Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Latka: Ani jsem nevěděl, že mám v derby tak skvělou bilanci

Praha – Jestli je některý hráč zárukou úspěchu Slavie v derby se Spartou, je to Martin Latka. Zkušený stoper má proti Letenským skvělou bilanci, z deseti ligových s nimi prohrál pouze dvakrát, přičemž v posledních dvou střetnutích se zapsal mezi střelce a zároveň jediným gólem zařídil předloni poslední výhru červenobílých. Slávistický kapitán doufá, že se mu podobný kousek povede i nyní, i když sám nečekal, že má tak výborné statistiky.

Martin Latka po výhře nad Spartou na ramenou Kamila Čontofalského
zdroj: ČTK autor: Syrůček_Jakub

"Ani jsem nevěděl, že jsem prohrál jen dvě derby. Myslel jsem si, že mám negativní bilanci, že jsme je ze začátku spíš prohrávali. Derby je vždycky specifické, je to převážně boj. Ta bilance je spíš náhoda," řekl Latka. 

V posledních dvou derby, ve kterých nastoupil, dokázal skórovat a potvrdil tak pravidlo, že pokud dá proti Spartě gól, Slavia neprohrává. Střelecky se podepsal také pod výhru 4:1 v roce 2005. "Že by do třetice všeho dobrého?" smál se Latka. "Bylo by to příjemné, ale moje práce je spíš to, abychom góly nedostávali, což se nám v téhle sezoně moc nedaří. Na to se musíme zaměřit," doplnil stoper. 

Derby každopádně vždy bere jako vrchol ročníku. "Pro mě je to největší zápas sezony, který tady můžete odehrát. Nejkrásnější zápas. Nervozita? Jak kdy. Bývám víc soustředěný, i když to bych měl být před každým zápasem," usmál se Latka. 

Se Spartou neprohrál už sedmkrát za sebou a ve svém posledním derby před dvěma lety zařídil jediným gólem dosud poslední výhru Slavie nad velkým rivalem. Ani tehdy nešli červenobílí do zápasu jako favorit. 

"Taky jsme tehdy do utkání vstupovali v roli outsidera, favoritem byla stejně jako teď Sparta. Na druhou stranu budeme doma a uděláme všechno pro to, abychom vyhráli, i když respektujeme momentální sílu Sparty," prohlásil Latka. 

Červenobílí touží v derby odčinit poslední nezdary. Po skvělém vstupu do sezony prohráli čtyři z předešlých pěti kol a nepovedl se jim především minulý duel na Bohemians, kde podlehli 0:2. "Máme nejlepší příležitost to odčinit. Máme co napravovat, na Bohemce to byla tragédie. Musíme změnit vše, co jsme tam předvedli. Vyříkali jsme si to a doufám, že hra v derby bude vypadat jinak. Doufám, že zahrajeme jako v prvních zápasech sezony," přál si Latka. 

Lafata: Je to vrchol podzimní sezony

Že se Slavia předvede v úplně jiném světle, si myslí také kapitán Sparty David Lafata, podle kterého sešívané nezdary z poslední doby příliš neovlivní. "V tom bych problém neviděl. Liga je a myslím, že ještě bude hrozně vyrovnaná. Vždyť už v ní není jediný tým bez porážky," uvedl Lafata. "Navíc derby není obyčejný zápas, je to vrchol podzimní sezony," přidal.

Přesto třiatřicetiletý útočník věří, že jeho tým v sobotu potvrdí roli favorita a ligové derby ovládne počtvrté v řadě. Nejlépe pak v podobném stylu jako v posledním jarním měření sil, kdy vstřelil vítěznou branku a jeho tým zvítězil 3:0.

"Hlavně by se mi líbil ten konečný výsledek," usmál se Lafata. "Ale teď to bude úplně jiný zápas než posledně. Slavia je v jiné situaci. Dobře posílili, hrají náročný a zodpovědný fotbal. Navíc jsou nahoře a můžou být v klidu," dodal třiatřicetiletý reprezentant. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články