Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Začíná kvalifikace o ME, s novým formátem a větší šancí na postup

Praha – Boj o postup na fotbalové mistrovství Evropy. Třiapadesát týmů vstoupí do kvalifikace, z níž poprvé v historii postoupí na závěrečný turnaj hned 24 celků, což je o osm víc než dosud. Změnami prošel i harmonogram kvalifikace, která začíná v neděli a ponese se ve znamení "týdnů fotbalu".

Michel Platini při losu mistrovství Evropy 2016
zdroj: ČTK/AP autor: Michael Sohn

Úvodní kolo je rozděleno do tří hracích dnů od neděle do úterý, další program však někdy nabídne až šestidenní kvalifikační maraton. Účastníci jsou rozděleni do osmi skupin po šesti a jedné pětičlenné skupiny. 

Na ME vedle hostitele Francie postoupí první dvě mužstva z každé skupiny a nejlepší tým z třetích míst. Zbývajících osm celků na třetích pozicích čeká baráž. Na Euro tak lze postoupit i s dvěma výhrami na kontě či s pěti porážkami. 

Nový kvalifikační formát zvýší 26 reprezentacím naději na premiérovou účast na závěrečném turnaji. O první postup na evropský šampionát budou usilovat například Slovensko, Island, Černá Hora, Wales, Izrael, Finsko, Arménie či účastník letošního MS Bosna a Hercegovina. 

V "české" kvalifikační skupině A se v úterý vedle souboje výběru Pavla Vrby s Nizozemskem odehrají ještě zápasy Island - Turecko a Kazachstán - Lotyšsko. Islanďané z předchozích sedmi duelů podlehli Turecku jen jednou, doma ho třikrát porazili a jednou remizovali. 

Pro několik tradičních evropských velmocí je kvalifikace možným reparátem za nevydařené mistrovství světa. Nečekaná vyřazení ve skupině tak budou napravovat Španělsko, Itálie, Anglie nebo Portugalsko. 

Vítěz posledních dvou ME Španělsko hostí v pondělí Makedonii a bude chtít prodloužit sérii 35 zápasů evropské a světové kvalifikace bez porážky. Ve stejný den bude Anglie hrát ve Švýcarsku, Portugalsko bez zraněného kapitána Cristiana Ronalda doma v neděli čeká Albánie a Italové se v soutěžním debutu trenéra Antonia Conteho v úterý představí v Norsku. 

Hodně se čeká také od Německa. Nový světový šampion ve středeční repríze brazilského finále doma podlehl v kombinované sestavě Argentině 2:4. Svěřenci Joachima Löwa si fanoušky chtějí udobřit v nedělním zápase v Dortmundu proti Skotsku. "Fotbalového trpaslíka" Gibraltar v neděli čeká historicky první soutěžní duel, když se v portugalském Faro-Loule střetne s Polskem.  

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články