Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Sparta změří síly Villarrealem, Klopp se vrátí do Dortmundu

Nyon (Švýcarsko) - Soupeřem Sparty ve čtvrtfinále Evropské ligy bude španělský Villarreal. Rozhodl o tom los ve švýcarském Nyonu. Další dvojice utvoří Braga se Šachtarem Doněck, Athletic Bilbao se Sevillou a Liverpool s Dortmundem. Sparta začne 7. dubna prvním zápasem ve Španělsku, odveta se bude hrát týden nato na Letné.

Radující se sparťanští fotbalisté a fanoušci
zdroj: AP autor: Alessandra Tarantino

Sparta si postup vybojovala díky čtvrteční výhře 3:0 v Římě nad Laziem, v úvodním domácím zápase před týdnem remizovala 1:1. Pražský klub, který v této sezoně Evropské ligy ještě neprohrál, začne poprvé ve vyřazovací části venku, předchozí dva dvojzápasy s Laziem a předtím s Krasnodarem rozehrál doma. S Villarrealem se Sparta v soutěžích UEFA ještě nikdy nesetkala.

"I když jsem zase vyhrál tipovačku, Villarreal jsem si moc nepřál. Španělská liga je dlouhodobě na špici, dlouhodobě jsou v pohárech úspěšní. Villarreal je bezpochyby favorit, ale ve stejné roli jsme byli i v předchozích dvou kolech," řekl sparťanský trenér Zdeněk Ščasný. 

"Měli jsme trochu víc štěstí než při předchozích losech. V osudí byly těžší soupeři a podařilo se nám vyhnout španělským týmům i Dortmundu. Chtěli jsem buď Bragu, nebo Spartu, takže jsme měli štěstí," uvedl trenér Villarrealu Marcelino. "Ale žádný soupeř v téhle fázi není snadný. Musíme mít na paměti Dněpropetrovsk, který vloni vyřadil Neapol a došel až do finále. Musíme si dávat pozor na malé detaily, které nám pomohly vyřadit Neapol a Leverkusen," dodal.

Villarreal v základní skupině doma porazil Plzeň 1:0 a v závěrečném duelu, kdy už měl jistý postup, vybojoval gólem v poslední minutě na západě Čech remízu 3:3. V tabulce skončil druhý za Rapidem Vídeň, v osmifinále vyřadil Leverkusen. "Žlutá ponorka", jak se klubu přezdívá, momentálně figuruje ve španělské lize na čtvrtém místě. Zřejmě nejslavnější byla pro Villarreal sezona 2005/06, kdy došel v Lize mistrů až do semifinále.

Letenští čtvrtečním úspěchem v Římě vyrovnali svůj nejlepší výsledek v soutěži, která se dříve jmenovala Pohár UEFA. V sezoně 1983/84 mezi nejlepší osmičkou vypadli po prodloužení s chorvatským Hajdukem Split. Případným postupem přes Villarreal může Sparta vyrovnat své maximum ze všech evropských pohárových soutěží. V sezoně 1991/92 obsadila druhé místo v semifinálové skupině Ligy mistrů a v ročníku 1972/73 se dostala mezi poslední čtyři v dnes již neexistujícím Poháru vítězů pohárů.

Sparta se postupem přes Lazio zároveň postarala o nejlepší výsledek českého klubu v pohárech od roku 2002, kdy Liberec v Poháru UEFA rovněž došel do čtvrtfinále. Českým maximem v druhé nejprestižnější evropské klubové soutěži je semifinále Slavie z roku 1996.

Spartě vynesl postup do čtvrtfinále prémii 27 milionů korun a v aktuální pohárové sezoně si už vydělala téměř 180 milionů. Další peníze mohou Pražané získat v případě, že projdou do semifinále.

Ze zbylých dvojic bude nejostřeji sledovaný souboj trenéra Liverpoolu Jürgena Kloppa s jeho bývalým klubem Dortmundem. "Proč bych měl chtít nejsilnější tým v soutěži? Ale když ho dostaneme, zkusíme vyhrát," řekl Klopp po čtvrtečním postupu přes Manchester United na otázku, zda by si přál v dalším kole Dortmund.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články