Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Začíná Synot liga. Obhájce titulu vítá Ďolíček

Praha – Ani ne dva týdny po konci mistrovství světa v Brazílii startuje nejvyšší česká soutěž. Po sedmnácti letech fotbalisté nevyběhnou na trávníky pod hlavičkou Gambrinusu, ale začíná nová éra Synot ligy. Poprvé od roku 2009 budou týmy bojovat o dvě vstupenky do Ligy mistrů. Zahajovací duel obstarají Pražané, v Ďolíčku Bohemians Praha 1905 od 18:00 přivítají obhájce titulu Spartu. Přímý přenos nabídne ČT sport. O dvě hodiny později se o pár čtvrtí dál na Dukle představí Baník Ostrava.

Ilustrační foto

Soumrak pondělních dohrávek

Po patnácti letech se liga nebude hrát pravidelně v pondělí, ale jednotlivá kola se budou hrát od pátku do neděle. Minimálně čtyři zápasy se odehrají v sobotu, z toho tři od 17:00, aby z nich mohla Česká televize dávat reportáže před večerním přímým přenosem.

Synot liga na ČT sport

Česká televize vám bude stejně jako dosud přinášet přímé přenosy z nejvyšší fotbalové soutěže. Můžete se těšit na dva přímé přenosy vybraných utkání z každého ligového kola. Pro nastávající ročník se bohužel nepodařilo zajistit práva pro vysílání zápasů Synot ligy na internetu, duely nejvyšší fotbalové soutěže, jež přenáší ČT sport, tak budete moci nadále sledovat pouze na televizních obrazovkách.

Zatímco pro Bohemians půjde o soutěžní premiéru, Spartu čeká už čtvrtý zápas v posledních deseti dnech. Letenský celek v Superpoháru porazil 3:0 Plzeň a v Lize mistrů postoupil po výhře 7:0 a remíze 1:1 přes Levadii Tallinn do 3. předkola. "Sil ale máme dost, protože příprava byla kvalitní a je teprve začátek sezony. Navíc jsme v Tallinnu mohli zarotovat sestavou, a přestože to nepřineslo kýžený efekt v podobě vítězství, pomohlo to alespoň takhle," uvedl asistent trenéra Václav Jílek.

Stejně jako v Estonsku bude Sparta postrádat Ladislava Krejčího s Markem Matějovským, uzdravili se naopak Josef Hušbauer a Roman Bednář. "U Krejčího s Matějovským je to malinko na zvážení, máme u nich otazník," přidal Jílek.

Oba soupeři byli v minulé sezoně ve zcela rozdílném rozpoložení. Bohemians hráli do posledního kola o záchranu, Sparta naopak získala double. V Ďolíčku proto došlo k řadě změn, mezi které patří angažování trenéra Romana Pivarníka a příchod několika posil v čele s brankářem Milanem Švengerem a obráncem Lukášem Pauschekem ze Sparty. "Los ideální není, ale neexistuje lehký ani těžký zápas. Doufám, že dokážeme Spartu hodně potrápit. Teď se ukáže, jak jsme připravení," uvedl Pivarník.

Bohemians Praha 1905 - Sparta Praha

Předpokládané sestavy:

Bohemians 1905: Havránek - Růžička, Brabec, Šmíd, Kalina - Moravec, Rada, Krch, Jindřišek, Engelmann - Mikuš.

Sparta: Bičík - Kadeřábek, Švejdík, Holek, Costa - Mareček, Vácha, Hušbauer - Dočkal, Breznaník - Lafata.

Zajímavosti:

- Sparta v prvním kole naposledy prohrála v roce 2010 (1:2 s Hradcem Králové)

- trenéra Pivarníka čeká soutěžní premiéra na lavičce Bohemians 1905

- Bohemians naposledy v lize porazili Spartu v roce 2001, naposledy s ní bodovali před pěti lety

- v posledních 13 zápasech v nejvyšší soutěži Bohemains 1905 se Spartou nasbírali 11 proher a 2 remízy

- oba vzájemné zápasy v minulé sezoně skončily na Letné i v Ďolíčku shodně výhrou Sparty 2:1

O co se hraje a kdy

Bojovat se bude o čtyři místa v evropských pohárech, pátého zástupce dodá domácí pohárová soutěž. Mistr půjde do 3. předkola Ligy mistrů, vicemistr rovněž do 3. předkola LM, ovšem do nemistrovské části, kde jsou silnější protivníci z předních lig. Tým na třetím místě si zajistí účast ve 3. předkole Evropské ligy a čtvrtý celek bude startovat ve 2. předkole. Sestoupí poslední dva celky. Na podzim se odehraje 16 kol, přičemž poslední se hraje na konci listopadu. Jaro začne 20. února a potrvá do konce května. Do té doby také musejí kluby vyřešit bezpečnostní problémy na stadionech, na které je upozornila policie, jinak nedostanou na příští sezonu licenci.

Dukla před sezonou prošla největší obměnou kádru od návratu do ligy před třemi lety, přesto na Julisce věří, že minimálně obhájí přední pozice z předchozích sezon. A začít chtějí hned proti Baníku, se kterým v šesti dosavadních zápasech jen jednou prohráli.

Ostravu, která v minulém ročníku hrála až do konce o záchranu, kromě špatné bilance s Duklou straší také těžký los. V úvodních čtyřech kolech totiž hned třikrát nastoupí v Praze. "Právě od toho, jak zvládneme ty první zápasy, se budou odvíjet naše cíle," uvedl sportovní manažer Baníku Radek Slončík.

Dukla Praha - Baník Ostrava

Předpokládané sestavy:

Dukla: Rada - Karavajev, Štetina, Vorel, Matěj Hanousek - Čajič, Gedeon, Marek Hanousek - Berger, Krmenčík, Mareš.

Ostrava: Pavlenka - Sukup, Frydrych, Baránek, Holzer - Štěpán, Greguš, Lindpere, Kukec - Narh, Svěrkoš.

Zajímavosti:

- Dukla prohrála jediný ze 6 vzájemných ligových zápasů, doma porazila Ostravu ve všech 3 duelech s celkovým skóre 7:1

- Dukla doma v lize nevyhrála 6x za sebou (od února s Teplicemi)

- Baník 13 utkání v řadě neprohrál (6 v závěru loňské sezony a 7 v přípravě)

- Ostravě se na Julisce nedaří, od 20. března 1994 tam nevyhrála

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články