Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Francie se pokusí o historický obrat, Portugalci si věří i do odvety

Praha – Buď přepíší historické tabulky, nebo poprvé od roku 1994 budou chybět na mistrovství světa. Fotbalisté Francie jsou před odvetným utkáním o postup na světový šampionát proti Ukrajině v nelehké situaci. Musí smazat manko 0:2, což se doposud žádnému celku v historii evropské baráže nepovedlo. V o poznání jednodušší pozici je další fotbalová velmoc Portugalsko. Tým v čele s Cristianem Ronaldem si veze do Švédska jednobrankový náskok. O účast v Brazílii se rovněž poperou Chorvatsko s Islandem a Rumunsko s Řeckem.

Franck Ribéry v dresu Francie
zdroj: ČTK/ITAR-TASS autor: Nikitin Maxim

Tým Didiera Deschampse je po páteční prohře v Kyjevě pod obrovským tlakem a trenér už oznámil, že pokud nepostoupí s mužstvem do Brazílie, hodlá rezignovat. Sám ale věří, že se jeho celku povede historický obrat. "Kdybych nevěřil v zázrak já, jak by v něj mohli věřit hráči?" uvedl pětačtyřicetiletý kouč.

Je mu jasné, že jeho svěřenci musejí předvést výkon na hranici možností. "Musí to být opravdu neobyčejný výkon. Musíme předvést totální fotbal, být soustředění v každé herní situaci," podotkl Deschamps. "Jsme odhodlaní nechat na hřišti vše a věřím, že nám to pomůže. Jsme v podstatě připraveni zemřít," doplnil útočník Olivier Giroud.

Dá se čekat, že Deschamps udělá v neúspěšné jedenáctce hned několik změn. Jen na lavičce by měl zůstat Nasri, který za svůj výkon sklidil velkou kritiku, a kvůli červené kartě bude chybět i stoper Koscielny. Do základu by měli naskočit Valbuena a Sakho.

Zatímco Francouzi stojí na prahu velkého neúspěchu, Ukrajinci mohou vyhlížet svou druhou účast na světovém šampionátu v historii. Dosud si zahráli jen před sedmi lety na turnaji v Německu.

V prvním zápase pečlivě bránili a stejnou taktiku hodlají použít i v Paříži. Byť jim budou chybět potrestaní obránci Kučer a Fedeckij, který v Kyjevě vymazal hvězdného Ribéryho, favorita na zisk Zlatého míče pro nejlepšího hráče roku. "Máme to nadějně rozehrané, ale hotovo není," varoval ukrajinský kapitán Ruslan Rotaň.

Je nám líto, video expirovalo.
Před odvetami baráže o MS 2014

Ronaldo a spol. si chtějí postup pohlídat

Ve Stockholmu se znovu poměří švédský kanonýr Zlatan Ibrahimovič s portugalským střelcem Cristianem Ronaldem, který jediným gólem rozhodl páteční úvodní duel. Jeho švédský protějšek ale věří, že v odvetě se bude více dařit jemu.

Ibrahimovič dal deset gólů v osmi zápasech od doby, co Seveřané začali hrát v nové Friends Areně, včetně čtyř tref do sítě Anglie v otevíracím utkání. "Náš výkon jde vždy nahoru, když za námi stojí fanoušci. Snad z nás dokážou v úterý dostat maximum," přál si Ibrahimovič.

Ronaldo v pátek vstřelil 44. gól v reprezentaci a jen tři trefy mu chybějí k vyrovnání národního rekordu Paulety. Hvězda Realu Madrid mohla v prvním duelu skórovat dvakrát, ale jednou trefila břevno. Přesto věří, že jeho celek odvetu zvládne a postoupí i z třetí baráže o velký turnaj za sebou. "Náskok nám dodá sebevědomí, ale bude to složitý zápas. Snad nám to bude stačit. Zkusíme dát gól, pak by museli skórovat třikrát a to by bylo velmi obtížné," podotkl Ronaldo.

Island se pokusí o zázrak, Chorvati jsou však favority

Po senzaci sahají Islanďané. Největší outsider si z domácího zápasu veze do Chorvatska nadějnou remízu 0:0. Hosté byli po celý zápas lepší, ale nedokázali využít poločas dlouhou přesilovku.

Chorvaté dokázali v samostatné historii země postoupit na sedm z devíti velkých turnajů. Na posledním světovém šampionátu však chyběli. "Je to klíčový zápas pro naši generaci. Musíme si počínat mnohem chytřeji než na Islandu. Musíme se připravit i na to, že třeba budeme prohrávat," řekl veterán Josip Šimunič.

Islanďané se ale nevzdávají svého snu poprvé v historii postoupit na závěrečný turnaj. Zřejmě se však budou muset obejít bez klíčového útočníka Sigthórssona, který se v prvním zápase zranil. "Už před prvním utkáním jsem říkal, že bychom proti Chorvatům mohli obstát a vyřadit je. Na tom nic neměním," uvedl švédský kouč Islandu Lars Lagerbäck.

Rumuni se pokusí doma smazat dvoubrankové manko

Stejně jako Francouzi doufají ve smazání dvoubrankového manka Rumuni, kteří se doma pokusí dotáhnout ztrátu 1:3 z Řecka. Slibují od úvodu velkou ofenzivu. "Stadion bude plný a tlak bude na Řecích. Nic není nemožné," uvedl útočník Ciprian Marica.

Řekové jsou blízko k tomu, aby si od Eura 2008 zahráli počtvrté za sebou na velkém turnaji. Rumuni hráli na mistrovství světa naposledy v roce 1998.  

Zdroj
ČT sport, ČTK, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články