Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Ščasný: Byl bych blbec, kdybych Spartu odmítl

Praha - Nový trenér fotbalistů Sparty Zdeněk Ščasný po návratu na Letnou revoluci nechystá. Nástupce odvolaného Vítězslava Lavičky chce týmu vrátit ztracenou sílu a ve zbývajících sedmi kolech se s ním chce pokusit o splnění úkolu, který mu dalo vedení klubu: o obhajobu mistrovského titulu.

Zdeněk Ščasný
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"Je jasné, že tady těžko budu něco otáčet a převracet," řekl sedmapadesátiletý Ščasný na tiskové konferenci. "Mužstvo nespornou kvalitu má, navíc má za tři roky zažitý systém a herní způsob. Byl bych blázen, kdybych chtěl něco překopávat. Šel bych sám proti sobě," dodal.

Ščasný má smlouvu do konce sezony a do té doby ani nebude měnit realizační tým. Pouze by si rád přivedl asistenta Stanislava Hejkala z předchozího působiště v Teplicích. "Ale to je ještě otázka dohody. S ostatními se chci poznat a vyjít z jejich zkušeností, protože mužstvo znají," prohlásil bývalý kouč Žižkova, OFI Kréta nebo Panathinaikosu.

Na Letnou se Ščasný vrátil po 16 letech, a jak sám přiznal, už v to ani nedoufal. "Abych byl upřímný, tak ne," řekl. "Zpráva o zájmu Sparty mě zastihla ve středu a pak už to bylo hodně rychlé. Proběhla jednání a o rozmýšlení nebyla ani řeč. V minulosti už mě Sparta jednou chtěla, tehdy to nedopadlo a teď bych byl blbec, kdybych odmítl. Vyčítal bych si to," přidal.

Prý ani nemyslel na hořký odchod z klubu v roce 1999, kdy byl odvolán navzdory zisku dvou titulů. "Přišel nový majitel, který měl jinou představu o realizačním týmu. Pár let po tom jsem hořkost a zatrpklost cítil, ale teď už jsem si na to ani nevzpomněl," prohlásil Ščasný.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Ščasný se připojil ke Spartě a vedl první trénink

Kdyby naopak získal se Spartou titul teď, zajistil by si velmi pravděpodobně prodloužení smlouvy, kterou má pouze do konce sezony. Musel by však vymazat pětibodovou ztrátu na vedoucí Plzeň. "Zůstat bych chtěl, asi jsem nepřišel proto, abych tady byl sedm zápasů a v červenci seděl na rybách," usmál se kouč, který nahradil svého bývalého spoluhráče z letenského celku Lavičku. "Víťa je paradoxně můj velký kamarád. Už jsme spolu mluvili a ještě budeme," řekl Ščasný.

"Chci ale zdůraznit, že nepřicházím v situaci, kdy by Sparta byla v krizi. Vedení chce pouze dát mužstvu nový impulz. Tak to také řeknu hráčům, ale současně jim zdůrazním, že oni jsou zodpovědní nejen za úspěchy, ale také za odvolání trenéra," dodal.

O problémech ve hře Sparty nechtěl Ščasný příliš mluvit. "Řeknu to takhle: Když jsme v minulosti hráli proti Spartě, tak i při vedení 2:0 jste měli obavy, že to soupeř otočí a vyhraje. Taková síla ze Sparty šla a teď to tak úplně není. Tohle je zásadní a tohle bych týmu rád vrátil," prohlásil.

Ščasný byl bez angažmá dva měsíce poté, co před začátkem jarní části ligy odešel na vlastní žádost z Teplic. "Bylo to trošku jiné než v minulosti, kdy jsem v klubech končil vystresovaný. A určitě jsem tehdy nekončil kvůli nabídce Sparty, jak jsem se někde dočetl," upozornil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články