Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sparta má dobrou výchozí pozici, ze Záhřebu veze bezbrankovou remízu

Záhřeb - Sparťanští fotbalisté vezou z úvodního duelu prvního kola Poháru UEFA na hřišti Dinama Záhřeb bezbrankovou remízu. Český vicemistr dnes ani jednou nenamířil mezi tyče, nerozhodný výsledek ale dává Letenským před pražskou odvetou za dva týdny solidní postupové vyhlídky. Oba týmy dnes měly po jedné velké šanci: sparťan Slepička pálil z dvaceti metrů mimo, Řepkovu hlavičku na vlastního gólmana chytil Kozáčik na brankové čáře.

Očekávané pekelné prostředí na stadionu Maksimir příliš nepanovalo. Domácí diváci totiž nepřišli v tak hojném počtu, jak se očekávalo, a chladné počasí se zanedbanou arénou jen podtrhlo atmosféru utkání, které mělo nakonec očekávaný průběh. 

Domácí začali aktivně a míč se často pohyboval před sparťanskou šestnáctkou, ale nebýt drobných chyb letenského mužstva, k ničemu by se ani nedostali. Zůstalo jen u náznaků šancí, jako při Kiselově nedorozumění s Hadem.

Dinamo útočilo, Sparta hrála defenzivně

Sparta hrála hodně odzadu, ale časem vysunula obranný blok do středu hřiště. Dost práce měla především na pravé straně, naopak nalevo se Matušovič do hry dostával jen sporadicky. První střelecký pokus vyslal směrem na domácí branku Řepka v 10. minutě, ale jeho hlavička šla výrazně nad. Mnohem více nadějí měla akce Slepičky z 21. minuty, při které si letenský útočník vybojoval míč, uvolnil se a z dvaceti metrů nebezpečně vypálil po zemi kolem překvapeného gólmana Butiny, ale minul i branku. 

Domácí se pokoušeli o vytrvalou ofenzivu, ale s přibývajícím časem se na jejich kopačky dostávala beznaděj. Především zahraniční akvizice se utápěly ve zdlouhavém držení míče a od 30. minuty už střed hřiště stále více patřil hostům, kterým ale chybělo ke střeleckému prosazení více odvahy.

Spartu ohrožovaly hlavně trestné kopy

Zápas se nesl ve stejném duchu i po pauze: domácí měli sice míč na svých kopačkách mnohem více, ale bez většího užitku. Nebezpeční byli jen při trestných kopech. Jako v 56. minutě, kdy propadl míč k Chagovi, ale Kozáčik jeho pokus bez větších potíží chytil. 

Jen jednou se sparťané nechali vytáhnout a dovolili domácím rychlou akci a už z toho byla největší šance Dinama. Paradoxně Kozáčika nejvíce ohrozil jeho spoluhráč Řepka, který hlavou vracel míč v nouzi směrem k vlastní brance a letenský gólman musel vyvinout hodně úsilí, aby míč zastavil na čáře.

Pražané hru zjednudušili, gól však přesto nedali

V závěru domácí zjevně zvýšili úsilí a jednodušší hrou se snažili dostat za soupeřovu obranu, ale také více otvírali svoje zadní prostory. Jenže Sparta ani jeden z nadějných brejků nedokázala dotáhnout alespoň do střeleckého pokusu.
 
Dinamo se snažilo vstřelit aspoň jeden gól a čtvrthodinu před koncem vypálil Mandžukič na Kozáčika další ránu, ale gólman byl znovu na svém místě. Závěr už byl hektický, chorvatský mistr šturmoval a hosté si ze všeho nejvíce přáli konečný hvizd, který jim přinesl dobrou výchozí pozici pro pražský zápas.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články