Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Repríza finále ME 1996. Proti sobě nastoupí tehdejší týmy Česka a Německa

Praha - Český fotbal si v pondělí připomene jeden z největších úspěchů své historie. Na stadionu Slavie se odehraje repríza finále mistrovství Evropy z roku 1996, na kterém český tým vedený Dušanem Uhrinem starším získal stříbrné medaile. A přítomno bude takřka kompletní tehdejší mužstvo včetně realizačního týmu. Proti nim se postaví výběr Německa složený z hvězd 90. let v čele s Lotharem Matthäusem.

Utkání bude mimo jiné oslavou 20. výročí finále, ve kterém Češi prohráli 1:2 v prodloužení, přesto tehdy přijeli z Wembley jako vítězové. "Podobné utkání jsme chtěli sehrát už k 15. výročí, ale bylo hrozně těžké najít termín. Povedlo se to až teď. Půjde v podstatě o oslavu dvacátého výročí. Za rok bude evropský šampionát a to by to znovu zorganizovat nešlo," řekl hlavní iniciátor akce Pavel Kuka.

Český výběr vedený tehdejším reprezentačním koučem Uhrinem starším má do Edenu dorazit ve stejném složení jako v roce 1996 až na Vladimíra Šmicera, který je na exhibici v Liverpoolu. Chybět nebudou držitel Zlatého míče Pavel Nedvěd, autor památného lobu Karel Poborský či autor gólu ve finále Patrik Berger. Václav Němeček či Martin Frýdek ale nebudou moci hrát ze zdravotních důvodů. "Nebereme to jako odvetu za rok 1996, je důležité, že jsme se po 19 letech sešli. Už jenom proto, že proti sobě nastoupí dva držitelé Zlatého míče. Německý tým je silný, hrají spolu osmkrát až desetkrát za rok. Takže tohle pro nás bude horší," upozornil Uhrin.

Je nám líto, video expirovalo.
Účastníci Setkání legend představili trofej i dresy

Na německé straně se pod trenérem Otto Rehhagelem nepředstaví tehdejší výběr, protože hlavním oporám v čele s autorem obou finálových gólů Oliverem Bierhoffem start neumožní jiné povinnosti. Vedle Matthäuse se však představí celý zástup bývalých mistrů světa a Evropy a hvězd bundesligy, jako jsou Mario Basler, Fredi Bobic či Ulf Kirsten.

Oba celky slibují, že nepůjde o žádnou exhibici, nýbrž o normální mezinárodní přátelský zápas, ve kterém hodlají hrát naplno. "Bude tam obrovský náboj. Ani jedna strana si nepotrpí na exhibice, prostě si to rozdáme na férovku a uvidíme, kdo vyhraje," konstatoval Kuka.

Němci jsou čtyřnásobní mistři světa a trojnásobní šampioni Evropy, právě titulu z roku 1996 si ale velmi váží. "Na dlouhou dobu to byl poslední titul, bylo to výjimečné, protože to bylo ve Wembley a byla obrovská konkurence. Neměli jsme možná nejlepší hráče na turnaji, ale byli jsme nejlepší tým. Všichni táhli za jeden provaz, hvězdou byl celý tým, proto to byl výjimečný titul," vzpomínal Bobic.

Plánované sestavy:

ČR: Petr Kouba, Pavel Srníček, Ladislav Maier, Radoslav Látal, Jan Suchopárek, Miroslav Kadlec, Michal Horňák, Pavel Nedvěd, Jiří Němec, Karel Poborský, Pavel Kuka, Radek Drulák, Luboš Kubík, Radek Bejbl, Patrik Berger, Martin Kotůlek, Karel Rada, Pavel Novotný, Milan Kerbr, Jan Koller.

Německo: Oliver Reck, Lothar Matthäus, Mario Basler, Fredi Bobic, Jens Nowotny, Ulf Kirsten, Guido Buchwald, Oliver Neville, Jörg Heinrich, Jörg Albertz, Stefan "Paule" Beinlich, Fabian Ernst, Maurizio Gaudino, Hans Pflügler, Marko Rehmer, Marco Reich, Bernd Schneider, Dariusz Wosz, Alexander Zickler.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články