Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Předseda LFA Svoboda: Změna sponzora finanční situaci ligových klubů nezhorší

Praha - Nejvyšší fotbalová liga změnila po dvou letech generálního partnera. Loterijní společnost Synot měl podle odhadů nahradit čínský investor, nakonec je ale český. Jen den před startem nového ligového ročníku se jím stal on-line poskytovatel pojištění ePojisteni.cz. První a druhá liga jsou od nové sezony samostatné, jejich vedení převzala Ligová fotbalová asociace (LFA), tedy zástupci profesionálních klubů. Podle předsedy LFA Dušana Svobody změna titulárního sponzora nepřinese výraznější změny ve financování klubů.

Je nám líto, video expirovalo.
Svoboda: Jméno nového sponzora jsme chtěli oznámit až na poslední chvíli

Představení nového sponzora pouhý den před startem nového ligového ročníku byl podle Svobody do jisté míry záměr. "Nevím, nakolik je to standardní, titulární sponzoři se nemění zas tak často. Spolu s naším partnerem jsme chtěli fanouškům a veřejnosti připravit takovou šokovou terapii. Proto jsme to drželi až do včerejška pod pokličkou, což bylo přáním nového sponzora," uvedl Svoboda.

Předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta přitom v pondělí představil nové logo první ligy, ještě bez jména nového partnera soutěže. "Logo zůstalo stejné, chybí tam jen doplnění jména sponzora. Ono kdybychom to rozeslali už v pondělí na kluby ve finální podobě, tak bychom to asi do tiskové konference neutajili. Kluby potřebují tisknout materiály a vstupenky na novou sezonu, proto jsme to udělali tímto způsobem," vysvětlil Svoboda.

Portál epojisteni.cz by měl přinést fotbalové lize stejný objem finančních prostředků jako předtím Synot, hovoří se o částce 60 milionů korun za sezonu. "Finanční parametry sponzorských smluv nezveřejňujeme, ať se jedná o jakéhokoliv partnera. S předchozími kontrakty se to srovnává těžko, je to hodně komplexní záležitost. Není to jen o tom, že někdo zaplatí částku X, jsou s tím spojené i určité náklady plnění. Platí ale, že přínos pro kluby bude ve stejných intencích jako dříve," ujistil předseda LFA.

Poslechněte si Fotbal fokus podcast: Co vypovídá název epojisteni.cz liga o českém fotbale?

Obě profesionální soutěže od nové sezony neřídí svaz, ale Ligová fotbalová asociace. "Z pohledu fanoušků v tom asi žádný rozdíl nebude. Z hlediska nastavení vnitřních mechanismů a rozhodovacích pravomocí je to ale změna zásadní. Ligu si teď řídí sami její účastníci, což je schéma v Evropě už naprosto běžné. Věřím, že nové uspořádání pomůže do ligového fotbalu přinést změny, po kterých fanoušci volají. Zejména jde o změnu formátu soutěže, kterou jsme začali řešit prakticky ihned," přiblížil Svoboda.

Připravovaný model soutěže bude vycházet z aktuálního počtu účastníků, pro omezení počtu ligových klubů není podle Svobody dostatek vůle. "Na ligovém shromáždění jsme se bavili o tom, že je potřeba hrací model soutěže změnit, zejména proto, že kluby hrají málo zápasů. V evropských pohárech se do základních skupin dostávají v průměru tak dva kluby, navíc teď odpadly i odvety v domácím poháru. Není ale vůle měnit počet účastníků v obou profesionálních ligách. Optimální model momentálně hledáme," uzavřel Svoboda.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články