Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sparta se dočkala první jarní výhry venku, Hradci nedala šanci

Hradec Králové – Po dvou remízách se fotbalisté Sparty dočkali v jarní části sezony první výhry venku. Zadařilo se jim na půdě Hradce Králové, kde favorit zvítězil bez větších obtíží 3:0. Pražané díky výhře stáhli náskok Plzně v čele tabulky minimálně do neděle na dva body. O góly se postarali Václav Kadlec, Ladislav Krejčí a David Lafata, který ukončil čtyřzápasové střelecké trápení a připsal si jubilejní 150. trefu v nejvyšší soutěži.

Slavící fotbalisté Sparty
zdroj: ČTK autor: Taneček David

O zápas byl v Malšovicích velký zájem, pořadatelé však neotevřeli dostatečný počet vchodů, a tak se někteří domácí fanoušci dostali na tribuny až po pětadvaceti minutách hry. O branku sice nepřišli, ale neviděli brilantní představení domácího brankáře Koubka.

Ten se blýskl proti sparťanským střelcům celkem třikrát. Nejprve chytil prudkou střelu Dočkalovi a poté dva pokusy Kadlecovi, po celý zápas nejnebezpečnějšímu hráči. Především druhý zákrok byl efektní i efektivní - Koubek vyrazil na roh Kadlecovu ránu zdálky mířící do horního rohu.

Třetí souboj Kadlece s Koubkem však již vyhrál reprezentant v dresu Sparty. Ve 31. minutě prošel obranou, jako posledního obelstil kapitána Rolka a levačkou obstřelil Koubka. Ani Hradec však nebyl bez šance. Dvě minuty po brance se po standardní situaci prosadil proti obraně Dvořák, jenže jeho hlavičku brankář Štěch vyrazil nad břevno.

Hradecké vzepjetí pak přišlo především po změně stran. Řídil ho nejlepší domácí hráč - krajní záložník Malinský. Svou rychlostí vytvořil dvě velmi nebezpečné pozice. V první však místo střely nahrával na obsazeného spoluhráče a ve druhé jeho perfektní přihrávku neproměnil spoluhráč Trubač v gól.

Největší domácí příležitost pak přišla v 60. minutě. Začal ji prudký Černého centr, který prošel až k brankové čáře, ale odtud ho hradečtí hráči nedokázali dostat do brány. Zabránil jim v tom obránce Mareček, jenž na poslední chvíli zastoupil už překonaného Štěcha.

Hradec v tu chvíli dokazoval, že jarní výkony nejsou náhodné, jenže chyboval. Plašil v 64. minutě špatně odkopl míč, získal ho soupeř a po Kadlecově centru se prosadil ranou z voleje kapitán Lafata. Nejlepší střelec v historii samostatné ligy zaznamenal 150. branku a ukončil čtyřzápasové střelecké trápení.

Od té chvíle už favorizovaní hosté v klidu drželi hru v rukou. Jejich třetí zásah navíc přidal těsně před koncem po Konatého nahrávce Krejčí.

Hradec Králové - Sparta Praha 0:3 (0:1)

Branky: 31. Kadlec, 64. Lafata, 87. Krejčí. Rozhodčí: Proske - Pelikán, Vysloužil. Bez karet. Diváci: 7100.

Hradec: T. Koubek - Holeš, Chleboun, Rolko, Plašil (69. Shejbal) - Trubač, P. Černý (83. Tito) - Štípek (64. Vaněček), Halilovič, Malinský - Dvořák. Trenér: Barborík.

Sparta: Štěch - Mareček (89. Chvátal), J. Brabec, Holek, Costa - Vácha, Matějovský - Kadlec (85. Řezníček), Dočkal (78. Konaté), L. Krejčí - Lafata. Trenér: Lavička.

Róbert Barborík (trenér Hradce): "Pro diváka to bylo asi zajímavé utkání, viděl tři branky, škoda, že skončily v naší síti. Pochvalu si zasloužíme za začátek druhé půle, kdy jsme si vytvořili několik šancí. Nezasloužíme si ji ale za neproměňování šancí - chyběla nám přesnost a klid v koncovce. To Sparta ukázala, a proto vyhrála zaslouženě. Naším problémem je, že krajní středoví hráči Tomáš Malinský a David Štípek dali v sezoně po jedné brance. Když nebudou tito hráči střílet góly, bude záchrana v lize těžká."

Vítězslav Lavička (trenér Sparty): "Máme důležité tři body, které jsme nutně potřebovali v naší situaci. Nebyl to pro nás vůbec jednoduchý zápas tady v Hradci. Nebývá zvykem, abych po jednoznačném vítězství pochválil domácí tým, ale musím jim vyjádřit kompliment. Jsem rád, že jsme dali odpověď všem, kteří spekulovali, že Sparta má problémy po reprezentační pauze a že hradecký stadion nemá Sparta ráda. Výsledek dal odpověď, i když se nerodil lehce. Vašek Kadlec byl u klíčových momentů, proto byl jeho přínos zásadní."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články