Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Dovalil: Uděláme vše pro to, abychom na domácím Euru uspěli

Praha – Český fotbal momentálně žije startem nejvyšší domácí soutěže, zároveň české kluby vstupují do evropských pohárů. Trenér reprezentační jedenadvacítky Jakub Dovalil se však již musí upírat k časově vzdálenějším událostem. V létě 2015 totiž Česká republika hostí evropský šampionát hráčů do 21 let. Česká reprezentace nebude mít na domácím turnaji jednoduchou pozici, díky automatické kvalifikaci pořádající země přijde jedenadvacítka o kvalifikační zápasy. Což může podle Dovalila fotbalistům chybět. Pozitiva pořádání ale převažují.

Je nám líto, video expirovalo.
Host sportovních zpráv: Trenér fotbalové "21" Jakub Dovalil

Dovalil má s fotbalovou mládeží na reprezentační úrovni bohaté zkušenosti. V roce 2006 získal na evropském šampionátu s fotbalisty do 17 let stříbrné medaile. Jako asistent trenéra přispěl k bronzu na mistrovství evropy devatenáctek v Polsku v roce 2006 a stejnou medaili obhájil už jako hlavní trenér o dva roky později doma.

Od sezony 2008 vede Jakub Dovalil českou fotbalovou reprezentaci do 21 let. A také s ní získal před třemi lety v Dánsku na mistrovství Evropy třetí místo. O další úspěch může bojovat už příští rok. Česká republika totiž hostí fotbalové Euro jednadvacítek. "Očekávání jsou velká. Bude to asi největší sportovní akce, kterou naše asociace může pořádat," konstatuje trenér.

Před sebou má nelehkou cestu, příklad nenaplněných ambic Brazílie na domácím světovém šampionátu je velkým varováním. "Vždy záleží na hráčích a na tom, jak se podaří vyladit závěrečnou přípravu a formu. Bude to důležité pro rozvoj a propagaci fotbalu v České republice. Pokud se to divácky, marketingově, sportovně povede, pak to bude plus," říká.

Zároveň si nicméně uvědomuje, že týmu bude chybět klasická kvalifikační prověrka, která ochudí fotbalisty o vypjatost rozhodujících zápasů. "To nahrazujeme přátelskými nebo přípravou s kluby dospělých. Nicméně ten opravdový tlak během kvalifikačního utkání, kdy je potřeba uhrát výsledek, tam není. To nám nyní chybí," uvědomuje si. Přesto avizuje: "Uděláme vše pro to, abychom uspěli."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články