Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Arsenal prahne po odvetě. Bayern bere loňskou porážku jako výstrahu

Londýn - Ligu mistrů čeká jeden ze šlágrů osmifinále. Londýnský Arsenal vyzve v úvodním domácím utkání obhájce trofeje Bayern Mnichov a touží mu vrátit loňské smolné vyřazení ve stejné fázi soutěže. Přímý přenos vysílá ČT2 a náš web od 20:10. Ve druhém středečním duelu AC Milán přivítá Atlético Madrid.

Arsenal nemá na Bayern dobré vzpomínky. Bavorský velkoklub vyřadil "kanonýry" v osmifinále sezony 2004/05, především však loni. Mnichované triumfovali v Londýně 3:1 a zdálo se, že mají postup jistý. Jenže doma prohráli 0:2 a dál šli jen díky vyššímu počtu vstřelených branek venku.

Arsenal nyní prahne po odvetě. "Je to výzva. Máme možnost předvést, jak jsme se z toho poučili. Můžeme ukázat, že jsme se za ten poslední rok posunuli dopředu," řekl kouč Arsenalu Arséne Wenger.

"Kanonýři" věří, že jsou vyspělejším mužstvem než loni a po třech osmifinálových neúspěších za sebou konečně chtějí postoupit. Liga mistrů je pro ně jednou z možností, jak ukončit devítileté čekání na vítěznou trofej. "Loni v prvním duelu jsme měli moc respektu, ale poučili jsme se. Budeme lepší než před rokem, víme, že je můžeme porazit. Vyhrát na Bayernu 2:0 se povede málokomu," podotkl německý bek Arsenalu Per Mertesacker.

Bayern bere loňskou domácí prohru, jednu ze tří porážek v minulém roce, jako velkou výstrahu. "Možná jsme si mysleli, že už je hotovo. To se nesmí opakovat. Arsenal je mnohem silnější než před rokem," řekl kapitán Bayernu Philipp Lahm. "Arsenal je nejtěžší tým, který jsme mohli dostat. Budou hodně motivovaní oplatit nám loňské vyřazení," dodal bek Jérôme Boateng.

Bayern přijede na Emirates Stadium s jiným trenérem než loni, před sezonou se týmu ujal Pep Guardiola. Mnichovský celek ale pod ním nijak neztratil svou dominanci a láme jeden rekord za druhým. V Lize mistrů vyhrál sedm z posledních osmi venkovních duelů, do domácí porážky s Manchesterem City v závěru základní skupiny držel sérii deseti výher po sobě a s ohromným náskokem 16 bodů vévodí bundeslize. Daří se ale i Arsenalu, který je v Premier League druhý bod za Chelsea.

Oba celky půjdou do utkání oslabeny. Bavorskému velkoklubu chybí záložníci Ribéry a Shaqiri, Arsenalu zase potrestaný Arteta a zranění Ramsey, Källström, Walcott a Sanogo.

Seedorfova velká premiéra

Ve druhém utkání se kouč AC Milán Clarence Seedorf dočká proti Atléticu Madrid trenérské premiéry v Lize mistrů, kterou jako jediný hráč v historii vyhrál se třemi kluby. Sedmatřicetiletý Nizozemec převzal tápající milánský klub v polovině ledna a mužstvo se pozvolna zvedá, byť je v Serii A stále až deváté se ztrátou 31 bodů na vedoucí Juventus.

Seedorf věří, že duel Ligy mistrů bude dalším krokem vpřed. AC Milán ale nemá se španělskými soupeři dobrou bilanci. V posledních dvou ročnících vypadli "rossoneri" ve vyřazovací fázi pokaždé s Barcelonou a prohráli poslední čtyři dvojzápasy se španělskými týmy. "Zápas s Atléticem bude skvělou šancí udělat velký krok dopředu. Milán vždy dokázal v Lize mistrů podat mimořádné výkony. Věřím, že se na San Siro vrátí staré dobré časy se skvělou atmosférou," přál si Seedorf.

Atlético usiluje o první postup do čtvrtfinále od roku 1997. Do zápasu jde v lepším rozpoložení, spolu s Barcelonou a Realem Madrid má v čele španělské ligy shodně 60 bodů. "Věříme si, že letos můžeme dokázat velké věci. AC Milán se ale vždy dovedl v Lize mistrů vytáhnout. Remíza na úvod by nebyla špatná," přemítal útočník David Villa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články