Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Real vydřel vítězství nad Basilejí, Petrohrad porazil Benfiku

Basilej - Fotbalisté Realu Madrid vydřeli vítězství v Basileji, jediným střelcem byl Ronaldo. Dalšími účastníky jarní vyřazovací fáze Ligy mistrů se staly Arsenal, Atlético Madrid a Leverkusen. Londýnský tým v pátém kole základních skupin porazil již kvalifikovaný Dortmund 2:0. Finalista minulého ročníku Atlético i díky Mandžukičovu hattricku deklasovalo Olympiakos Pireus 4:0. Leverkusen podlehl Monaku 0:1, ale postoupil díky výhře Zenitu Petrohrad nad Benfikou Lisabon (1:0).

Basilej - Real Madrid
zdroj: ČTK/AP

Basilej s hráči národního týmu Tomášem Vaclíkem a Markem Suchým doma prohrála s obhájcem trofeje Realem Madrid 0:1 a o postup si zahraje v závěrečném podzimním kole s Liverpoolem. Ten remizoval 2:2 na hřišti Ludogorce Razgrad a má ve skupině B o dva body méně než švýcarský šampion.

Basilej držela s Realem krok až do 35. minuty, kdy Vaclíka zblízka překonal Ronaldo po Benzemově přihrávce. Portugalský kanonýr svým 71. gólem v LM dorovnal Raúla, ale na nového rekordmana Messiho z Barcelony mu chybějí tři zásahy.

Vaclík ve druhé půli vyrazil Ronaldovu ránu z přímého kopu a pak ho při střele Balea zachránilo břevno. Ale i domácí měli slibné šance a byli bodům blíž než v Madridu, kde utrpěli debakl 1:5. "Bílý balet" vyhrál i pátý zápas ve skupině a celkově triumfoval v patnáctém soutěžním utkání za sebou, čímž vyrovnal klubový rekord ze sezon 1960/61 a 2011/12.

Atlético jasně přehrálo Pireus

Atlético nakročilo k výhře nad Olympiakosem už v deváté minutě, kdy se prosadil García. Do přestávky přidal druhý gól Mandžukič a chorvatský útočník v druhém poločase zkompletoval hattrick. Svěřenci Diega Simeoneho doma vyhráli sedmý soutěžní zápas v řadě.

Trápící se Liverpool začal v Sofii špatně a už od třetí minuty prohrával po trefě Abala. Do přestávky však otočili skóre Lambert s Hendersonem. "Reds" sice ukončili šňůru čtyř soutěžních porážek, ale museli se spokojit jen s remízou, kterou Ludogorci zařídil v 88. minutě Terzijev.

Leverkusen vyhrál v LM předchozí tři utkání, ale na Monako opět nevyzrál a prohrál s ním stejným výsledkem jako při úvodním měření sil na jeho hřišti. Na stadionu Bayeru vstřelil vítěznou branku hostů v 72. minutě Ocampos. Hodně blízko účasti v play-off je Juventus po výhře 2:0 v Malmö. Turínské mužstvo díky brankám Llorenteho a Téveze ze druhého poločasu ukončilo v Lize mistrů sérii čtyř venkovních porážek.

Utkání v Petrohradu rozhodl v 79. minutě po Hulkově centru portugalský záložník Danny. V nastavení byl ještě po druhé žluté kartě vyloučen kapitán hostů Luisao. Ruský šampion v LM ukončil sérii šesti domácích utkání bez vítězství a Benfiku porazil i podruhé ve skupině C. Zenit v závěrečném utkání čeká přímý souboj o postup s Monakem.

Už před závěrečným kolem skupinové fáze si tak zajistily účast v play-off Arsenal, Dortmund, Leverkusen, Barcelona, Paris St. Germain a Šachtar Doněck, z prvního místa pak postupují Real Madrid, Atlético Madrid, Chelsea, Bayern Mnichov a Porto. 

5. kolo základních skupin fotbalové Ligy mistrů:

Skupina A:

Atlético Madrid - Olympiakos Pireus 4:0 (2:0) Branky: 38., 62. a 65. Mandžukič, 9. R. García. Rozhodčí: Stark - Pickel, Schiffner (všichni Něm.).

Malmö FF - Juventus Turín 0:2 (0:0) Branky: 49. Llorente, 88. Tévez. Rozhodčí: Proenca - Miranda, Trigo (všichni Portug.). ČK: 89. E. Johansson (Malmö).

Skupina B:

Ludogorec Razgrad - Liverpool FC 2:2 (1:2) Branky: 3. Abalo, 88. Terzijev - 8. Lambert, 37. Henderson. Rozhodčí: Mateu - Cebrián, Díaz (všichni Šp.).

FC Basilej 1893 - Real Madrid 0:1 (0:1) Branka: 35. Ronaldo. Rozhodčí: Mažič - Ristič, Djurdjevič (všichni Srb.).

Skupina C:

Zenit Petrohrad - Benfica Lisabon 1:0 (0:0) Branka: 79. Danny. Rozhodčí: Rizzoli - Faverani, Stefani (všichni It.). ČK: 90.+2 Luisao (Benfica).

Bayer Leverkusen - AS Monako 0:1 (0:0) Branka: 72. Ocampos. Rozhodčí: Tagliavento - Manganelli, Tonolini (všichni It.).

Skupina D:

Anderlecht Brusel - Galatasaray Istanbul 2:0 (1:0) Branky: 44. a 86. Mbemba. Rozhodčí: Bebek - Petrovič, Grgič (všichni Chorv.). ČK: 83. Inan (Galatasaray).

Arsenal FC - Borussia Dortmund 2:0 (1:0) Branky: 2. Sanogo, 57. Sánchez. Rozhodčí: Kassai - Ring, Tóth (všichni Maď.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy