Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Jankto poprvé okusí seniorskou reprezentaci, v nominaci nechybí ani "Číňan" Dočkal

Praha – S jedním nováčkem vyrukuje česká reprezentace do přípravného zápasu proti Litvě a kvalifikačního střetnutí mistrovství světa se San Marinem. Trenér Karel Jarolím poslal premiérovou pozvánku záložníkovi Jakubu Janktovi z Udinese. Mezi dvacítkou vyvolených nechybí ani Bořek Dočkal a do národního celku se po zranění vrací i Vladimír Darida. Kouč ještě dodatečně plánuje zařadit do týmu po víkendu další tři hráče - dva do středu pole a jednoho krajního obránce.

S Litvou se reprezentace utká 22. března a premiérově se představí na stadionu v Ústí nad Labem. Půjde o první letošní zápas národního týmu. Na půdě San Marina nastoupí český celek 26. března.

Jednadvacetiletý Jankto si vysloužil premiérovou pozvánku výkony v Udine. Zasáhl do dvaceti duelů této sezony italské ligy a na kontě má tři góly a čtyři asistence. Trefil se s mistrovským Juventusem Turín a Interem Milán a o víkendu se blýskl brankou a dvěma asistencemi proti Pescaře.

"Pravidelně nastupuje v Serii A a prezentuje se ve velmi dobré formě. Navíc se mu podařil poslední zápas. Je to ctižádostivý a dravý hráč, který umí zakončit a kope dobře standardky. Může hrát zkraje či jednoho ze středu, což je také výhoda," řekl Jarolím.

Je nám líto, video expirovalo.
Jarolím nominoval i nováčka Jankta

Dočkal na konci února přestoupil ze Sparty do čínského Che-nanu Ťien-jie, o národní tým by ho to ale nemělo připravit. "Trošku komplikovanější to je, ale řada světových hráčů, Jihoameričanů, Japonců, kteří hrají v Evropě, jezdí reprezentovat. Když bude Bořek prokazovat výkonnost, nevidím v tom problém," sdělil Jarolím. "Teď o víkendu nehraje, takže už dorazil a jsme domluveni, že bude absolvovat individuální přípravu," dodal.

Ve výběru je hned pětice hráčů z týmu ligového lídra Slavie včetně úspěšných podzimních debutantů Antonína Baráka, Jaromíra Zmrhala a Jana Sýkory. "Nejsou tam náhodou, protože Slavia hraje nyní v nejlepší formě. Byl bych rád, aby si to přenesli do národního mužstva," řekl Jarolím.

Nechybí ani další nedávný nováček, který si odbyl premiéru v listopadu, plzeňský Michael Krmenčík. V útoku ho doplňují nejlepší ligový střelec Milan Škoda ze Slavie a Patrik Schick ze Sampdorie Janov. "Krmenčík se objevuje v zápasech postupně, ale u toho podstatného, co Plzeň vyprodukuje, se objeví. I když by to mohlo být lepší," uvedl Jarolím.

Do týmu se vrací Darida, který po operaci kotníku vynechal poslední dva srazy v říjnu a listopadu. "Je to pro nás důležitý hráč. Jsem rád, že teď jde nahoru s lepšícími se výkony Herthy," řekl kouč.

V nominaci nechybí obránce Pavel Kadeřábek, který kvůli zdravotním problémům poslední tři kola německé ligy nehrál. "Je to otevřené, je to tak 50 na 50. Věřím, že bude po zranění v pořádku a o víkendu nastoupí. Jinak bychom se rozhodovali mezi Řezníkem a Frydrychem," dodal Jarolím.

Jarolímovi svěřenci mají po čtyřech odehraných zápasech světové kvalifikace bilanci jedné výhry, dvou remíz a jedné porážky a figurují ve skupině C na čtvrtém místě tabulky s dvoubodovou ztrátou na druhé a třetí místo. Na vedoucí Německo chybí Čechům sedm bodů. Na šampionát do Ruska postoupí přímo jen vítězové skupin, osm nejlepších týmů z druhých míst čeká baráž.

Nominace české fotbalové reprezentace

Brankáři: Tomáš Vaclík (Basilej), Tomáš Koubek (Sparta Praha), Jiří Pavlenka (Slavia Praha).

Obránci: Theodor Gebre Selassie (Brémy), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Jakub Brabec (Genk), Tomáš Sivok (Bursaspor), Marek Suchý (Basilej), Tomáš Kalas (Fulham), Filip Novák (Midtjylland).

Záložníci: Jan Sýkora (Slavia Praha), Bořek Dočkal (Che-nan Ťien-jie), Vladimír Darida (Hertha Berlín), Jakub Jankto (Udine), Antonín Barák (Slavia Praha) Jaromír Zmrhal (Slavia Praha), Ladislav Krejčí (Boloňa).

Útočníci: Patrik Schick (Sampdoria Janov), Michael Krmenčík (Plzeň),Milan Škoda (Slavia Praha).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články