. Nyní se ale údajně cítí více namotivovaný do další práce. Dění na Valné hromadě FAČR jste mohli sledovat minutu po minutě v on-line přenosu na ctsport.cz

Roman Berbr
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Měl jsem v plánu se stáhnout a chtěl jsem si odpočinout, ale některé invektivy mě spíš nastartovaly. Kdyby byl zvolen některý předseda, tak bych oznámil zkrácený mandát," oznámil Berbr krátce po valné hromadě, na které znovu kandidoval na místopředsedu. Poté, co nebyl zvolen předseda, ale volba nepokračovala.

Přitom právě Berbrovo odstoupení z vedení FAČR bylo ve 3. kole podmínkou moravské komory, aby nechala zvolit Berbrova kandidáta na předsedu Martina Malíka. "Dozvěděl jsem se to teď. Ale slyšeli jste někdy z české strany, že by neměl kandidovat někdo za ligu či Moravu? Takový požadavek je pro českou stranu neakceptovatelný," naznačil Berbr, že se nehodlá nechat vydírat.

Roman Berbr: "Nepovažuji to za porážku. Kluci z Moravy si zvolili Petra Fouska, my Martina Malíka, takový je život. Česká strana byla ale velmi silná, více než sto hlasů je famózní výsledek pro Martina Malíka. Z tohoto pohledu zatím jiného kandidáta hledat nebudeme. Bude záležet na Martinovi, jestli do toho půjde znovu, a také se rád sejdu s Ligovou fotbalovou asociací, abych jednal o jejich názoru."

Volby sice výsledek nepřinesly, ale to podle něj neznamená, že český fotbal nemá předsedu. "My předsedu máme," připomněl, že díky prodloužení mandátu současného výkonného výboru do nové volby zůstává předsedou Miroslav Pelta. Skutečně se podle něj může Pelta vrátit do vedení FAČR, pokud se dostane z vazby? "Já si po dnešku dokážu představit všechno," dodal Berbr. 

Nyní se zaměří hlavně na to, aby FAČR vyřešila ekonomickou krizi ve chvíli, kdy dotace z MŠMT dostane až za měsíc. FAČR jednala o půjčce z UEFA, ta ale byla podmíněna zvolením nového předsedy. "Směrem k UEFA je to velký problém. Ve čtvrtek jsme mluvili s jejím předsedou Aleksandrem Čeferinem a jeho požadavek zněl jasně - zvolit předsedu," sdělil Berbr.

O termínu Valné hromady FAČR by se mohlo rozhodnout koncem měsíce

Termín mimořádné valné hromady by mohl padnout na zasedání výkonného výboru. To se uskuteční ještě tento měsíc, 27. června. "Naším zájmem je udělat tu mimořádnou valnou hromadu co nejdříve. Podle nějakých informací, co jsme se bavili v zákulisí, tak to bude tak nejdřív říjen, listopad," řekl jeden z místopředsedů FAČR Zdeněk Zlámal. 

"Máme 27. června nadcházející výkonný výbor. Možná to rozhodnutí přijde tam, možná ne. Zatím není nic jasné," doplnil generální sekretář asociace Rudolf Řepka. Ten připustil, že dvoukomorový systém, kvůli němuž nastal volební pat, v minulosti kritizovala Mezinárodní fotbalová asociace FIFA.

"V minulosti nás po nezvládnutých valných hromadách FIFA vyzvala, abychom dvoukomorový systém zrušili. Obhajovali jsme to tak, že je to pojistka demokracie. Teď se malinko bojím, že na základě toho, co se dnes stalo, budeme pod obrovským tlakem FIFA a UEFA," řekl Řepka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články