Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Outsideři proti všem. Po zlínské senzaci Opava vyřadila Boleslav a je ve finále poháru

Mladá Boleslav – Zlín proti Opavě. Takové složení finále českého poháru – zvlášť po losu, který odsoudil outsidery k zápasům na hřištích prvoligových favoritů – asi nikdo nečekal. Jenže sen je i pro druholigovou Opavu skutečností. Slezský FC zaslouženě porazil Mladou Boleslav 2:0 a může se poprat o svůj první pohár v historii klubu. Rozhodli o tom svými góly v prvním poločase Matěj Helebrand a Václav Jurečka. 

Radující se hráči Opavy
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Ve finále, které by se mělo odehrát v Praze, vyzvou Slezané 17. května Zlín. Tým z nižší soutěže si zahraje o trofej poprvé od roku 2009, kdy tehdy druholigové Slovácko nestačilo na Teplice.

Opava během tažení do finále vyřadila po Slovácku, Plzni a Brnu už čtvrtý celek z nejvyšší soutěže. Mladá Boleslav naopak nenaváže na loňský triumf a své čtvrté finále v historii si nezahraje.

Zatímco Opava nastoupila v nejsilnějším možném složení, trenér Mladé Boleslavi Svědík nechal v úvodu na lavičce autora hattricku z ligového utkání v Brně Mebrahtua a Přikryla. Favorit začal lépe, ale dvě šance v úvodu neproměnil. Nečas v deváté minutě hlavičkoval nad a stejný hráč pak z dorážky zblízka trefil brankáře Fendricha, jenž předtím vyrazil Chramostovu střelu.

Ve 22. minutě zničehonic otevřela skóre Opava. Kuzmanovič přiťukl ve vápně míč Helebrandovi a jeho střela s pomocí lehké teče domácího Jánoše zapadla k zadní tyči. Vzápětí mohl srovnat Chramosta, ale z úhlu trefil jen vnější část tyče.

Čtvrtý tým ligové tabulky se po inkasovaném gólu trápil a Slezané do poločasu nečekaně udeřili ještě jednou. Na kolmici si ve 42. minutě naběhl Jurečka, obtočil se kolem Da Silvy a k radosti do posledního místa zaplněného hostujícího sektoru zvýšil. Hráče Mladé Boleslavi vyprovázel do šaten pískot nespokojeného publika.

Kouč Svědík poslal do druhé půle na trávník Mebrahtua, ale trápení favorita pokračovalo. Domácí výrazněji ohrozili Fendricha až v 69. minutě, kdy Takács z pozice okolo penalty z voleje vypálil přesně do středu branky. V závěru sice měli Středočeši výraznou převahu, ale jejich tlak byl křečovitý.

FK Mladá Boleslav - SFC Opava 0:2 (0:2)

Branky: 22. Helebrand, 42. Jurečka. Rozhodčí: Jílek - Kotalík, Flimmel. ŽK: Keresteš - Jursa.

M. Boleslav: Vejmola - Jánoš, Da Silva, Stronati, Keresteš - Takács, Mareš (38. Matějovský) - Nečas (46. Mebrahtu), Magera, Fleišman - Chramosta (71. Přikryl). Trenér: Svědík.
Opava: Fendrich - Hrabina, Simerský, Žídek, Helebrand - Schaffartzik - Jursa (80. Grussmann), Janetzký (88. Mozol), Zapalač (66. Radič) - Jurečka, Kuzmanovič. Trenér: Skuhravý.

Martin Svědík (trenér M. Boleslavi): "Utkání jsme nezvládli, i když jsme do něj vstoupili dobře a vytvořili jsme si gólové šance. Fotbal se ale hraje na góly a Opava nám ukázala lekci z produktivity. Už ten první gól byl úplně zbytečný. Jenom naší nedbalostí po odraženém míči jsme si nechali dát gól. Za stavu 0:1 jsme tam měli Chramostovu tyč a centry před bránu, ale chyběl tomu větší důraz. Chybou bylo otevřít to a nechat si dát ještě v první půli z brejku druhý gól. Výsledek 0:2 už byl obtížný. Druhý poločas jsme sice měli tlak, ale v šestnáctce jsme nepracovali tak, jak jsme měli. V koncovce jsme byli nuloví. Křivku naší výkonnosti máme nahoru dolů, je to o sebevědomí, koncentraci na samotné utkání. Opava byla hladovější a bylo na ní vidět, že po úspěchu touží víc."
Roman Skuhravý (trenér Opavy): "Máme obrovskou radost. Paradoxně proti Slovácku, Plzni a Brnu jsme podali lepší kombinační výkon, dnes jsme to z těch čtyř zápasů proti ligovým soupeřům nebyli úplně my. Bylo to hodně dané způsobem hry, který praktikuje Boleslav. Než jsme si zvykli na tempo, soupeř měl dvě šance, které jsme přežili. Se vstřelenou brankou jsme se soustředili na to, co jsme si řekli, že musíme být aktivní a narušovat jim přihrávku nahoru. Bylo to hodně podobné utkání jako včera Zlína se Slavií. Nedarovali jsme soupeři nic. Příležitosti, které jsme měli, jsme krásně proměnili a soustředili se na obranu. Lepší jsme nebyli, ale za tu pracovitost, odhodlání a obrovskou chuť něco dokázat jsme si vyhrát zasloužili. Sníme a můžeme snít dál. Pohár mám rád, nevím, proč ho furt opomíjíme. Tohle je na něm krásné, že druholigové nebo třetiligové mužstvo se může dostat takhle daleko."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články