Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

UEFA změnila pravidla finanční fair play, City ani PSG už je neporušují

Nyon (Švýcarsko) - Manchester City i Paříž Saint-Germain, které se musely v minulé sezoně vypořádávat se sankcemi UEFA za porušování finanční fair play (FFP), již letos vyhověly nařízením Evropské fotbalové asociace. UEFA tak oběma klubům zmírnila sankce. Na začátku týdne přitom Evropská fotbalová asociace pozměnila pravidla FFP, aby majitelé a sponzoři mohli investovat do svých klubů více, než tomu bylo doposud.

Zlatan Ibrahimovič v dresu PSG
zdroj: ČTK/imago sportfotodiens

Manchester City i PSG splnily v minulé sezoně nařízená opatření a od nynějška tak pro ně padla omezení přestupů, výdajů na platy či zúžení soupisky pro Ligu mistrů. Nepřijdou ani
o 20 milionů eur z výdělků z evropských soutěží z uplynulého ročníku.

UEFA oba kluby před minulou sezonou potrestala podle pravidel finanční fair play, která mají zamezit tomu, aby týmy utrácely více, než vydělají, a dostávaly se tak do likvidačních finančních problémů. I přes zmírnění trestu ale bude UEFA oba kluby a jejich hospodaření
i v nadcházející sezoně podrobně sledovat.

Právě o Manchesteru City s movitými vlastníky z Abú Zabí a PSG s majiteli z Kataru se od počátku mluvilo jako o největších "hříšnících". Oba kluby přitom označily pravidla za nespravedlivá. Podle prezidenta francouzského klubu, katarského miliardáře Násira Chelajfího, toto opatření odrazovalo od vstupu do fotbalu nové investory, kteří dají raději přednost jinému sportu.

Znesnadněné podmínky pro nové investory byly také pro část fotbalové veřejnosti důvodem, proč finanční fair play pouze posilovala pozici stávajících velkoklubů. UEFA se tak rozhodla princip FFP veskrze ponechat, ale pouze pozměnit část jejích podmínek.

Ve změně pravidel Evropskou fotbalovou asociaci ovlivnil i Chelajfího argument. "Finanční fair play možná některé investory mohla odradit. To jsme slyšeli často - 'Proč bychom měli investovat, když je to zakázáno. Pokud investuji, porušuji pravidla a jsou zde následky'," uznal generální sekretář Gianni Infantino.

"Trochu z toho bylo i o dojmu, protože jsme zaznamenali, že výnosy ve fotbale šly nahoru. Nemyslím si, že je v Evropě v době finanční krize mnoho ekonomických sektorů, které mohou vykázat každoroční pětiprocentní nárůst ve výnosech," tvrdí Infantino. "Fotbal je zdravý, ale byl tady tento zmíněný dojem a my jsme jej chtěli odstranit."

"Chceme se posunout od bludného kruhu [krachů a dluhů klubů - pozn. aut.], v němž jsme byli před pár lety ke chvályhodnému kruhu," vytyčil plány generální sekretář Gianni Infantino. "Jestliže někdo řekne: 'Pokud chcete, abych zvýšil výnosy, nejdříve musím něco investovat', to je fér argument."

Podle nových pravidel FFP bude UEFA například posuzovat dlouhodobé podnikatelské plány majitelů a investorů. Na Evropské fotbalové asociaci bude záviset, zdali uzná, že výhled je dostatečně přijatelný a konzervativní a na jeho konci bude klub fungovat alespoň
s vyrovnaným rozpočtem.

Zdroj
ČT sport, ČTK, espnfc.com, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články