Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vrba: Chtěl bych, aby hráči z ligy tvořili jádro reprezentace

Praha - Trenéra fotbalové reprezentace Pavla Vrbu ve středečním přípravném utkání ve Finsku (2:2) potěšili hráči z české ligy. Na další zápasy včetně kvalifikace jich chce proto povolávat výrazně víc než v minulosti, měli by tvořit jádro národního týmu.

Trenér Pavel Vrba při tréninku fotbalové reprezentace
zdroj: ČTK autor: Roman Vondoruš

"Když jsem viděl včerejší zápas, tak se nemáme čeho obávat, protože hráči z české ligy byli nejlepší na place," řekl Vrba. "Hráči z ligy budou tvořit jádro týmu a bude jich tam víc než obvykle," dodal.

Vrba postaví tým na ligových hráčích už na červnové utkání s Rakouskem v Olomouci. "Hráči ze zahraničí už totiž budou mít dovolené. Na 99 procent bude v týmu i Mario Holek a s trenérem jednadvacítky se budu ještě bavit o Tomáši Kalasovi," uvedl Vrba.

Další jména však padesátiletý kouč nechtěl prozradit. "Ve Spartě i Plzni jsou hráči, které bychom chtěli vyzkoušet. A přemýšlíme i o hráčích z jiných klubů. Pak už to bude pouze věc toho, jak zkoušku zvládnou," prohlásil Vrba.

Radost mu udělali zejména záložník Lukáš Vácha s Pavlem Kadeřábkem, kteří ve Finsku za reprezentaci nastoupili poprvé. "Pavel patřil k těm, kteří příjemně překvapili. Jsem rád, že na pravé straně máme ofenzivního beka, protože i díky němu jsme útočili v pěti lidech. Na druhou stranu některé jeho centry mohly být přesnější," řekl trenér.

Vácha podle něj premiéru také zvládl slušně. "Pomáhal s rozehrávkou a plnil si i povinnosti v obraně," přidal Vrba. "Občas mohl hru trochu zrychlit, ale střední záložníci se obecně moc stahovali ke stoperům a pak chyběli v mezihře vepředu. Tohle si budeme ještě ukazovat, pracovat na nich a postupně se budou zlepšovat," uvedl.

Vrbu také potěšilo, že se tým dokázal vyrovnat s absencí nemocného kapitána a klíčového záložníka Tomáše Rosického. "Spokojený bych byl, kdyby se vyhrálo, ale jsem rád, že jsme si vyzkoušeli hrát bez Tomáše. Je pro nás hrozně důležitý hráč, ale v poslední době mívá zdravotní problémy."

Podle Vrby by však Rosický oproti původnímu plánu mohl přijet na přípravu s Rakouskem. "Sejdeme se spolu příští týden a uvidíme, jak je na tom. Jestli si už třeba nenaplánoval dovolenou, protože Arsenal dohrál a Tomáš počítal s tím, že na Rakousko ho brát nebudeme," řekl trenér.

Sivoka bude sledovat

Starosti naopak Vrbovi dělá stoperská dvojice, kde stále hledá ideální složení. "Jsou to posty, na kterých budeme pracovat. Proti Finsku nastoupil Venca Procházka a hrál suverénně, budeme zkoušet Holka," prohlásil trenér. V budoucnu by chtěl povolat i Tomáše Sivoka, jenž doléčil operované koleno a lékaři Besiktase Istanbul mu povolili naplno trénovat.

"Zrovna dneska jsem s ním mluvil, protože si na svazu dodělával trenérskou licenci. Je to můj budoucí konkurent a už mě taky vyhazoval z kanceláře," poznamenal s úsměvem Vrba. "Tomáš v polovině června začne v Turecku přípravu. Určitě ho navštívím a uvidím, jaká bude jeho pozice v klubu, jak na tom bude. Ale počítám s tím, že až bude rozehraný, mohl by pomoci," řekl.

Navzdory řadě pozitivních poznatků Vrbu po utkání ve Finsku mrzelo, že ani ve druhém duelu na reprezentační lavičce nevyhrál. V březnovém domácím debutu proti Norsku totiž rovněž remizoval 2:2. "Tehdy bylo i očekávání veřejnosti větší, než jak nakonec utkání dopadlo a vypadalo. Ve Finsku to bylo jiné a už to mělo nějakou úroveň, na kterou se chceme dostat. Nebylo to dokonalé, ale posun tam byl výrazně větší," uvedl.

"Mrzí mě, že jsme ještě nevyhráli, tentokrát jsme k tomu měli blízko, ale také to mohlo klidně skončit opačně. Někde jsem četl, že je lepší remizovat 2:2 než 0:0, že to nebylo jen o bránění, ale dalo se na to i dívat. Doufám, že příště to už ale bude i s výsledkem," prohlásil Vrba.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články